Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei"— Előadás másolata:

1 A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei
Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.

2 Hamisítás a világon A hamisítás mértéke jelentős: 2008-ban 775 Mrd USD (OECD) Növekvő tendenciát mutat: 2015-re megduplázódhat Minden szektorban jelen van: Software ipar – 45 Mrd USD Autógyártás – 12 Mrd USD Ruha és cipő – 12 Mrd USD Cigaretta – 6-10% (BAT) Gyógyszerek – 10% (WHO)

3 Hamisítások eltolódása a luxus cikkektől a használati cikkekig
Luxus cikkek: óra, gyógyszerek, ruházat cipők stb. Elektronikai cikkek: alkatrészek, félvezetők, mobil telefonok, nyomtató patron stb. Háztartási cikkek: fogkrém, kozmetikai cikkek, üdítők, alkoholok, élelmiszer stb. …

4 A fémzárolt vetőmag megéri az árát, Ezért HAMISÍTJÁK!!!
Mindig keresse az igazit! Fogjunk össze a vetőmaghamisítók ellen! Magyarországon csak a jogszabályban lefektetett követelményeknek megfelelő, hatóság által ellenőrzött vetőmagtételeket szabad forgalomba hozni!

5 Faktorok, amelyek kedveznek a vetőmag hamisításnak
Recesszió, alacsony termelői bevételek A tevékenység relatíve könnyen szervezhető (hamisítás + terjesztés) Alacsony kockázat, a bűnüldöző szervezeteknél alacsony prioritás: - egészségre nem ártalmas (gyógyszerek, autóalkatrész stb.) - az állam nem esik el hatalmas adóbevételektől (cigaretta, alkohol) - nem a klasszikus szervezett bűnözői csoportok követik el Magas profit

6 A hamisított vetőmag ismérvei:
A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” kínálják. A hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez. A hamis címke könnyen téphető és a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.

7

8

9

10

11 A címke tartalma: A címkehamisítás okirat hamisításnak számít!!
A címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, - az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van. A címkehamisítás okirat hamisításnak számít!!

12

13

14

15 Milyen kárt okozhat a hamis vetőmag használata?
Hibridnövények esetében a termény (F2 generáció) visszavetése jelentős terméscsökkenést eredményez. Hamis vetőmag esetén a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen mag található, ez tovább növeli a veszteségeket. A csávázás hiánya (általában csak színezett, nem csávázott) tovább rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon, illetve, hogy a kezdeti fejlődése megfelelő legyen. A genetikai, csírázóképesség és növényvédelmi problémák egyaránt termésveszteséget okoznak, ami együttesen akár a 100%-ot is elérheti. Hamis vetőmag használatával a gazda több kárt okoz magának, mint amennyit megtakarít az „olcsóbb vetőmaggal”!

16

17 F2 generáció, azaz a terményből fejlődő növényállomány

18 Teendők, amennyiben gyanús vetőmaggal találkozik:
Értesíteni az MgSzH megyei Vetőmagfelügyeleti Osztályát (06-1/ ), vagy a Vetőmag Szövetséget (06-1/ ). Az MgSzH-nál telefonon, illetve a honlapon on-line módon* is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredete.    Hatósági Jegyzőkönyv felvétele elengedhetetlen a bizonyításhoz! Ne feledje: A fémzárolt vetőmag megéri az árát! * Figyelmeztetés! Az MgSzH oldalán elérhető adatbázis link a fémzárszám, címkesorszám, és a címke dátuma alapján megmutatja a kérdéses tétel faj-fajta adatait és a Vigorral kiállított okmányait. A program az OMMI és MgSzH által címkézett tételeket tartalmazza től folyamatosan, a kiadott ISTA bizonyítványokat tól, belföldi okmányt még nem tartalmaz, feltöltése folyamatos. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja.

19 Csak megbízható kereskedőtől vásároljon vetőmagot!
Vetőmagvásárláskor mindig kérjen számlát!

20 A VSZT vetőmaghamisítás elleni kampánya
2009 őszén indult kampány Két év alatt a hazai szaksajtóban 50 alkalommal jelent meg a kampány anyaga, változó formában db A5 tájékoztató füzetet és 400 db A3 plakátot készítettünk A fajtatulajdonosokhoz és az integrátorokhoz két év alatt db szórólapot és 110 db plakátot juttattunk el.

21 Felvettük a kapcsolatot az MgSzH Falugazdász Hálózatával
Felvettük a kapcsolatot az MgSzH Falugazdász Hálózatával. A Hálózat megyénként 1000 db szórólap és 10 db plakát szétosztására vállalkozott A kampány sikeres volt, a gazdálkodók figyelmét felhívta a hamis vetőmag létezésére, használatának veszélyeire. Számos bejelentés érkezett a VSZT-hez és az MgSzH-hoz egyaránt A bejelentések megoszlottak aszerint, hogy honnan értesült a bejelentő a hamis vetőmag veszélyeiről: szaklap, Falugazdász Hálózat, cégek képviselői.

22 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések