Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ProMenAid Kft. 1 Dr Bozsik Frigyes Az Információ fizikai védelme Baseball – vagy Golfütő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ProMenAid Kft. 1 Dr Bozsik Frigyes Az Információ fizikai védelme Baseball – vagy Golfütő."— Előadás másolata:

1

2 ProMenAid Kft. 1 Dr Bozsik Frigyes Az Információ fizikai védelme Baseball – vagy Golfütő

3 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.2 Az információ fizikai védelme Napi aktualitások BND Deutsche Bank Mi van a kukádban, megmondom ki vagy (szó szerint)

4 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.3 Az információ fizikai védelme Üzleti titok megsértése: Jogszabályi háttér: Btk. 300 § Az ü.titok fogalma: a gazdasági tevékenyéghez kapcsolódó minden olyan tény, információ, megoldás, vagy adat, amelynek titokban maradásához a jogosultnak méltányolható érdeke fűződik, és amelynek a titokban tartása érdekében a jogosult a szükséges intézkedést megtette. Az elkövetési magatartás: -Haszonszerzés végett, vagy másnak anyagi hátrányt okozva jogosulatlanul megszerez, felhasznál vagy nyilvánosságra hoz.

5 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.4 Az információ fizikai védelme Mit kell tennünk: - Titokköri jegyzék (mi minősül üzleti titoknak a g,szervnél) - Minősítésre jogosultak köre - Kiadmányozás - Megismerők köre - Az adathordozók kezelése Ezek hiányában nem hivatkozhat a jogosult az üzleti titok megsértésére, azaz nem részesül büntetőjogi védelemben!

6 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.5 Az információ fizikai védelme A Human Policy: Mi lehet a bevezetés korlátja: A személyiségi jogok fokozott védelme Jogszabályi lehetőségek a H. Policy mellett: -Különösen fontos és bizalmas munkakörbe kerülők nemzetbiztonsági ellenőrzése (A,B,C) -Minősített NATO beszállítók meghatározott munkavállalóinak, tisztségviselőinek A típusú ellenőrzése (NATO Security Clearence)

7 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.6 Az információ fizikai védelme Mi korlátozhatja a személyiségi jogokat? - Az állam - Maga a jog birtokosa - Házasság - Munkavállalás - Továbbá bármi, amiről lemond önként Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint egyetlen korlát létezik: a személyiségi jogok nem képezhetik adás – vétel tárgyát.

8 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.7 Az információ fizikai védelme A titokban tartás érdekében a szükséges intézkedések fogalma kiterjeszthető-e a munkavállaló magánszférájának vizsgálatára? - Feltétel: - A jogokról való önkéntes lemondás esetén

9 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.8 Az információ fizikai védelme Titkos információ gyűjtés: Titkos információ gyűjtés: Jogosulatlan titkos információ gyűjtés elkövetője: Csak hivatalos személy lehet Csak hivatalos személy lehet Az üzleti hírszerzés elé csak a „ szükséges intézkedés megtétele” állítható gátként!

10 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.9 Az információ fizikai védelme Az integrációs folyamatok, az Európai Unióhoz történő csatlakozás - a globális piacra jutás - követelménye: a fenyegetettség számának és minőségének változása

11 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.10 Az információ fizikai védelme A konkurencia lépései A sebezhetőségeket kihasználva:  képes a folyamatot manipulálni  képes a további hibás döntéseket kihasználni  képes újabb információkat nyerni A legnagyobb károkat azonban rombolással okozhatják  Konfliktusokat generálhatnak a vezetésben  Megállapíthatják és kiiktathatják a vállalat humán erőforrásai  Kiderülhetnek a döntéshozatali jogosultságok, felhatalmazások, a döntéshozatali lánc gyengesége.

12 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.11 Az információ fizikai védelme Ezek a standardok képezik a munkaerő fejlesztés gerincét, sebezhetőségük maguknak az adatoknak a birtoklásában van. A konkurencia egyik támadási iránya A humán információk és sebezhetőségük:  Munkaköri specifikációk  Munkaköri leírások  Munkakörhöz tartozó teljesítmény standardok  Mért teljesítmény standardok  Technikai, technológiai fejlesztéshez megállapított teljesítmény standardok

13 Dr Bozsik FrigyesProMenAid Kft.12 Az információ fizikai védelme - Összeférhetetlenség gazdasági gazdasági személyi személyi Érintett területek: - bennfentes kereskedelem - versenytilalmi záradék lehetősége - titokvédelem Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "ProMenAid Kft. 1 Dr Bozsik Frigyes Az Információ fizikai védelme Baseball – vagy Golfütő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések