Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban Komplex feltételek F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – dr.Hegedüs Lajos Intézményi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban Komplex feltételek F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – dr.Hegedüs Lajos Intézményi."— Előadás másolata:

1 A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban Komplex feltételek F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – dr.Hegedüs Lajos Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató (IFKT) mentor képzése – 2012. 10. 12.

2 Fizikai, környezeti szükségletek Az elhelyezésre szolgáló épület akadálymentesítése Az épület megközelítési útvonalainak akadálymentesítése A közösségi közlekedés akadálymentesítése, vagy speciális szállító szolgáltatás állandó rendelkezésre állása

3 Személyi segítségnyújtás, esetleg ápolási, gondozási szükségletek A súlyosan, esetleg halmozottan sérült, de megfelelő segítségnyújtással önrendelkezésen alapuló önálló életre képes emberek speciális személyi szükségletei. A segítő szolgáltatások elérhetőségének folyamatos rendelkezésre állása, az elérhetőség időtartama

4 Mentális szükségletek A hospitalizációs hatások oldása: a.) a fizikai hospitalizáció, az „elkényelmesedés” helyett a személyes aktivitási igény felkeltése. b.) a mentális hospitalizáció oldása – a kiszolgáltság, a kiszolgáltatottság, és az önrendelkező önálló élet közti pozitív különbség bizonyítása. c.) Új típusú társas kapcsolatok a „való világban”

5 Módszerek Fokozatosság Az önállóság következetes „megkövetelése” az állapot figyelembevételével Pozitív befolyásolás, az életminőségben bekövetkező előnyök hangsúlyozásával- „vegetáció” vagy önrendelkezésen alapuló önálló élet – választhatsz!

6 Az „élet” nem csak „habostorta” A „vegetációhoz” nem kell felelősség, azt csak el kell viselni. Az élet, jogok, kötelezettségek, lehetőségek, az azokkal való élés, de nem visszaélés komplex rendszere. Felelősség magamért, másokért. A felelősség „terhének” viselése, sikerének „élvezete”

7 Partnerség Siker, csak együttműködésből születhet Egyenrangúság a megvalósításban Az önálló akarat tisztelete Szabad tévedni, tanulni csak a tévedésekből lehet A segítő sem tévedhetetlen Az embernek joga van a „hülyeséghez” is

8 A siker igazi titkai Emberség Empátia Értő és érző segítség Kölcsönös tisztelet Folyamatos együttműködés Az ember, nem gép, hanem test és lélek harmóniája.

9 Köszönöm a figyelmet! Dr. Hegedüs Lajos a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke. Tel: 20 9358-752 Email: hegedus@meosz.huhegedus@meosz.hu Honlap: www.meosz.hu


Letölteni ppt "A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban Komplex feltételek F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – dr.Hegedüs Lajos Intézményi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések