Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiatakarékos megoldások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiatakarékos megoldások."— Előadás másolata:

1 Energiatakarékos megoldások.
Nevem: Balog Krisztián Zsolt Felkészítő tanárom neve: Debreczeni János Iskolám neve és címe: Arany János Református Általános Iskola 2750 Nagykőrös, Hősök tere 8

2 Előszó Nagyon nehéz volt a témákból választani, mivel több téma is összefügg egymással, szinte szétválaszthatatlanok. Én az energiatakarékosságot választottam, egy lakóház szempontjából. Azért felvetődik a kérdés, hogy miközben energiatakarékosságról beszélünk, mennyi káros hulladék keletkezik?! De térjünk vissza az eredeti témához. Egy lakóház energiatakarékossága szempontjából legalább 5 tényezőt kell figyelembe venni: - villany, - víz, - fűtés, - gáz, - újrahasznosítás. A továbbiakban részletesebben foglalkozok a fent említett öt témával. A cím megjelenítése után helyhiány miatt csak tippeket sorolok fel, hogy hogyan lehet energiát megtakarítani.

3 Villany Régi típusú izzók lecserélése, energiatakarékos izzókra, led lámpákra. Mivel a kompakt fénycsövek kb. negyed annyit fogyasztanak mint a hagyományos izzók, a led lámpák pedig 90%-al kevesebbet.

4 Villany Fontos itt megemlíteni, hogy a régi típusú izzók inkább fűtenek mint világítanak, mert a felhasznált energiának csak 2%-át hasznosítják világításként, a többi a hőtermelésre megy el. Fényforrás Hagyományos izzó Kompakt fénycső LED Teljesítmény (W) 100 23 12 Élettartam (h) 1.000 8.000 – 10.000

5 Villany Rendszeresen tisztítsuk a lámpatesteket, mert a por akár
50 %-al csökkenti az izzó hatékonyságát. Csillároknál inkább tükröset érdemes választani.

6 Villany Gyengén megvilágított helységbe fénycsatorna elhelyezése ajánlott. Ezzel természetes napfényt lehet csempészni a sötét helyekre. Működése: A háztetőre egy burát tesznek ami összegyűjti a napsugarakat, majd a fény visszaverő bevonatú csövön eljut a kiválasztott helyre. A mennyezetre fényelosztó prizma kerül, mely szétszórja a leérkező sugarakat.

7 Villany Villanytűzhely: - az étel elkészülése előtt már le lehet kapcsolni, mert tartja a meleget még egy darabig ; - akkora, vagy nagyobb lábost használjunk mint a melegítő felület, mert kihasználatlan területet kell felmelegíteni ; - főzéskor fedőt kell használni, mert hamarabb melegszik meg a víz ; - víz melegítésekor, csak akkor sózzuk, ha már forr, mert a sós víznek magasabb a forrás pontja . Érdemes elgondolkodni az indukciós főzőlapon. Energiát kevesebbet használ, mivel csak ott hasznosul ahol a lábossal érintkezik. Mikrót ne használjuk a fagyasztott dolgok kiolvasztására.

8 Villany Új készülékeknél figyelembe kell venni az energia besorolását. Egy átlagos család energia költségének 30 %-át a gépek használják el. Új csodamasina vásárlása előtt gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e rá. Lehetőleg ne vasaljunk nedves ruhát, mert lehűti a vasalót, így többször kell felmelegednie.

9 Villany Ésszerű használata a hűtőnek, mosógépnek…
Érdemes leellenőrizni azt is, hogy a készülék jó helyen van-e. Jól szellőztetett és száraz helyen kell tárolni. A hűtőnek 25 C° az ideális hőmérséklet, de ha több van akár 1C°-al is, akkor 5%-kal emelkedik a fogyasztás. Rendszeresen olvasszuk le a hűtőt, fagyasztót, mert a rajta lévő jég szigetelő hatású, ezért többet fogyaszt.

10 Villany Ne használjunk mosogatógépnek a szárítófunkcióját.
A mosógépet tegyük tele, és a lehető legalacsonyabb hőfokú programot futtassuk. A két fél program lefuttatásakor jóval több vizet, energiát használ el, mint egy teljes töltetű programnál, Nem használt készülékek kihúzása a konnektorból. Nem is gondolnánk, hogy a konnektorban felejtett telefon töltő mennyi áramot fogyaszt. Villany leoltása.

11 Villany Mozgásérzékelő felszerelése ajánlott, olyan helyekre amit ritkán használunk. Így elkerülhető, hogy égve maradjon a villany. A falak színének megválasztása is befolyásolja az energiafelhasználást, áram és akár fűtés szempontjából is. Minél világosabbak a falak, illetve a plafon annál jobban szórja a fényt. A hőérzetünket is befolyásolja a szoba színe, hiszen az agy becsapható. Pl.: citromsárgára festett fal a napsütést idézi, míg a kék jeges, hideg hangulatot áraszt. A kertben nem kell lemondani a „dísz kivilágításról” elég ha szolár lámpákat használunk. Nagyon változatos formákat lehet már kapni.

12 Villany Klíma ésszerű használata. Ez egy érdekes téma, mondhatnám ördögi kör. Arra azért érdemes figyelni, hogy nyáron a nagy kánikulában ne hűtsük a kinti hőmérsékletnél sokkal hűvösebbre a szobát. Elég 10 C° -al csökkenteni a benti hőmérsékletet. Amellett, hogy a pénztárcát nem kíméli, még a szervezetre is káros hatása van.

13 Villany A továbbiakban szeretnék néhány megoldást bemutatni arra, hogy hogyan állíthatunk mi magunk elő áramot, vagy hogyan helyettesíthetjük. Kerti zuhannyal melegvizet állíthatunk elő a nap energiájával.

14 Villany Akár házi szélerőművet is készíthetünk/vásárolhatunk.
A napelemek a naptól kapott energiát áram előállítására használja, sőt ablakra helyezve még árnyékolásra is jó. Ez a technológia gyorsan fejlődik. Magyar találmány tető cserép formájú napelem. Csak sajnos még gyerek cipőben jár ez a projekt. Én úgy gondolom, hogy a jövőben ez nagyon elterjedt lesz.

15 Villany Napkollektor is a nap energiáját használja fel de nem alakítja árammá hanem a melegét tárolja, és hasznosítja. Ez használható melegvíz előállítására, és télen a fűtés besegítésére is. Az a meglepő, hogy télen, azt a kicsi napsütést is felhasználja. Az a jó ebbe, hogy egy kis leleményességgel, és kézügyességgel házilag is előállítható

16 Víz Csap elzárása, csöpögés megszűntetése.
Fölösleges vízhasználat megszűntetése. Pl.: fogmosás közben zárjuk el a csapot. Kézi mosogatáskor ne folyó víz alatt mosogassunk. Inkább tusoljunk mint fürdőkádba fürödjünk, mert kevesebb víz használódik el, és egészségesebb is. Ha tusolunk siessünk egymás után fürdeni, hogy a csőben ne hűljön ki a víz.

17 Víz Elhasznált víz újrahasznosítása.
Pl.: - a mosógépből kijövő vizet felhasználhatjuk szennyezett ruha előáztatásához, - ha mégis fürdőkádban fürdünk, az elhasznált vizet felhasználhatjuk WC lehúzásra… - a gyümölcs, és zöldség mosásakor használt vízzel meglocsolhatjuk a növényeket. Az összegyűjtött esővizet többszörösen is felhasználhatjuk. Pl.: - WC lehúzás, - öntözés…

18 Fűtés-hűtés A rosszul záródó nyílászárókat legjobb lecserélni, de ha ez nem megy akkor legalább szigeteljük, a boltba kapható öntapadós szigetelő szalagokkal, tegyünk az ablak elé huzatfogót. A redőny is rengeteget szigetel, hiszen légrés keletkezik közte és az ablak között. Ha nyílászáró cserére kerül sor, érdemes elgondolkodni, hogy milyen típusú legyen, fa vagy műanyag. Mind a kettőnek meg van a maga előnye és hátránya. Ha csak az ablaküveg lecserélésére van mód, akkor mindenképpen duplaüveges, vagy vákuum üveges megoldást alkalmazzuk. Ha nem lehetséges az ablaküveg cseréje, akkor ajánlott speciális üvegfóliát használni. A fűtésenergia 35% a távozik az ablaküvegen, ami ezzel a fóliával csökkenthető. Nyáron a napsugárzásból származó hő 50-70%-át kint tartja (a fényt beengedi), télen a fűtés 30 %-át visszaveri.

19 Fűtés- hűtés Télen ésszerű szellőztetés. Helyes szellőztetéssel 6 % lehet az energia-megtakarítás. Csináljunk kereszthuzatot naponta akár többször is, de csak 2-3 percig. Ház befuttatása növénnyel. Ennek a nagyvárosokban még nagyobb szerepe van az ökológia miatt is. (szennyezett levegő minőségét javítja, és porszűrő. ) Nyáron jobb mint a klíma télen viszont pótolja a hiányzó hőszigetelést. Túl magas szobába álmennyezetet lehet tenni, így kisebb teret kell felmelegíteni.

20 Fűtés-hűtés Radiátor légtelenítése, mert a csövekbe szorult levegő csökkenti a hőleadás hatásfokát. Radiátor mögé elhelyezett hőtükör 5%-os energia-megtakarítást eredményez. Fűtött helyiségen kívül eső csöveket szigetelni érdemes. A helyiségeket rendeltetésüknek megfelelően kell felfűteni. Tehát a hálószobát elég 18 C°- 20 C°-ra felmelegíteni. Használaton kívüli helységeket csak alig kell fűteni. Télen inkább öltözzünk vastagabban otthon. A párologtatás növeli a melegérzetünket.

21 Fűtés-hűtés Fal-, padlófűtés, plafonfűtés.
A mennyezeti fűtés az ablakon besütő napsütés érzetét kelti. Fal-, plafon fűtésnél 2-3 C° al alacsonyabbra elég felfűteni, mert így körbevesz a meleg, és nem egy pontból jön. A fűtési és hűtési költségeken akár %-ot is megtakaríthatunk, ha a hagyományos radiátorok és klímaberendezés helyett padló, fal, illetve mennyezet fűtését-hűtését alkalmazunk. De vigyázni kell, az allergiásoknak a padlófűtéssel, mivel a földről felfelé áramló meleg levegő, a port is szállítja.

22 Fűtés-hűtés A napból áradó meleget még télen is jól ki lehet használni. Pl.: a napkollektorból származó melegvíz fűtésbesegítésre is használható. További tippek az újrahasznosítás témánál. A vályogból épült házakat nem szokás szigetelni, mert ezeknek az épületeknek olyan vastag a fala, hogy maguk közt tartják a hőt. Ezért ma egyre többen térnek vissza ehhez a régimódi építkezési fajtához. Persze, az ára (olcsósága) sem elhanyagolható szempont.

23 Fűtés-hűtés Geotermikus fűtés, a hőszivattyúval.
Ez a berendezés a föld, a levegő, és a víz által tárolt napenergiát vagy a termálvizet hasznosítja fel. Ez alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt, de akár melegvíz előállítására is. Magyarországon kevésbé használt a gipszvakolat, pedig nagyon jó hőtároló. Vannak „ Inteligens házak” melyek automatikusan szabályozzák az összes energia felhasználást.

24 Gáz Régi gázkazánok lecserélése. Akár 20 %-al jobb lesz az új
Hatásfoka Minden ami gázzal működik évente legalább egyszer le kell ellenőriztetni , mert 5-10 %-al nő az energiafogyasztás. Főzés ésszerűen.

25 Újrahasznosítás Mint érdekesség néhány példa:
Gumiabroncs. Tv-ben láttam egy újrahasznosításról szóló műsorban, amint gumiabroncsból falat építettek, majd ezt bevakolták. A tulajdonos nagyon dicsérte a gumik hőtároló, és szigetelő képességét. Tojástartó. Szintén Tv-ben láttam, hogy ezzel tapétáztak ki egy szobát, ami így nagyon jó hang, és hőszigetelt lett.

26 Újrahasznosítás A sörös dobozokat többféleképpen is fel
lehet használni, de én most csak kettőt említenék meg: 1. napkollektorként 2. van aki házat épített belőle.

27 Újrahasznosítás Hőszigetelés megoldható
újrahasznosított papírból, ami pont olyan jó mint a táblába kapható anyagok. Szalmát is lehet használni szigetelésként, sokkal környezetkímélőbb mint az előre gyártott anyagok. Bár nem konkrétan a mindennapos energiaszámlákat kíméli, de mégiscsak energiatakarékos megoldás, a PET palackból épített ház.

28 Éljen a környezettudatosság!!!
Végszó Mint látható ez a néhány dolog már érinti a megújuló energiák, a passzívház, és a szemét újrahasznosításának témáját is. Viszont akkor még nem beszéltünk arról, hogy miközben mindezt legyártjuk, és felhasználjuk annak során mennyi káros anyagot és hulladékot hagyunk magunk után. > ökolábnyom További kérdés még az is, hogy az újrahasznosítás során mennyi energiát használunk fel. Éljen a környezettudatosság!!!

29 Kérdések A kis zöld négyzetek a sarokba: ezzel juthatsz vissza ide
Érdemes a hagyományos izzót LED lámpára cserélni? Igaz: Hamis: (nem tudod: ) A kerti zuhany, a föld melegét használja fel? Tusolásnál várjunk sokat egymás után? Igaz: Hamis: (nem tudod: ) Ami gázzal működik, azt évente kell ellenőrizni mert romlik a hatékonysága? A kis zöld négyzetek a sarokba: ezzel juthatsz vissza ide

30 Felhasznált irodalom Legtöbb felhasznált ötlet: Ötlet mozaik (újság)
Ezermester (újság) Képek: Google, pontosabban nem tudom leírni ( helyhiány miatt, meg amiatt, hogy nem találtam meg a képeknek a címét. Kevésbé felhasznált Discovery channel 365.postr.hu

31 JÓ Gratulálok, jól válaszoltál!

32 ROSSZ Sajnálom, ez most nem jött össze
ROSSZ Sajnálom, ez most nem jött össze. Ajánlom nézd meg a „nem tudod” menüpontot.


Letölteni ppt "Energiatakarékos megoldások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések