Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa"— Előadás másolata:

1 Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa
NEMISÉG Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa

2 1. Anya és apa - nő és férfi Egy gyermek számára a szeretetet sokféleképpen magyarázhatjuk. Lehet szeretni az anyát és az apát, a fagylaltot, a görkorcsolyát, a háziállatot és minden ilyesmit. Sok gyerek szerelmes lesz az édesanyjába/édesapjába, és azt tervezi, hogy egyszer elveszi feleségül vagy férjhez megy hozzá. Ebben az érzésben nincsen semmi rossz. Egy gyermek testéről is lehet beszélgetni: mi miért jó és értékes, hogyan nevezzük a különböző részeit, és senki sem érintheti meg a testét a beleegyezése nélkül, még egy orvos vagy a szülők sem.

3 2. Bálványozott szerelem
A szerelem következő célpontja valaki a családon kívül, általában egy távoli személy: egy bálvány, egy buszsofőr, egy tanár. Valaki, akivel valójában nem szeretne lenni, de biztonságosnak érzi, hogy átélje - érzelmes zenével és ábrándozással - milyen szerelmesnek lenni. A fantáziálást is fontos megtanulni, ennek is megvan a maga ideje. A pubertás kori változások közelednek, talán már itt is vannak, és a kamaszoknak szükségük van arra, hogy erről tudjanak.

4 3. Elérhető szerelem - titok
A harmadik lépés azt jelenti, hogy egy vele egyidősbe lesz szerelmes a kamasz. Fél bárkinek is felfedni az érzelmeit, de szeret szerelmesnek lenni. Nem mondja el érzéseit senkinek, még a legbizalmasabb barátjának sem, mert a benne kavargó érzelmek még túl zavarosak. Először el kell fogadnia azt a tényt, hogy a szerelem tárgya valóságos és elérhető közelségben van. Itt már megvan a bátorság ahhoz, hogy érzelmeiket egy olyan személy felé irányítsák, aki valóságos, elérhető, akivel talán minden nap találkozik is. Bárki kritikájától mentesen felfedezhetik saját érzelmeiket a szerelemmel kapcsolatban.

5 4. Elérhető szerelem- elmondani egy barátnak
A negyedik lépésben egy jó barátnak vagy a szülőknek már elárulják, hogy kibe szerelmesek. Sok gyerek ugyanabba az emberbe is szerelmes lehet, anélkül, hogy féltékeny lenne. Egymás szerelmét is együtt beszélik meg. Barátaiktól azt várják el, hogy megerősítsék és támogassák az érzéseiket. Ez a fajta nyilvánosság más megvilágításba helyezi a barátságot is, mélyebb értelmet nyer: a barát iránt mutatott bizalom és tisztelet elengedhetetlen részei a jó barátságnak.

6 5. Kedvellek Az ötödik lépés egy üzenet küldése a szeretett személy felé. 'Szeretlek.' Ez történhet levélben, vagy egy barátot is meg lehet kérni, hogy mondja meg. A kamaszok általában el tudják fogadni, hogy a szeretett személy nem táplál kölcsönös érzelmeket, és tovább szeretik az illetőt. Ennél a pontnál a serdülők önértékelése már van olyan erős, hogy nem keserednek el túlságosan, ha visszautasítják őket. A szexuális önkép elég erős ahhoz, hogy azt a kiválasztott személy szemszögéből vizsgálják. Az érzések kimutatása csak akkor lehetséges, ha a szeretett személyt a társak is elfogadják.

7 6. Kéz a kézben Kéz a kézben: ez egy rendkívül fontos szakasz, az első fizikai érintkezés. A kézfogás hatása akár olyan erős is lehet, hogy a serdülők képtelenek bármi más csinálni, akár beszélgetni is. A fiatalok moziba mennek, vagy nagyobb társaságban maradnak, így a beszéd nem feltétlenül szükséges. Mindenki látja, hogy együtt vannak. Ebben a fázisban a csalódás komoly sérülést jelenthet. Jó előre tudni, hogy a kölcsönös vonzalom nem elegendő a valódi randevúhoz. Ebben a fázisban már előfordul az önkielégítés.

8 7. A csók A kézfogástól a csókig megtett lépés hatalmas. A csók az a a mozzanat, amikor a szexuális izgalom először jelentkezik együtt egymás társaságában. Úgy tűnik, minden amit meg lehet érinteni, az a fej, a haj, a nyak. Nyaktól lefelé már minden egy kissé veszélyes és tiltott. Ez az első alkalom, amikor - a csók által - ki merik mutatni a fizikai szexuális vonzalmat a tiszta érzelmek mellett. Néhányan meg is akarják mutatni mindenkinek, hogy őket már megcsókolták.

9 8. Mi az ami jólesik? Ez az a fázis, amikor már valaki elég eltökélt és érett ahhoz, hogy szexuális játékok, petting résztvevője legyen, egyaránt adjon és kapjon. Semmiféle sietségre azonban nincsen szükség: minél hosszabb a petting időszaka, annál jobb szerető válik valakiből. Ez az előjáték gyakorlása. Ekkor a terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek kockázata szinte kizárható. Ezen a ponton a két fél fölfedezi és kialakítja a kapcsolatuk számára biztonságos légkört. Ha valami mégsem sikerülne a szexuális kontaktus során, a kapcsolat folytatódhat, és a partnerek együtt megbeszélhetik problémáikat.

10 9. Szeretkezés A szeretkezés, beleértve az első érintkezést, az utolsó szakasza ezeknek a lépcsőknek, még akkor is, ha a valóságban nincs is vége a fejlődésnek. A szexuális együttlét azt jelenteni, hogy tisztában kell lenni a veszélyekkel és a védekezés lehetőségeivel, valamint felelősséget kell tudni vállalni önmagunkért és a partnerért. Feldolgozzuk a teljes szexuális egyesülés jelentését, úgy mint a kirobbanó biológiai ösztönt és a reprodukció lehetőségét, a lehetséges fájdalmat és a teljes odaadást, másrészt a teljesítménykényszert. A legjobb esetben a partnerek meg tudják vitatni együtt gondolataikat és félelmeiket. Az embernek tudnia kell, hogy bármely szituációban - nem számít milyen messzire mentek már eddig - mindig joga van azt mondani: 'Nem, nem akarom folytatni.' És az értelem érettsége szükséges ahhoz, hogy felelősek legyünk a fogamzásgátlásért és a kölcsönös tiszteletért.

11 Pezseg a véred? Természetes a kíváncsiság Hogy néz ki a másik nem
Milyen lenne, ha… Első szerelmek - a kamaszkoriak a leghevesebbek, de általában a legrövidebbek is Gyakorolj, de szabj magadnak is határt

12 KAPCSOLATOK!!! Gyakorold a kapcsolatteremtést!
Verbális és metakommunikáció - értsd és használd! Legyenek barátaid! Szerepek és viselkedésnormák férfi-nő, apa-anya

13 HATÁRAINK Erős a nemi ösztön, de kordában kell tartani.
Az ember gondolkodó és nem ösztönlény! Az akaratot, tudatot „edzeni” kell Tudj „parancsolni” az érzelmeidnek, az ösztöneidnek Biológiailag hiába vagy érett évesen, agyilag - tudatilag és érzelmileg - még éretlen vagy!

14 ÉRZELMEK Kölcsönös szeretet, szerelem Bizalom Tisztelet Biztonság
Felelősség /védelem/ Féltsd, óvd a másikat Ha már kicsit fontosabb, hogy neki legyen jó, akkor jó úton jársz.

15 MIKOR? Ha már érett vagy, lelkileg és érzelmileg is.
Ha tényleg nagyon szerelmesek vagytok HA EGYÜTT VAN: Megfelelő partner idő hely mód Éretten tudjátok vállalni a felelősséget egymásért - megfelelő védelem!

16 Mi megengedett? Minden, amit mindkét fél akar, elfogad, szeretne!
Beszéljétek meg, nézzetek utána, vitassátok meg!

17 MI TILOS? Bármit ráerőltetni a másikra! Ha szóban nem tudod meggyőzni, akkor nem szabad! Erőszaknak tekintendő! Lelki-terror is tilos, csak a gyengéd, szeretetteljes meggyőzés a megengedett!

18 MÉDIA Csapból is a szex folyik Tabuk – nyíltan beszélnek róla
Pornó: nem a valóságot mutatja, fikció, az is egy film – úgy tekints rá

19 Ami történik, az két ember magánügye
INTIMITÁS Ami történik, az két ember magánügye A szerelem, a szeretkezés intim szféránkhoz tartozik, ez nem tartozik másra, nem illik beszélni róla, de kérdezősködni sem. Szoros baráti körben elmondhatsz apróságokat, de részletes beszámoló nagy közönség előtt nem illendő!

20 MÁSSÁG? Mi normális, mi nem? – Társadalmi elfogadottság, többség elfogadja, az a normális Ami kilóg a normálból – az más Heteroszexuális Monogámia Homoszexuális, leszbikus Poligámia Nyitott kapcsolat

21 HOMO – HETERO - BI? Saját nemhez vonzódás: szexuális élet egyik változata, más életvitel Egyre „elfogadottabb” Közvetlen környezetben sok konfliktus forrása lehet Személyiség – lelki beállítódás, irányultság A többség akkor is hetero! A Te lelki harmóniád, boldogságod a fontos! Találd meg a párod, élj harmonikus párkapcsolatban!

22 Perverzitás: szadista, mazohista, állattal stb Prostitució
Csoportszex Orális szex Anális szex Peep sohw – kukkolás Szex-bár Perverzitás: szadista, mazohista, állattal stb Prostitució Nemi betegségek veszélye

23 BŰN?! Ráhatás, erőszak esetén – bűncselekménynek tekintendő!
Nehezen bizonyítható Jól gondold meg meddig mész el, mibe mész bele Ne légy naiv, a kockázatot lásd, és csak akkor vállald, ha tényleg szeretnéd és örömet okoz neked.

24 SZABAD AKARAT Bármi csak belső késztetés, szabad akarat esetén megengedett! Ez magánügy! Soha ne feledd: a szeretkezés örömforrás Neked legyen öröm, nektek legyen öröm KÖLCSÖNÖSSÉG elve!

25 Köszönöm a figyelmet, várom a kérdéseiteket!


Letölteni ppt "Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések