Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szolnoki MÁV FC labdarúgó klub bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szolnoki MÁV FC labdarúgó klub bemutatása"— Előadás másolata:

1 A Szolnoki MÁV FC labdarúgó klub bemutatása
Házi dolgozat Készítette: Balogh Pál (BB7LG0) és Terenyei Zsolt (EGTWH9) III. éves sportszervező szakos, levelező tagozatos hallgatók

2 Bemutatkozás Mind a ketten szolnoki születésűek, közel egyidősek vagyunk. Közös bennünk a labdarúgás iránti szeretet. Balogh Pál 1990 óta az egyesület /akkor még MÁV-MTE/ játékosaként, Terenyei Zsolt 2002 óta a klub alkalmazottjaként tesz meg minden tőle telhetőt a csapat sikereiért. A következő oldalakon szeretnénk megismertetni Önt egy nagy múlttal, s reményeink szerint szép jövővel rendelkező egyesülettel.

3 A Szolnoki MÁV FC logója

4 A Szolnoki MÁV FC létesítményei
A klub két helyszínen rendezi a mérkőzéseit: A felnőtt csapat a Tiszaligetben...

5 A Szolnoki MÁV FC létesítményei
A klub két helyszínen rendezi a mérkőzéseit: … még az utánpótlás csapatok a Véső úti Sporttelepen léphetnek pályára.

6 A Szolnoki MÁV FC létesítményei
Mind a két helyszín jól megközelíthető akár tömegközlekedési eszközzel, akár gyalogosan.

7 A Szolnoki MÁV FC Kft. elérhetőségei
Címe: 5000 Szolnok, Véső úti Sporttelep Levelezési cím: 5002 Szolnok, Pf.:131 Telefon: 56 / Fax: 56 /

8 Tartalomjegyzék Az FC és az SE kapcsolata 9
A labdarúgó klub szervezet felépítése A labdarúgó klub működése A labdarúgó klub céljai Kapcsolatok más szervezetekkel, klubokkal Történeti áttekintés Erősségek, gyengeségek Igazolt labdarúgók Versenyengedélyes játékosok statisztikája Emléktárgyak, relikviák Támogatók Felhasznált irodalom

9 Az FC és az SE kapcsolata
A Szolnoki MÁV SE jelenleg 10 szakosztállyal rendelkezik, melyek a következők: Atlétika Birkózó Kosárlabda Labdarúgó Ökölvívó Szabadidősport Szumó Súlyemelő Teke Vívó A felsoroltak közül: a kosárlabda és a labdarúgó szakosztály önállóan, gazdasági társaságként (Kft.-ként) működik.

10 A labdarúgó klub szervezeti felépítése

11 A labdarúgó klub működése
Mint az előbbi ábrán látszik a klubot egy személy irányítja az Elnök. A stratégiai döntéseket ő hozza, az ügyvezető igazgató és a klubigazgató javaslattal élhet. A klub bevételi forrása a szponzorok által folyósított összegek. Itt két fő támogatót lehet megemlíteni, akik a költségvetés jelentős hányadát teszik ki: a Mondi Szolnok Zrt. és az Önkormányzat. A kiadási oldal jelentős részét a személyi juttatások, a versenyeztetéssel kapcsolatos /versenyengedélyek, játékvezetői díjak, utazások/ teszik ki.

12 A labdarúgó klub céljai
A labdarúgás, mint sport népszerűsítése a Városban. A minőségi labdarúgás, versenyzési lehetőség biztosítása az utánpótlás számára. Minél több szolnoki és környékbeli fiatal labdarúgó legyen aktív tagja a megye reprezentáns csapatának. (Óvodás - > Felnőtt) Felnőtt szinten a bajnokságban (NB II – Keleti csoport), minél jobb helyezés elérése, a közönség kiszolgálása, a szponzorok által támasztott igényeknek való megfelelés.

13 Kapcsolatok más szervezetekkel, klubokkal
Mint az összes hivatalosan bejegyzett labdarúgó klub, így a Szolnoki MÁV FC Kft. is tagja a Magyar Labdarúgó Szövetségnek. Ennek a testület elnökségének tagja Ferencz Gábor úr, aki a klubunk elnöke. A megyei klubokkal jónak mondható viszonyt ápolunk. Ide kívánkozik megjegyezni, hogy a környékbeli települések (Rákóczifalva, Törökszentmiklós, Újszász, Szajol) a tehetséges gyerekeket rögtön hozzánk irányítják, illetve az ifiből kiöregedett, még az első csapathoz nem kerülő játékosainkat örömmel fogadják. Kialakulóban van az úgynevezett Labdarúgó Akadémiákkal való kölcsönösen előnyös megállapodás is.

14 Történeti áttekintés Az egyesület Papp Dénes MÁV Műhelyi főmérnök kezdeményezésére május 11-én alakult 23 taggal. Elsőként a futballisták, birkózók és kerékpározók alakították ki közösségeiket. Az elsőként megalakult szakosztályok közül a labdarúgók keresték a nyilvánosság előtti szereplést: előbb a csirkepiacon, majd a vásártéren rúgták a labdát, mígnem 1912-ben már a saját, Podolszky úti kezdetlegesen kiépített játékterükön vívták a pontokra menő küzdelmüket. Az első világháború megnehezítette az egyesület dolgát, 1915-ben már csak két futballmérkőzésre futotta a megmaradt emberanyagból. A következő évben végleg elhalt a labdapattogás a játéktéren.

15 Történeti áttekintés 1917-ben állt újra edzésbe a MÁV labdarúgó csapata. Időközben az egyesület elnöke Papp Dénes az MLSZ tanácstagja lett. A nagyszerűen rajtolt labdarúgó sportág átmenetileg megtorpant, a Tanácsköztársaság idején rövid időre szüneteltek a mérkőzések március 15-én megalakult a Szolnoki MTE, s ettől kezdve Szolnok város hagyományos sporteseményévé vált a két labdarúgócsapat helyi vetélkedése. 1923-ban kezdődött és 1924-ben fejeződött be a sporttelep kibővítése és a nyolcszáz személyes fedett tribün megépítése, alatta ötözőkkel. Az es Alszövetségi Bajnokságot nyert a MÁV, a második csoport első helyezettjének, a Dorognak a legyőzése után. Közép-Magyarország bajnoka a Szolnoki MÁV!

16 Az 1935-36-os KÖLASZ bajnokságot – öt év után – ismét a MÁV nyerte.
Történeti áttekintés Az egyesület tekintélye egyre nő, s ezzel gyarapodik sportdiplomáciai súlya is. Nem csak a vezetőknek, a játékosoknak is országos híre és tekintélye lett április elején Auguszt Gyula és Bulyáki László bekerült a magyar vasutas válogatott keretbe. Az os KÖLASZ bajnokságot – öt év után – ismét a MÁV nyerte. 1937. júliusában az MLSZ az NB II osztály felállítása mellett döntött, ahová amatőr csapatok is kerültek, így a magyar vasutas bajnok Szolnoki MÁV is. Az újonnan életre keltett bajnokságot megnyertük, így története során először szerzett jogot az NB I-es tagságra. Az első NB I-es mérkőzésre augusztus 28-án került sor Szolnokon: Szolnoki MÁV – Elektromos 4:1

17 Történeti áttekintés 1939. március 16-án Párizsban lejátszott Franciaország-Magyarország válogatott mérkőzésen Kolláth II Ferenc és Szántó József szerepelt a nemzeti együttesünkben. Rajtuk kívül még hárman - Horváth Ferenc, Kispéter Mihály és Szűcs Sándor -mondhatják el magukról, hogy a Szolnoki MÁV-ból lettek válogatottak.

18 Történeti áttekintés 1941 nyarán kezdődött a Szolnoki MÁV labdarúgó csapatának aranykorszaka es bajnokságban 4. helyezés. 1941. június 29-én Magyar Kupa döntő: Szolnoki MÁV – Salgótarjáni BTC 3:0 es bajnokságban 3. hely

19 A csapatból többen az újjáalakuló MTE-hez távoztak.
Történeti áttekintés A háború után még két szezont töltött a legmagasabb osztályban az egyesület, az as szezon 15. helyével búcsúzott az élvonaltól. Összesen kilenc szezont szerepelt az első osztályban, melyen 266 mérkőzés, 108 győzelem, 54 döntetlen, 135 vereség, ös gólarány a mérleg A csapatból többen az újjáalakuló MTE-hez távoztak. Az NB II-ből 1954-ben egy évre kiesett, de ezt követően stabil másodosztályú egyesületnek mondható a Szolnoki MÁV. ben újra kiesés, s ezután már több időt (1978-ig) a harmadosztályban szerepel a csapat.

20 Történeti áttekintés 1974. december 4-én átadják a Tiszaligeti Stadiont, melyet a Magyarország – Svájc barátságos válogatott mérkőzéssel avatnak fel. A néző előtt lejátszott találkozón Fazekas góljával 1:0-ra nyer a magyar válogatott. Más városokhoz hasonlóan egyesülést határoznak el a pártvezetők (sikertelen MÁV, bázis nélküli MTE) július 29-én egyesül a MÁV és az MTE, s Szolnoki MÁV MTE néven folytatja a megye legnagyobb egyesülete.

21 Az új egyesület sikerei nem közelítik meg elődeikét, sőt…
Történeti áttekintés Az új egyesület sikerei nem közelítik meg elődeikét, sőt… Az egyesülés utáni első szezonban ugyan a 2. helyen végzett a csapat, ám feljutást nem sikerült kiharcolnia az első osztályba. Az 1981 / 82-es bajnokság 9. helye azt jelentette, hogy az új szezon – köszönhetően a bajnokság átszervezésének – a Területi bajnokságban kezdődött, ám mivel az megnyerte az MÁV MTE, így egy év kitérővel újra másodosztályú lett. Az 1987 / 88-as Magyar Népköztársaság Kupa küzdelmeiben az elődöntőig jutott, ám a későbbi győztes Békéscsaba jobbnak bizonyult. 1991/92-es szezonban elért 16. hely azt jelentette, hogy kiesett a csapat az NB III-ba.

22 Történeti áttekintés A négy NB III-ban eltöltött szezon után az 1996 / 97-es bajnokságot kezdhette a másodosztályban, immár Szolnoki MÁV SE néven a labdarúgó csapat. A klub január 1-óta működik gazdasági társaságként, s azóta az elnök és az ügyvezető igazgató személye nem változott. A visszajutás óta két alkalommal is a dobogó második fokán végzett a csapat. Előbb a 2005 / 2006-os, majd a 2007 / 2008-as szezonban. Igazán az utóbbi menetelésnél állt közel az együttes ahhoz, hogy 60 év után kivívja az első osztályú tagságot.

23 Történeti áttekintés Összefoglaló
Alapítva: 1910; Színe: kék-sárga Pálya: Tiszaligeti Stadion, Véső úti Sporttelep Névváltozások Szolnoki MÁV SE 1910 alapítás Szolnoki Vasutas SE Szolnoki Lokomotív SE Szolnoki Törekvés SE Szolnoki MÁV MTE 1996 – 1997 Szolnoki MÁV FC 1998 – Dicsőséglista Bronzérmes: (NB1) Magyar Kupa-győztes: 1941

24 Erősségek, gyengeségek
Felelősen gondolkodó vezetőség. Korrekt, felkészült szakmai stáb. Eredmények alapján kivívott elismertség országos és helyi szinten. Gyengeségek Megfelelő pályák hiánya. Anyagi háttér kibővítésre szorul. A tehetséges fiatalok tömeges elvándorlása.

25 Igazolt labdarúgó 1997-ben még működött a Szolnok Városi Sportiskola, így ő adta az utánpótlást. 2002-től a kötelezően indítandó U7, U9 és az U11-es korosztály. Az adatok az MLSZ nyilvántartó programjából valók, melyek adminisztratív okok miatt, nem pontos adatot tartalmaznak.

26 Versenyengedélyes játékosok statisztikája

27 Emléktárgyak, relikviák

28 A klub jelentősebb támogatói
Köszönjük a támogatásukat!

29 Felhasznált irodalom Szolnoki MÁV MTE Krónika 75
50 éves a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Labdarúgó Szövetég

30 Sporttársi üdvözlettel: Balogh Pál és Terenyei Zsolt
Köszönjük a figyelmet! Sporttársi üdvözlettel: Balogh Pál és Terenyei Zsolt


Letölteni ppt "A Szolnoki MÁV FC labdarúgó klub bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések