Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Groskáné Piránszki Irén Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben Időtartama: 2013. év november hónap 1. napjától 2014. év május hónap.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Groskáné Piránszki Irén Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben Időtartama: 2013. év november hónap 1. napjától 2014. év május hónap."— Előadás másolata:

1 Készítette: Groskáné Piránszki Irén Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben Időtartama: 2013. év november hónap 1. napjától 2014. év május hónap 31. napjáig

2 Készítette: Groskáné Piránszki Irén A projekt célja A lakosok aktivizálásával és bevonásával a településrészeken élők helyi ügyek iránti elköteleződésének és cselekvési szándékainak feltárása és fejlesztése. Közösségi tervezéssel cselekvési tervek készítése, amelyek hozzá járulhatnak az itt élők életminőségének javulásához, elősegíthetik a településrészek értékeinek feltárását.

3 Készítette: Groskáné Piránszki Irén A fejlesztési folyamat alapelvei Valós szükségletekből kell kiindulnia. Csakis a helyi emberek és közösségek aktív részvételével és együttműködése révén valósítható meg. A már meglévő és működő szakmai tudásokat össze kell adni, a szakemberek széles körének együttműködése nélkülözhetetlen. A helyben dolgozó szakemberek és az érintett célcsoportok bevonása mind a tervezés, mind a megvalósítás szakaszaiban szükséges. A nyilvánosság biztosítása.

4 Készítette: Groskáné Piránszki Irén Bevont településrészek: Kismacs, Helyi fejlesztő: Burai Luca Nagymacs, Helyi fejlesztő: Nagy Mária Ondód, Helyi fejlesztő: Új Judit Tégláskert, Helyi fejlesztő: Csikós Beáta Nagysándor-telep, Helyi fejlesztő:Tasnádi-Némethi Melinda Pac, Helyi fejlesztő: Herczné Éva

5 Készítette: Groskáné Piránszki Irén A közösségfejlesztő folyamat javasolt lépései 1. Közösségi felmérés A közösségfelmérés, első és legfontosabb lépés ebben a folyamatban, amelynek során, a településrészeken élők egy csoportja a helyi lakosok véleményét kéri a közösség ügyeiben. A munka során kialakulhat minden településrészen a helyi emberekből álló „aktív mag”, akiknek később is meghatározó szerepük lehet a helyi folyamatok alakulásában. Fontos, hogy a felmérés munkaeszköz, amely lehetőséget jelent arra, hogy a helyben élők véleményt mondjanak saját környezetükről, illetve részt vegyenek annak formálásában. 2. Közösségi beszélgetések Célja, hogy a közösségi felmérés eredményét bemutassa, nyilvánosságot teremtsen a legtöbbek által támogatott közösségi terveknek. Fórumot teremtsen a munkában résztvevőknek a találkozásra, és az, ügyek melletti elköteleződésre. Lehetőséget adjon a javaslatok továbbgondolására, továbbá együttműködő csoportok, közösségek alakulására. Bátorítson a közös cselekvésre, segítse rangsorolni a felvetett javaslatokat.

6 Készítette: Groskáné Piránszki Irén 3. Műhelymunkák, képzések szervezése A projektben résztvevő munkatársak felkészítése a közösségfejlesztő folyamat módszereinek megismerésére, a bekapcsolódásra, irányítására, szervezésére. A településrészek meghatározó személyiségeinek megkeresése, megnyerése az ügy számára, bevonása a közösségfejlesztő folyamatba. Olyan témakörökben, amelyeket a közösségi felmérés során a helyi lakosok felvetettek

7 Készítette: Groskáné Piránszki Irén 4. Cselekvési programok Minden városrészben legalább egy, a közösségi felmérés eredményeként létrejött és a helyi közösség által leginkább támogatott program kidolgozása és megvalósítása. 5. Specifikus rendezvények 6. Együttműködések kialakítása A projektben résztvevő településrészek kulcsfontosságú szereplőnek találkozói a kölcsönös tájékozódás és a jó gyakorlatok és módszerek átadására.

8 Készítette: Groskáné Piránszki Irén Várható hatása Erősödhetnek az emberi kapcsolatok, Növekedhet a településrészeken élők között az egymás iránti szolidaritás, a bizalom, az össze és oda tartozás érzése, Létrejöhetnek, vagy megerősödnek azok a közösségek, amelyek a településrészek kulcsfontosságú katalizátorai lehetnek.

9 Készítette: Groskáné Piránszki Irén Kismacs alprojetvezető Nagy Sántos telep alprojektvezető Ondód alprojektvezető Pac alprojektvezető Mentor Nagymacs alprojektvezető Külső közösségfejlesztők Projektvezető Alkalmilag felkért szakértők, képzők Helyi központi mag + szélesebb kör A közösségfejlesztési folyamat kulcsszereplői és az együttműködés szintjei Helyi központi mag + szélesebb kör Helyi központi mag + szélesebb kör Helyi központi mag + szélesebb kör Helyi központi mag + szélesebb kör Helyi központi mag + szélesebb kör Tégláskert alprojektvezető

10 Készítette: Groskáné Piránszki Irén Külső fejlesztői szerepről (mentorálásról) általában egy hosszabb időn át tartó folyamat, tudatosan létrehozott kapcsolat, mindkét partner fejlődését szolgálja, akkor lehet sikeres, ha kölcsönösségen alapul. Célja: a felhalmozott tudás átadása, a fejlesztési folyamat segítése, a szervezeti és az egyéni célok, fejlődési potenciálok, érdeklődések, optimális szintű összehangolása Funkciói: kapcsolatszervezés, informálás, önbizalom építés, támogatás, megerősítés, konzultáció, együttgondolkodás, ösztönzi a részvételt a mentor elmondja, mit tud a témában, bemutatja saját tapasztalatait.


Letölteni ppt "Készítette: Groskáné Piránszki Irén Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben Időtartama: 2013. év november hónap 1. napjától 2014. év május hónap."

Hasonló előadás


Google Hirdetések