Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A táplálkozás szerkezetének és színvonalának regionális különbségei a Földön Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A táplálkozás szerkezetének és színvonalának regionális különbségei a Földön Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató."— Előadás másolata:

1 1 A táplálkozás szerkezetének és színvonalának regionális különbségei a Földön Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató

2 2 A Föld népességének növekedése millió fő

3 3 Az eltartóképesség határa? I.Elméleti vizsgálatok II.A világ jelenlegi helyzete III.A jövő kihívásai

4 4 I. Elméleti vizsgálatok - múlt Thomas Malthus (angol demográfus) 1798: Principles of Population (A népesedés törvényei) Törvényszerű katasztrófák (háborúk, pusztítás, nyomor) Élelmiszertermelés: számtani haladvány 1, 2, 3, 4, 5, … Népességnövekedés: mértani haladvány 1, 2, 4, 8, 16, 32, …

5 5 Malthus elmélete A népességszám az eltartóképesség fölé nő → konfliktus

6 6 A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 1.)

7 7 A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 2.)

8 8 A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 3.)

9 9 Az elmélet közelítése a valósághoz Az előző elméletekben közös: az eltartóképesség szintje időben állandó Valóság: az eltartóképesség szintje időről- időre folyamatosan változik –nőhet: új technológiák, műtrágyázás, növényvédő szerek, géntechnológia –csökkenhet: talajerózió, éghajlatváltozás

10 10 A valósághoz közelebb álló elmélet Pl.: műtrágyázás Pl.: az éghajlat rosszabodása

11 11 II. Hol tartunk ma? Népesség > 6 milliárd fő Eltartható? –A válasz nem egyértelmű. Miért? –Globális eltartóképesség becslése szinte lehetetlen (rendkívül sok tényező, változik) Tény → a Föld jelentős részén időről-időre élelemhiány és éhínségek jelentkeznek

12 12 Éhínségek a múltbanHelyIdő Áldozatok (millió) India18370,8 Írország ,75 India18631 India K-Kína Kína19021 Kína Szovjetunió Kína Világ 20. század 70

13 13 Az éhezés típusai Mennyiségi vagy abszolút éhezés –Az egészség megőrzéséhez szükséges napi energiamennyiséget (Kcal) nem kapja meg. (éghajlat, munkavégzés) A FAO osztályozása alapján: 2700 Kcal > jó élelmezés Kcal – kielégítő élelmezés 2500 Kcal < alacsony 2200 Kcal < alultáplált, éhezés Minőségi éhezés –A megfelelő tápanyagokhoz (zsír, szénhidrát, vitaminok) nem vagy nem megfelelő arányokkal jut hozzá.

14 14 FAO osztályozás szerint Jó, kielégítő ill. alacsony élelmezési színvonalú területek

15 15 A világ éhezői napjainkban FAO becslés: 854 millió ember éhezett a világon közötti időszakban Rendkívül nagy területi egyenlőtlenség –Fejlett országok: 9 millió / 1,05% –Fejlődő (fejletlen) országok: 820 millió / 96% –Egyéb országok: 25 millió / 2,9%

16 16 A legtöbb éhező országok szerint Millió fő, a közötti időszakban. Forrás: FAO millió fő

17 17 Az éhezők aránya országok szerint A közötti időszakban. Forrás: FAO Az alultáplált lakosság aránya a teljes lakossághoz viszonyítva

18 18 Ahol a legsúlyosabb a helyzet Éhezők aránya a teljes lakosságból a közötti időszakban. Forrás: FAO

19 19 Javulás – rosszabbodás Az éhezők számának változása 1990 és 2003 között. Forrás: FAO millió fő

20 20 Az éhezők számának változása Ázsiában Kína

21 21 Az éhezők számának változása Dél- és Közép-Amerikában

22 22 Az éhezők számának változása a Közel-Keleten és É-Afrikában

23 23 Az éhezők számának változása a szub-szaharai országokban

24 24 A táplálkozás szerkezetében megfigyelhető különbségek 1. Állati eredetű fehérjefogyasztás g/fő/nap

25 25 A táplálkozás szerkezetében megfigyelhető különbségek 2. Állati eredetű zsírfogyasztás g/fő/nap

26 26 Táplálkozási szerkezet a világ különböző térségeiben

27 27 Okok és következmények Fejlődő (fejletlen) országok: Vallási szokások, természeti adottságok: –Cecelégy terjesztette betegségek –India: szarvasmarha vágás tilalma –Sertéshús mellőzése az iszlám országokban Magas csecsemőhalandóság, minőségi éhezés Fejlett országok: –Civilizációs betegségek: szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek

28 28 A jelenlegi éhínségek alapvető okai Fejletlen mezőgazdaság a fejlődő o-kban –Alacsony termelékenység –Elmaradott termelési módszerek –Műtrágyák, növényvédő szerek hiánya Élelmiszer túltermelés a fejlett o-kban Fejletlen gazdaság – nem áll rendelkezésre fizetőképes kereslet az import fedezésre a fejlett országokból Gyors népességnövekedés Kedvezőtlen természeti adottságok

29 29 III. A jövő kihívásai, megoldási lehetőségek? A földfelszín jelenlegi hasznosítása A hasznosítás módjaföldfelszín %-a Belterjesen hasznosítható12% Kevésbé belterjesen használható22% Csak külterjesen, erdőgazdaság30% Mg-ilag nem használható16% Talajtakaróval nem rendelkező20% Összesen100%

30 30 Termőterületek növelése? Elméletileg duplájára növelhető (12% → 25%) Problémák, az elmélet megkérdőjelezése: –Talajerózió (szél, víz) –Másodlagos szikesedés (rosszul tervezett öntözőrendszerek) pl.: Aral tó esete –További erdőterületek kiirtása (trópusok) –Beépített (mesterséges) felszínek rohamos növekedése (városok, utak) –Globális klímaváltozás (tengerszint emelkedés, sivatagok előrenyomulása)

31 31 A jövő stratégiai erőforrása – a víz A vízhiány %-os aránya 2025-re az ENSZ becslése szerint

32 32 A termelékenység növelése? Zöld forradalom – as évek –Magas terméshozamú fajták (rizs) –Siker elsősorban Indiában, DK-Ázsiában Problémák, kérdőjelek: –Napjainkra kifulladt –Növényvédőszerek, műtrágyák, öntözővíz felhasználás a többszörösére emelkedett –Súlyos ökológiai károk hosszú távon Géntechnológia – a jövő záloga? –Etikai, morális kérdések –Információhiány a hosszú távú hatásokról

33 33 Demográfiai nyomás a fejlődő országok mezőgazdaságára A Föld népességének növekedése 2100-ig az ENSZ becslése szerint

34 34 A jövő legfontosabb feladatai Népességnövekedés visszafogása –családtervezés Éghajlatváltozás mérséklése –Üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése Fenntartható mezőgazdasági termelés –Igazodás a környezeti feltételekhez A Föld erőforrásainak takarékosabb felhasználása és igazságosabb elosztása –Gazd-i és társ-i különbségek csökkentése Végső cél: Fenntartható világgazdaság


Letölteni ppt "1 A táplálkozás szerkezetének és színvonalának regionális különbségei a Földön Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések