Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mindig Kattints Meghívó Az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, a BTSSZ TeSz Bizottsága, és a METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete szeretettel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mindig Kattints Meghívó Az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, a BTSSZ TeSz Bizottsága, és a METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete szeretettel."— Előadás másolata:

1

2 Mindig Kattints

3 Meghívó Az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, a BTSSZ TeSz Bizottsága, és a METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete szeretettel meghív mindenkit a már hagyományos főzőversenyre: mindazokat, akik szeretnek természeti környezetben, baráti társaságban lenni, főzni, és enni.

4 Helye: Meteor Szigetmonostori Erdei Telep Ideje: 2009. augusztus 20. délelőtt 10 óra. Bővebben a telepröl: http://erdeitelep.hu/bhirek.php http://erdeitelep.hu/bhirek.php

5 Ősi egyházi település, amely a Duna két ága által védett helyen, sok történelmi vihartól menekült meg, szerencsés földrajzi helyzete okán A honfoglalás korában Kurszán fejedelem telepedett a szigetre, így halála után a Kartal nemzettség birtoka lett. Tiburc ispán, mint a család ősi sarja 1214-ben alapította meg a településen a Bencés kolostort is, Szent Szalvator néven. Sajnos, ma már alapkövei sincsenek. A kolostor alapítójáról először Tiburcmonostor, majd Monostor volt a falu neve. Szigetmonostor elnevezéssel először csak 1867-ben találkozhatunk. Bővebben a http://www.szigetmonostor.hu/falunk/helytortenet honlapon találhatóhttp://www.szigetmonostor.hu/falunk/helytortenet

6 Vonat indul a nyugatiból minden óra 42-kor, Alsógöd vasút állomásra vonat érkezik minden óra 07-kor Főzőverseny helyszínéhez az utat komptól táblákkal jelöljük Komp indul minden óra 30-kor Horányba

7

8 Főzőeszközökről /bogrács, tányér, kanál, pohár, stb./ és az étel alapanyagáról a résztvevők, tűzrakóhelyről, tűzifáról, a verseny értékeléséről a rendezőség gondoskodik. Nevezési díj nincs, nevezni a helyszínen a Nevezési lap leadásával lehet.

9 2008.Üllő

10 Sok száz évvel ezelőtt őseink szinte ugyanilyen eszközökkel sütögettek, amiket ma is használunk, legföljebb az anyaguk volt más. Ilyenek a bográcsok, a nyársak, a rostélyok stb. Közülük legnépszerűbb ma is a bogrács. A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. Honfoglaló őseink hatalmas cserépbográcsok körül élték, társadalmi, családi életüket. Sok pásztortörténetet, betyárlegendát őriznek öreg rézbográcsok. A formája az idők során nem változott. A bográcsban főzés sajátos zamattal, magyaros ízzel gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok nagy felületen érintkeznek a hővel, s így jobban megpirulnak-főnek, kellemes füstös pernye illatú ízeket kölcsönözve legegyszerűbb, hagyományos ételeinknek is.

11 A bogrács alá gyújtott tűz hevességét mindig az ételek készítéséhez kell igazítanunk: a hőt, a rárakott fa mennyiségével, a bogrács és tűz közötti távolság változtatásával, a bogrács mozgatásával vagy a parázsra szórt hamuval szabályozhatjuk. A bográcsos étkezés, főzés, a tábortűz romantikáját, a szabad tűz varázsát a messze terjedő finom illatok élményét adja. A bogrács, mint eszköz magyar specialitás, a legváltozatosabb ételek tartozéka. Aki bográcsban főz, ínyenceknek való gyönyörűséget ad megismételhetetlen ízekkel.

12 Rohanó korunk embere örül, ha egy kicsit kiszabadul a természetbe, a konyháját azonban nem viheti magával, ezért jól jöhet, ha érti a sütés-főzés tudományát. A közös sütésfőzésnek különleges hangulata van,mert mindenki résztvevő lehet. Segédkezhet, nyársat faraghat, fát hordhat a tűzre, forgathatja a húsokat, vizet önthet a bográcsban fövő ételre.

13 A természet adta díszlet, a pattogó tűz, a szél susogása, a napfény, a látvány, az ételek különleges íze, illata felejthetetlen élményt nyújtanak.

14 2008.Üllő

15 2008 Üllő

16 A szabadtéri sütés-főzés, főként az előkészítés sok vesződséggel jár, de a végeredmény mindenképpen megéri !

17

18 A főzőverseny sikeres lebonyolítása érdekében néhány információt a teljesség igénye és a változtathatóság fenntartása mellett szükségesnek tartunk előre jelezni: a nevező csoportok száma és létszáma kötetlen, az elkészítendő étel megnevezését előre kell megadni! - Bármilyen ételt lehet főzni-sütni, elkészíteni, de csak a tűzön főtt vagy sült ételeket értékeljük. Asztalt és széket csak korlátozottan tudunk biztosítani, mindenki más állva főzhet vagy szurkolhat.

19 Az értékelést társadalmi és nem szakzsűri végzi! Zsűritagnak bárki jelentkezhet, de csak az, aki nem csapattag és nemcsak enni de írni is tud. Az értékelés szempontjai:a főzőhely kialakítása, az alapanyagok előkészítése, a főzés folyamata, a készétel színe, íze, illata, tálalása. Értékelés az étel elkészülése után közvetlenül történik. Díjazás: a zsűri döntése alapján minden résztvevő tombolajegyet kap, a csapatok oklevelet. Óvni este 20 óra után lehet,/ ha még lesz zsűri/. A tombola főnyereménye: Suzuki gépkocsi vagy kétszemélyes tengerparti nyaralás helyett, csecse-becse és egyéb hasznos meglepetések. A tombolához felajánlásokat elfogadunk.

20 2007.Dunaharaszti

21 Időjárásról az anyatermészet gondoskodik. A sporttelep gépkocsival megközelíthető, parkolás a telep hátsó, Vadrózsa utca felöli bejárata közelében, korlátozott számban lehetséges. Kérjük állatbarát sporttársaink megértését, mivel kutyát az erdei telep és a főzőverseny területére beengedni TILOS! Felhívjuk a figyelmet, hogy a főzéshez vízen kívül alapanyagról a résztvevőknek kell gondoskodniuk, beleértve a főzők hűsítő üdítő italait is. Minden résztvevő a saját felelősségére eszik, iszik és érzi jól magát! A rendezőség a korlátlan eszem iszom, és a hű, de nagyon jól érzem magam esetekért nem vállal felelősséget, legfeljebb közösséget! Rendezőség

22 2008 Üllő

23 További információt kapni, előzetesen jelentkezni, és érdeklődni, Dr. Balogh Istvánné,06-30-911-9965 Illavszky István 06-70-514-3007 és Telek György 06-30-257-9601, rendezőknél lehet. telekg@freemail.hu,telekg@freemail.hu

24 Az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, a BTSSZ TeSz Bizottsága, és a METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete. Magyar ételrecept javaslathoz kattints.

25 Kattints a hangszóróra és ha kell hangosítsd fel

26


Letölteni ppt "Mindig Kattints Meghívó Az Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, a BTSSZ TeSz Bizottsága, és a METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete szeretettel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések