Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29."— Előadás másolata:

1 1 A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29.

2 2 ELŐZMÉNYEK I. Az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség projektet valósított meg a ROP-3.2.1. komponens keretében. Projekt címe: „Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatására” Projekt megvalósításának kezdete: 2005. szeptember. Projekt zárása: 2007. augusztus.

3 3 ELŐZMÉNYEK II. Külső szakértők – a Miskolci Egyetem Humán Erőforrás Tanszékének vezetője, valamint a konzorciumi tagok, különös tekintettel a Munkaügyi Központ munkatársainak - közreműködésével 2006. májusban elkészült a részletes Helyzetelemző Tanulmány. Részben a helyzetelemző tanulmányra alapozva 2007. májusban elkészült a Foglalkoztatási Stratégia. A foglalkoztatási stratégiában megfogalmazott célok minnél hatékonyabb érvényesülése érdekében létrejön kerül Encs Kistérség Foglalkoztatási Paktum.

4 4 A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM A TÉRSÉGI SZEREPLŐK SZERZŐDÉSBEN RÖGZÍTETT ÖSSZEFOGÁSA azzal a céllal, hogy: megismerjék a térség foglalkoztatási nehézségeit, a munkanélküliség okait, egyeztessék a térségi szereplők gazdasági és humánerőforrás fejlesztési elképzeléseit, céljait és megoldást keressenek a problémákra, összehangolják a pénzügyi forrásokat a foglalkoztatáspolitikai célok eredményes megvalósítása érdekében foglalkoztatást elősegítő közös programokat valósítsanak meg,

5 5 A FOGLALKOZTATÁSI PARTNERSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK INDOKAI I. A foglalkoztatás helyi (térségi) problémáira helyi válaszokat kell adni. A kezdeményezéseknek helyi (kistérségi) szintről kell kiindulniuk. A térség gazdaságfejlesztési céljait és humánerőforrás fejlesztéseit egymással összhangba kell hozni. A térség minden fontos szereplőjének össze kell fognia a munkanélküliség leküzdése céljából.

6 6 A FOGLALKOZTATÁSI PARTNERSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK INDOKAI II. A széles körű és hatékonyan működő partnerséget a közös érdekek mentén lehet és kell kialakítani. Az EU- támogatások egyre nagyobb része csak akkor érhető el, ha a programok tervezésében és a projektek lebonyolításában a regionális és helyi szereplők aktívan együttműködnek.

7 7 HELYZETELEMZÉS ÉS STRATÉGIA Őszinte,reális, közös helyzetértékelés A stratégiai célokat a problémaelemzésből vázoltuk fel. A stratégiai célok prioritási rangsora a partnerek által elfogadottak. A stratégiai célokhoz intézkedések, projektek kapcsolódnak.

8 8 A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZERVEZETE Irányító csoport vezeti, elnöke a konzorcium által választott személy. A Paktum résztvevői évente legalább 1-2 alkalommal teljeskörűen találkoznak. Nyilvánosság biztosítása, társadalmi Fórumok szervezése. Munkaszervezet, menedzsment. (Folyamatos működtetés, megvalósítás.)

9 9 AZ ÉVES MUNKAPROGRAM ÉS A FINANSZÍROZÁS Az Irányító Csoport éves munkaprogramot dolgoz ki a közös célok mentén. A munkaprogram tartalmazza az adott évben működtetni tervezett projekteket. Az egyes projekteknél meg kell határozni a partnereket, a határidőket, a felelősségi és a finanszírozási kérdéseket. A projektek folyamatos figyelemmel kísérése, monitorozása.

10 10 MIÉRT ELŐNYÖS A PARTNERSÉG I. Az eredményes információcsere fontos színtere. Tervszerű rákészülés a pályázati források elnyerésére. Hatékony forráskoncentráció és koordináció. A paktumokban rejlő innovációs potenciál, heterogén tudásbázis jobb kihasználása, aktivizálása.

11 11 MIÉRT ELŐNYÖS A PARTNERSÉG II. A foglalkoztatási partnerség a térségi szereplők együttműködésének fejlettebb minőségi szintjét, új kultúráját teremtheti meg. Ennek feltétele: a partnerségi megállapodás által biztosított keretet aktív, dinamikus menedzseléssel, érdemi együttműködéssel, kreatív hozzáállással kell tartalommal megtölteni. Várható eredmény: több pályázati forrás megszerzése, új munkahelyek létrehozása, emberi erőforrás potenciál fejlődése, életminőség javulása.

12 12 AZ É.M. RÉGIÓBAN MEGVALÓSULÓ PARTNERSÉGI PROJEKTEK 5 kistérségi szintű paktum-projekt B.A.Z. megyében (Edelény, Encs, Szikszó, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely) 1 regionális szintű, környezetvédelmi célú foglalkoztatási paktum (Talentum Kht) 1 megyei szintű, kistérségekre lebontott foglalkoztatási partnerség (Nógrád megye)

13 13 TOVÁBBI FELADATOK Az önminősítések elvégzése az EU-s normák szerint. A stratégiák finomítása, konkrétabbá tétele. Az éves munkaprogramok partneri együttműködésre alapozott elkészítése. Az Irányító Csoport aktív és célirányos működése. Teamek szervezése, rákészülés a közös fejlesztési projektek részletesebb kidolgozására.

14 14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! További elérhetőség: Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség 3860 Encs, Május 1. út 1. Tel: 46/587-225, 30/9951-494 E-mail: atosz@skylan.hu www.atosz.hu

15 15 A Foglalkoztatási Paktum aláírói Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és térségi kirendeltségei Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Agrárkamara Encsi Többcélú Kistérségi Társulás Abaúj Térségi Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Encsi és Abaúji Pályakezdők Álláskeresők és Munkanélküliek Egyesülete ABAÉPKER Abaúji Építőipari és Kereskedelmi Kft. Abaúj Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság ABA-HÚS Rt. Hernádvölgyi Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. Abaújtej Közös Vállalat Forró és Vidéke Takarékszövetkezet Aba Sámuel Szakiskola Cigány Kisebbségi Önkormányzat Encs Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek


Letölteni ppt "1 A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29."

Hasonló előadás


Google Hirdetések