Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ANTIK OLIMPIÁK ÖRÖKSÉGE II. Készítette: Dr. Bíró Melinda 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ANTIK OLIMPIÁK ÖRÖKSÉGE II. Készítette: Dr. Bíró Melinda 2008."— Előadás másolata:

1 AZ ANTIK OLIMPIÁK ÖRÖKSÉGE II. Készítette: Dr. Bíró Melinda 2008

2 Despina vagyok. Most elmesélem azt, hogy miként zajlottak a versenyek az ókorban.

3

4

5 GIMNÁZIUM „gymnos” „mezítelen” szóból származik ifjak és felnőttek testgyakorló helye Előadótermek a szellemi nevelésre szolgálnak Filozófiai viták helyszíne. PALAESZTRA „pale” „birkózás” birkózó helyszín A felkészülés

6 A versenyek helyszíne

7 AZ ELSŐ NAP áldozat bemutatása olimpiai eskütétel kikiáltók, kürtösök versenye fiúk versenyei futásban, birkózásban és ökölvívásban A VERSENYEK PROGRAMJA

8

9 A MÁSODIK NAP ÖTPRÓBA LOVAS ÉS KOCSIVERSENYEK PELOPSZ TISZTELETÉRE RENDEZETT HALOTTI ÜNNEPSÉG

10 A HARMADIK NAP ÁLDOZATOK BEMUTATÁSA ZEUSZ TISZTELETÉRE FUTÓVERSENYEK

11 A NEGYEDIK NAP BIRKÓZÁS ÖKÖLVÍVÁS PANKRÁCIÓ FEGYVERES FUTÁS

12 AZ ÖTÖDIK NAP A GYŐZTESEK MEGKORONÁZÁSA GYŐZELMI ÜNNEPSÉG

13

14 A versenyszámok gyarapodása OlimpiádDátumVersenyszám 1776 BCStadionfutás 192,27 (200 m) BCDiaulos ( kettős stadion, 400 m) BCDolichos (hosszú táv, 2000 m)

15 A versenyszámok gyarapodása OlympiádDátumVersenyszám 1776 BCStadionfutás (200 m) BCDiaulos ( kettős stadion, 400 m) BCDolichos (hosszú táv, 2000 m) BCPentatlon és birkózás BCÖkölvívás BCTethrippon (négyes fogatok versenye ) BCLovasverseny és Pankráció BCfiúk futó és birkózó versenyei BCFiúk Pentatlon versenyei(csak egyszer) BCFiúk ökölvívó versenyei BCfegyveres futás BCApene (kettősfogatok versenye öszvérekkel) BCKettősfogatok versenye BCKikiáltók és kürtösök versenye BCNégyesfogat csikókkal BCPankráció fiúknak

16 Futóversenyek

17 Fegyveres futás

18 A „tisztességes játék” A versenyek tisztasága érdekében: A szabályok rögzítése „Igazul tanúskodj…Kerüld az igazságtalanságot….Cselekedj igazságosan…”

19 „Hellanodikészek” A jelentkezések jogosultságának ellenőrzése Felügyelték a versenyek tisztaságát A győztes(ek) megállapítása Átadják a jutalmat Ők vezették a győztesek jegyzékét

20 PENTATLON 1. DISZKOSZVETÉS 2. TÁVOLUGRÁS 3.GERELYHAJÍTÁS 4. FUTÁS 5. BIRKÓZÁS

21 DISZKOSZVETÉS Versenydiszkosz az 2 kg. Vas – réz – kő Átmérője cm.

22

23

24 Mi lehet ez?

25 TÁVOLUGRÁS

26 GERELYHAJÍTÁS

27

28 BIRKÓZÁS

29 „ A birkózó nem törheti el ellenfele ujjait. Ha így tesz, a versenybíró azonnal üssön rá botjával, mindenhova üthet, kivéve a fejére. A vétkes csak a büntetés kifizetése után folytathatja a versenyt.”

30 Ökölvívás

31 Himantes

32 Klimax

33 Pankráció

34 Mi lehet ez, és mire használhatták?

35

36 Korszakok 1.Ie. XV-VIII sz. 2.Ie fejlődés és a béke időszaka, az olimpiák aranykora (5 nap), az olimpiák ezüstkora, Görögország önállósága megszűnik, Macedón, majd Római provincia.

37 Görög hon Római kezekben – az olimpiák végnapjai Nagy Sándor „békepolitikája” Mummius - adományok Sulla (kr.e. 80 Rómába telepíti a játékokat) Augusztus kr.e. 31 béke időszaka Caligula Sulla nyomdokaiban Néró a versenyző Hadrianus – adományok 261 az utolsó szabályos olimpiai játék.

38 Az olimpiák végnapjai Sorozatos földrengések, háborúk, gazdasági hanyatlás. Kr.u. 267 herulok garázdálkodása. A kereszténység terjedése (a keresztény felfogás szembeáll az antik vallási rituálékkal, mítoszokkal). i.sz ban Constantinus császár kiadja a „milánói ediktumot” - a „kereszténység diadala”.

39 Az olimpiák végnapjai I. Theodosius császár uralkodása ( ) idején a játékok hanyatlása 393 bezárat minden pogány templomot. II. Theodosius császár 435 lebontatja a Zeusz templomot. Jusztinianus római császár i.sz. 527-ben végleg betiltja az olimpiai játékokat. i.sz.551-ben földrengés és árvíz elpusztítja olimpia szent ligetét.

40 Az antik Hellén tradíciók fontosak-e még a mai modern sportban? Mi tette az ókori olimpiai játékokat világszerte ismerté és népszerűvé?

41 Antik Görög Olimpiák Modern Olimpiai Játékok

42 Irodalom: olimpia_okor.htm Takács Ferenc: Olimpiák – Press Publikca, Takács Ferenc: A modern olimpiai játékok – Útmutató kiadó, &folder=199&article=13171 Rózsaligeti László: Magyar Olimpiai Lexikon (1896 – 2002) Helikon Kiadó, Keresztényi József: Kis olimpiatörténet – Budapest, 1988.


Letölteni ppt "AZ ANTIK OLIMPIÁK ÖRÖKSÉGE II. Készítette: Dr. Bíró Melinda 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések