Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Szőke Nikolett

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Szőke Nikolett"— Előadás másolata:

1 Készítette:Szőke Nikolett
„Hogyan szórakoznak a tizenévesek?” Helyzetkép a békéscsabai éjszakáról. Készítette:Szőke Nikolett

2 Alacsonyküszöbű szolgáltatás a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesületnél.
Alacsonyküszöbű??? Az alacsonyküszöb kifejezés arra utal, hogy nincsenek elvárások a segítséget kérők felé. Az egyetlen feltétel az ÖNKÉNTESSÉG (vagyis hogy ő akarja a változást)! Ezek a szolgáltatások INGYEN (ellenszolgáltatás nélkül) vehetők igénybe, illetve ANONIMITÁST (elegendő egy keresztnév vagy becenév) biztosítanak. Nem elvárás a szermentesség, de ennek elérése természetesen egy végső, hosszabb távú cél lehet.

3 Mi az ártalomcsökkentés?
Az ártalomcsökkentés módszertana abból indul ki, hogy elfogadjuk: léteznek olyan élethelyzetek, amikor  a droghasználók vagy drogfüggők nem képesek, vagy nem hajlandóak felhagyni a drogozással. Feladat ilyenkor az, hogy a használat okozta kockázatokat a lehető legkisebbre mérsékeljük.

4 Megkereső munka (outreach):
A megkereső munka olyan segítő tevékenység, amelynek célja az ellátási területen élő, vagy ott életvitelszerűen tartózkodó, vagy az ellátási területen meghatározott céllal megjelenő, „rejtőzködő” segítő intézménnyel kapcsolatot nem tartó droghasználó egyénekkel, csoportokkal, közösségekkel történő kapcsolatfelvétel. A kapcsolatfelvétel célja a nehezebben elérhető csoportok ellátása, annak érdekében, hogy felmérhetőek legyenek a szükségleteik, és meghatározhatóak legyenek az e szükségletekre adható segítői válaszok.

5 Közvetett megkeresés:
Oktatási intézményekben szórólapok elhelyezése, kapcsolatépítés és kapcsolattartás az erre kijelölt személlyel. Az ellátási terület – droghasználók által gyakorta látogatott intézményeinek – felkeresése, szórólapok elhelyezése. Társintézményekkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás, a lehetséges együttműködés területeinek meghatározása, létrehozása. Információ eljuttatása a média segítségével (nyomtatott és elektronikus sajtó, reklámok, honlapok, chat).

6 Közvetlen megkeresés:
Bizalmi kapcsolat kialakítása és fenntartása a célcsoporttal vagy a célcsoport egyes meghatározó tagjaival. A célcsoport szükségletei szerinti, a drog-használat ártalmait csökkentő információk megadása, eljuttatása az érintettekhez. A célcsoport ellátása a droghasználat ártalmait csökkentő információs anyagokkal, egyéb ártalomcsökkentő eszközökkel (pl. steril tű és fecskendő, melegítő eszköz, steril törlőkendő, filter, aszkorbinsav, vitamin, óvszer, valamint a használt eszközök /tű, fecskendő/ begyűjtése,biztonságos tárolása).

7 A célcsoport tagjainak informálása, tájékoztatása a problémáikkal foglalkozó egészségügyi, szociális intézmények szolgáltatásairól, a szolgáltatások elérhetőségeiről, igénybevételének lehetőségeiről. Szükség szerint az intézményi szolgáltatások elérésének elősegítése. Krízisintervenció, elsősegélynyújtás (ez utóbbihoz célszerű akkreditált tanfolyami képesítéssel rendelkezni vagy a szolgálaton belül – mentőorvossal – évenként belső képzést szervezni).

8 Bulisegély szolgálat (party service):
Biztonságosabb droghasználat (safer drug use), Biztonságosabb szex (safer sex), Biztonságosabb táncolás (safer dancing) személyesen, illetve szóróanyagok útján végzett felvilágosítás az elektronikus zenei partikon. A parti-szerviz szolgáltatásai a szermentes, a szereket kipróbáló, alkalmi és rekreációs használó egyéneket és csoportokat egyaránt célozzák. A szolgáltatások elsősorban a droghasználatból adódó fizikai és pszicho-szociális ártalmak csökkentésére irányulnak.

9 A bulisegély legfőbb szolgáltatásai:
Biztonságos szórakozás szemléletmódjának átadása, pihenési lehetőség biztosítása. A célcsoport szükségletei szerinti, a droghasz-nálat ártalmait csökkentő információk megadása, eljuttatása az érintettekhez. A célcsoport ellátása a droghasználat ártalmait csökkentő információs anyagokkal, egyéb ártalomcsökkentő eszközökkel (pl.: ásványvíz, vitamin, óvszer, szőlőcukor, keksz).

10 A célcsoport tagjainak informálása, tájékoz-tatása a problémáikkal foglalkozó egészség-ügyi, szociális intézmények szolgáltatásairól, a szolgáltatások elérhetőségeiről, igénybe-vételének lehetőségeiről. Szükség szerint az intézményi szolgáltatások elérésének elősegítése. Krízisintervenció, elsősegélynyújtás (ez utóbbihoz célszerű akkreditált tanfolyami képesítéssel rendelkezni vagy a szolgálaton belül évenként belső képzést szervezni). A bulisegély színterei: elektronikus zenei rendezvények, partik, fesztiválok.

11 Kiemelten jelenlét a Babylonban
Együttműködési megállapodás alapján bulisegély szolgálat az alábbi békéscsabai szórakozóhelyeken: Babylon Music Club, Narancs Söröző, Alibi Söröző, Gólya Söröző, Joker Music Pub. Kiemelten jelenlét a Babylonban és a Narancsban.

12 Tapasztalatok: A bulisegély során több szórakozóhelyen, illetve „alapozó helyen” van jelen a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület. Tapasztalataim alapján egyre fiatalabb az a korosztály, akik alkoholt fogyasztanak a bulik során. Céljuk: gyorsan sokat inni, mindegy mit, csak hamar „megfelelő” állapotba kerülni a bulizáshoz.

13 Illegális kábítószereket nem nagyon fogyasztanak, de veszélyeztetettek a legális, designer drogokkal szemben. Ezekhez bárki könnyen hozzáfér, hiszen interneten rendelhetőek, nagyon olcsón és viszonylag nagy mennyiségben. A designer drogok hatása nem ismert minden esetben, ezért fontos odafigyelni az ilyen szereket használókra.

14 Vegyük észre: Nincs minden rendben!
Mindezek a tapasztalatok azt támasztják alá, hogy nagyon fontos szerepe van az ártalomcsökkentésnek, illetve ezen fiatalok felkutatásának. A 13 évestől a 20 évesig mindenki bulizik, és - észrevételeink alapján – ez a generáció kíváncsi, bármit kipróbál a party hangulat eléréséhez. Vegyük észre: Nincs minden rendben!


Letölteni ppt "Készítette:Szőke Nikolett"

Hasonló előadás


Google Hirdetések