Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Energiatakarékos megoldások. Nevem: Balog Krisztián Zsolt Felkészítő tanárom neve : Debreczeni János Iskolám neve és címe: Arany János Református Általános.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Energiatakarékos megoldások. Nevem: Balog Krisztián Zsolt Felkészítő tanárom neve : Debreczeni János Iskolám neve és címe: Arany János Református Általános."— Előadás másolata:

1

2 1 Energiatakarékos megoldások. Nevem: Balog Krisztián Zsolt Felkészítő tanárom neve : Debreczeni János Iskolám neve és címe: Arany János Református Általános Iskola 2750 Nagykőrös, Hősök tere 8

3 2 Előszó Előszó Nagyon nehéz volt a témákból választani, mivel több téma is összefügg egymással, szinte szétválaszthatatlanok. Én az energiatakarékosságot választottam, egy lakóház szempontjából. Azért felvetődik a kérdés, hogy miközben energiatakarékosságról beszélünk, mennyi káros hulladék keletkezik?! De térjünk vissza az eredeti témához. Egy lakóház energiatakarékossága szempontjából legalább 5 tényezőt kell figyelembe venni: - villany, - víz, - fűtés, - gáz, - újrahasznosítás. A továbbiakban részletesebben foglalkozok a fent említett öt témával. A cím megjelenítése után helyhiány miatt csak tippeket sorolok fel, hogy hogyan lehet energiát megtakarítani.

4 3 Villany Villany  Régi típusú izzók lecserélése, energiatakarékos izzókra, led lámpákra. Mivel a kompakt fénycsövek kb. negyed annyit fogyasztanak mint a hagyományos izzók, a led lámpák pedig 90%-al kevesebbet.

5 4 Villany Fontos itt megemlíteni, hogy a régi típusú izzók inkább fűtenek mint világítanak, mert a felhasznált energiának csak 2%-át hasznosítják világításként, a többi a hőtermelésre megy el. Fényforrás Hagyományos izzó Kompakt fénycső LED Teljesítmény(W) 1002312 Élettartam(h) 1.0008.000 – 10.000 50.000 – 100.000

6 5 Villany  Rendszeresen tisztítsuk a lámpatesteket, mert a por akár 50 %-al csökkenti az izzó hatékonyságát.  Csillároknál inkább tükröset érdemes választani.

7 6 Villany Villany  Gyengén megvilágított helységbe fénycsatorna elhelyezése ajánlott. Ezzel természetes napfényt lehet csempészni a sötét helyekre. Működése: A háztetőre egy burát tesznek ami összegyűjti a napsugarakat, majd a fény visszaverő bevonatú csövön eljut a kiválasztott helyre. A mennyezetre fényelosztó prizma kerül, mely szétszórja a leérkező sugarakat.

8 7 Villany Villany  Villanytűzhely: - az étel elkészülése előtt már le lehet kapcsolni, mert tartja a meleget még egy darabig ; - akkora, vagy nagyobb lábost használjunk mint a melegítő felület, mert kihasználatlan területet kell felmelegíteni ; - főzéskor fedőt kell használni, mert hamarabb melegszik meg a víz ; - víz melegítésekor, csak akkor sózzuk, ha már forr, mert a sós víznek magasabb a forrás pontja.  Érdemes elgondolkodni az indukciós főzőlapon. Energiát kevesebbet használ, mivel csak ott hasznosul ahol a lábossal érintkezik.  Mikrót ne használjuk a fagyasztott dolgok kiolvasztására.

9 8 Villany Villany  Új készülékeknél figyelembe kell venni az energia besorolását. Egy átlagos család energia költségének 30 %-át a gépek használják el.  Új csodamasina vásárlása előtt gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e rá.  Lehetőleg ne vasaljunk nedves ruhát, mert lehűti a vasalót, így többször kell felmelegednie.

10 9 Villany Villany  Ésszerű használata a hűtőnek, mosógépnek…  Érdemes leellenőrizni azt is, hogy a készülék jó helyen van-e. Jól szellőztetett és száraz helyen kell tárolni. A hűtőnek 25 C° az ideális hőmérséklet, de ha több van akár 1C°-al is, akkor 5%-kal emelkedik a fogyasztás.  Rendszeresen olvasszuk le a hűtőt, fagyasztót, mert a rajta lévő jég szigetelő hatású, ezért többet fogyaszt.

11 10 Villany Villany  Ne használjunk mosogatógépnek a szárítófunkcióját.  A mosógépet tegyük tele, és a lehető legalacsonyabb hőfokú programot futtassuk. A két fél program lefuttatásakor jóval több vizet, energiát használ el, mint egy teljes töltetű programnál,  Nem használt készülékek kihúzása a konnektorból. Nem is gondolnánk, hogy a konnektorban felejtett telefon töltő mennyi áramot fogyaszt. Villany leoltása.

12 11 Villany Villany  Mozgásérzékelő felszerelése ajánlott, olyan helyekre amit ritkán használunk. Így elkerülhető, hogy égve maradjon a villany.  A falak színének megválasztása is befolyásolja az energiafelhasználást, áram és akár fűtés szempontjából is. Minél világosabbak a falak, illetve a plafon annál jobban szórja a fényt. A hőérzetünket is befolyásolja a szoba színe, hiszen az agy becsapható. Pl.: citromsárgára festett fal a napsütést idézi, míg a kék jeges, hideg hangulatot áraszt.  A kertben nem kell lemondani a „dísz kivilágításról” elég ha szolár lámpákat használunk. Nagyon változatos formákat lehet már kapni.

13 12 Villany Villany  Klíma ésszerű használata. Ez egy érdekes téma, mondhatnám ördögi kör. Globális felmelegedés Klíma használata, hűtés Környezet szennyezés • Arra azért érdemes figyelni, hogy nyáron a nagy kánikulában ne hűtsük a kinti hőmérsékletnél sokkal hűvösebbre a szobát. Elég 10 C° -al csökkenteni a benti hőmérsékletet. Amellett, hogy a pénztárcát nem kíméli, még a szervezetre is káros hatása van.

14 13 Villany Villany A továbbiakban szeretnék néhány megoldást bemutatni arra, hogy hogyan állíthatunk mi magunk elő áramot, vagy hogyan helyettesíthetjük.  Kerti zuhannyal melegvizet állíthatunk elő a nap energiájával.

15 14 Villany Villany  Akár házi szélerőművet is készíthetünk/vásárolhatunk.  A napelemek a naptól kapott energiát áram előállítására használja, sőt ablakra helyezve még árnyékolásra is jó. Ez a technológia gyorsan fejlődik. Magyar találmány tető cserép formájú napelem. Csak sajnos még gyerek cipőben jár ez a projekt. Én úgy gondolom, hogy a jövőben ez nagyon elterjedt lesz.

16 15 Villany Villany  Napkollektor is a nap energiáját használja fel de nem alakítja árammá hanem a melegét tárolja, és hasznosítja. Ez használható melegvíz előállítására, és télen a fűtés besegítésére is. Az a meglepő, hogy télen, azt a kicsi napsütést is felhasználja. Az a jó ebbe, hogy egy kis leleményességgel, és kézügyességgel házilag is előállítható

17 16 Víz  Csap elzárása, csöpögés megszűntetése.  Fölösleges vízhasználat megszűntetése. Pl.: fogmosás közben zárjuk el a csapot.  Kézi mosogatáskor ne folyó víz alatt mosogassunk.  Inkább tusoljunk mint fürdőkádba fürödjünk, mert kevesebb víz használódik el, és egészségesebb is. Ha tusolunk siessünk egymás után fürdeni, hogy a csőben ne hűljön ki a víz.

18 17 Víz  Elhasznált víz újrahasznosítása. Pl.: - a mosógépből kijövő vizet felhasználhatjuk szennyezett ruha előáztatásához, - ha mégis fürdőkádban fürdünk, az elhasznált vizet felhasználhatjuk WC lehúzásra… - a gyümölcs, és zöldség mosásakor használt vízzel meglocsolhatjuk a növényeket.  Az összegyűjtött esővizet többszörösen is felhasználhatjuk. Pl.: - WC lehúzás, - öntözés…

19 18 Fűtés-hűtés Fűtés-hűtés  A rosszul záródó nyílászárókat legjobb lecserélni, de ha ez nem megy akkor legalább szigeteljük, a boltba kapható öntapadós szigetelő szalagokkal, tegyünk az ablak elé huzatfogót. A redőny is rengeteget szigetel, hiszen légrés keletkezik közte és az ablak között. Ha nyílászáró cserére kerül sor, érdemes elgondolkodni, hogy milyen típusú legyen, fa vagy műanyag. Mind a kettőnek meg van a maga előnye és hátránya. Ha csak az ablaküveg lecserélésére van mód, akkor mindenképpen duplaüveges, vagy vákuum üveges megoldást alkalmazzuk. Ha nem lehetséges az ablaküveg cseréje, akkor ajánlott speciális üvegfóliát használni. A fűtésenergia 35% a távozik az ablaküvegen, ami ezzel a fóliával csökkenthető. Nyáron a napsugárzásból származó hő 50-70%-át kint tartja (a fényt beengedi), télen a fűtés 30 %-át visszaveri.

20 19 Fűtés- hűtés Fűtés- hűtés  Télen ésszerű szellőztetés. Helyes szellőztetéssel 6 % lehet az energia-megtakarítás. Csináljunk kereszthuzatot naponta akár többször is, de csak 2-3 percig.  Ház befuttatása növénnyel. Ennek a nagyvárosokban még nagyobb szerepe van az ökológia miatt is. (szennyezett levegő minőségét javítja, és porszűrő. ) Nyáron jobb mint a klíma télen viszont pótolja a hiányzó hőszigetelést.  Túl magas szobába álmennyezetet lehet tenni, így kisebb teret kell felmelegíteni.

21 20 Fűtés-hűtés Fűtés-hűtés  Radiátor légtelenítése, mert a csövekbe szorult levegő csökkenti a hőleadás hatásfokát. Radiátor mögé elhelyezett hőtükör 5%-os energia-megtakarítást eredményez. Fűtött helyiségen kívül eső csöveket szigetelni érdemes.  A helyiségeket rendeltetésüknek megfelelően kell felfűteni. Tehát a hálószobát elég 18 C°- 20 C°-ra felmelegíteni. Használaton kívüli helységeket csak alig kell fűteni.  Télen inkább öltözzünk vastagabban otthon.  A párologtatás növeli a melegérzetünket.

22 21 Fűtés-hűtés Fűtés-hűtés  Fal-, padlófűtés, plafonfűtés. A mennyezeti fűtés az ablakon besütő napsütés érzetét kelti. Fal-, plafon fűtésnél 2-3 C° al alacsonyabbra elég felfűteni, mert így körbevesz a meleg, és nem egy pontból jön. A fűtési és hűtési költségeken akár 15- 20 %-ot is megtakaríthatunk, ha a hagyományos radiátorok és klímaberendezés helyett padló, fal, illetve mennyezet fűtését-hűtését alkalmazunk. De vigyázni kell, az allergiásoknak a padlófűtéssel, mivel a földről felfelé áramló meleg levegő, a port is szállítja.

23 22 Fűtés-hűtés Fűtés-hűtés  A napból áradó meleget még télen is jól ki lehet használni. Pl.: a napkollektorból származó melegvíz fűtésbesegítésre is használható. További tippek az újrahasznosítás témánál.   A vályogból épült házakat nem szokás szigetelni, mert ezeknek az épületeknek olyan vastag a fala, hogy maguk közt tartják a hőt. Ezért ma egyre többen térnek vissza ehhez a régimódi építkezési fajtához. Persze, az ára (olcsósága) sem elhanyagolható szempont.

24 23 Fűtés-hűtés Fűtés-hűtés  Geotermikus fűtés, a hőszivattyúval. Ez a berendezés a föld, a levegő, és a víz által tárolt napenergiát vagy a termálvizet hasznosítja fel. Ez alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt, de akár melegvíz előállítására is.  Magyarországon kevésbé használt a gipszvakolat, pedig nagyon jó hőtároló.  Vannak „ Inteligens házak” melyek automatikusan szabályozzák az összes energia felhasználást.

25 24 Gáz  Régi gázkazánok lecserélése. Akár 20 %-al jobb lesz az új Hatásfoka  Minden ami gázzal működik évente legalább egyszer le kell ellenőriztetni, mert 5-10 %-al nő az energiafogyasztás.  Főzés ésszerűen.

26 25 Újrahasznosítás Mint érdekesség néhány példa:  Gumiabroncs. Tv-ben láttam egy újrahasznosításról szóló műsorban, amint gumiabroncsból falat építettek, majd ezt bevakolták. A tulajdonos nagyon dicsérte a gumik hőtároló, és szigetelő képességét.  Tojástartó. Szintén Tv-ben láttam, hogy ezzel tapétáztak ki egy szobát, ami így nagyon jó hang, és hőszigetelt lett.

27 26 Újrahasznosítás  A sörös dobozokat többféleképpen is fel lehet használni, de én most csak kettőt említenék meg: 1. napkollektorként 2. van aki házat épített belőle.

28 27 Újrahasznosítás Újrahasznosítás  Hőszigetelés megoldható újrahasznosított papírból, ami pont olyan jó mint a táblába kapható anyagok.  Szalmát is lehet használni szigetelésként, sokkal környezetkímélőbb mint az előre gyártott anyagok.  Bár nem konkrétan a mindennapos energiaszámlákat kíméli, de mégiscsak energiatakarékos megoldás, a PET palackból épített ház.

29 28 Végszó Végszó Mint látható ez a néhány dolog már érinti a megújuló energiák, a passzívház, és a szemét újrahasznosításának témáját is. Viszont akkor még nem beszéltünk arról, hogy miközben mindezt legyártjuk, és felhasználjuk annak során mennyi káros anyagot és hulladékot hagyunk magunk után. > ökolábnyom További kérdés még az is, hogy az újrahasznosítás során mennyi energiát használunk fel. Éljen a környezettudatosság!!!

30 29 Kérdések Kérdések  Érdemes a hagyományos izzót LED lámpára cserélni? Igaz: Hamis: (nem tudod: )  A kerti zuhany, a föld melegét használja fel? Igaz: Hamis: (nem tudod: )  Tusolásnál várjunk sokat egymás után? Igaz: Hamis: (nem tudod: )  Ami gázzal működik, azt évente kell ellenőrizni mert romlik a hatékonysága? Igaz: Hamis: (nem tudod: ) A kis zöld négyzetek a sarokba: ezzel juthatsz vissza ide

31 30 Felhasznált irodalom Felhasznált irodalom Legtöbb felhasznált ötlet:  Ötlet mozaik (újság)  Ezermester (újság) Képek:  Google, pontosabban nem tudom leírni (http://...) helyhiány miatt, meg amiatt, hogy nem találtam meg a képeknek a címét. Kevésbé felhasznált  Discovery channel  365.postr.hu

32 31 JÓ Gratulálok, jól válaszoltál!

33 32 ROSSZ Sajnálom, ez most nem jött össze. Ajánlom nézd meg a „nem tudod” menüpontot.


Letölteni ppt "1 Energiatakarékos megoldások. Nevem: Balog Krisztián Zsolt Felkészítő tanárom neve : Debreczeni János Iskolám neve és címe: Arany János Református Általános."

Hasonló előadás


Google Hirdetések