Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Információ fizikai védelme

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Információ fizikai védelme"— Előadás másolata:

1 Az Információ fizikai védelme
Baseball – vagy Golfütő Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

2 Az információ fizikai védelme
Napi aktualitások BND Deutsche Bank Mi van a kukádban, megmondom ki vagy (szó szerint) Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

3 Az információ fizikai védelme
Üzleti titok megsértése: Jogszabályi háttér: Btk. 300 § Az ü.titok fogalma: a gazdasági tevékenyéghez kapcsolódó minden olyan tény, információ, megoldás, vagy adat, amelynek titokban maradásához a jogosultnak méltányolható érdeke fűződik, és amelynek a titokban tartása érdekében a jogosult a szükséges intézkedést megtette. Az elkövetési magatartás: -Haszonszerzés végett, vagy másnak anyagi hátrányt okozva jogosulatlanul megszerez, felhasznál vagy nyilvánosságra hoz. Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

4 Az információ fizikai védelme
Mit kell tennünk: - Titokköri jegyzék (mi minősül üzleti titoknak a g,szervnél) - Minősítésre jogosultak köre - Kiadmányozás - Megismerők köre - Az adathordozók kezelése Ezek hiányában nem hivatkozhat a jogosult az üzleti titok megsértésére, azaz nem részesül büntetőjogi védelemben! Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

5 Az információ fizikai védelme
A Human Policy: Mi lehet a bevezetés korlátja: A személyiségi jogok fokozott védelme Jogszabályi lehetőségek a H. Policy mellett: -Különösen fontos és bizalmas munkakörbe kerülők nemzetbiztonsági ellenőrzése (A,B,C) -Minősített NATO beszállítók meghatározott munkavállalóinak, tisztségviselőinek A típusú ellenőrzése (NATO Security Clearence) Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

6 Az információ fizikai védelme
Mi korlátozhatja a személyiségi jogokat? - Az állam - Maga a jog birtokosa - Házasság - Munkavállalás - Továbbá bármi, amiről lemond önként Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint egyetlen korlát létezik: a személyiségi jogok nem képezhetik adás – vétel tárgyát. Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

7 Az információ fizikai védelme
A titokban tartás érdekében a szükséges intézkedések fogalma kiterjeszthető-e a munkavállaló magánszférájának vizsgálatára? - Feltétel: - A jogokról való önkéntes lemondás esetén Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

8 Az információ fizikai védelme
Titkos információ gyűjtés: Jogosulatlan titkos információ gyűjtés elkövetője: Csak hivatalos személy lehet Az üzleti hírszerzés elé csak a „ szükséges intézkedés megtétele” állítható gátként! Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

9 Az információ fizikai védelme
Az integrációs folyamatok, az Európai Unióhoz történő csatlakozás - a globális piacra jutás - követelménye: a fenyegetettség számának és minőségének változása Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

10 Az információ fizikai védelme
A konkurencia lépései A sebezhetőségeket kihasználva: képes a folyamatot manipulálni képes a további hibás döntéseket kihasználni képes újabb információkat nyerni A legnagyobb károkat azonban rombolással okozhatják Konfliktusokat generálhatnak a vezetésben Megállapíthatják és kiiktathatják a vállalat humán erőforrásai Kiderülhetnek a döntéshozatali jogosultságok, felhatalmazások, a döntéshozatali lánc gyengesége. Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

11 Az információ fizikai védelme
A humán információk és sebezhetőségük: Munkaköri specifikációk Munkaköri leírások Munkakörhöz tartozó teljesítmény standardok Mért teljesítmény standardok Technikai, technológiai fejlesztéshez megállapított teljesítmény standardok Ezek a standardok képezik a munkaerő fejlesztés gerincét, sebezhetőségük maguknak az adatoknak a birtoklásában van. A konkurencia egyik támadási iránya Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.

12 Az információ fizikai védelme
Érintett területek: - Összeférhetetlenség gazdasági személyi - bennfentes kereskedelem - versenytilalmi záradék lehetősége - titokvédelem Köszönöm a figyelmet Dr Bozsik Frigyes ProMenAid Kft.


Letölteni ppt "Az Információ fizikai védelme"

Hasonló előadás


Google Hirdetések