Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, 2012. január 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, 2012. január 26."— Előadás másolata:

1 A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, 2012. január 26.

2 Hamisítás a világon A hamisítás mértéke jelentős:2008-ban 775 Mrd USD (OECD) Növekvő tendenciát mutat:2015-re megduplázódhat Minden szektorban jelen van:Software ipar – 45 Mrd USD Autógyártás – 12 Mrd USD Ruha és cipő – 12 Mrd USD Cigaretta – 6-10% (BAT) Gyógyszerek – 10% (WHO)

3 Hamisítások eltolódása a luxus cikkektől a használati cikkekig Luxus cikkek: óra, gyógyszerek, ruházat cipők stb. Elektronikai cikkek: alkatrészek, félvezetők, mobil telefonok, nyomtató patron stb. Háztartási cikkek: fogkrém, kozmetikai cikkek, üdítők, alkoholok, élelmiszer stb. …

4 A fémzárolt vetőmag megéri az árát, Ezért HAMISÍTJÁK!!! Mindig keresse az igazit! Fogjunk össze a vetőmaghamisítók ellen! Magyarországon csak a jogszabályban lefektetett követelményeknek megfelelő, hatóság által ellenőrzött vetőmagtételeket szabad forgalomba hozni!

5 Faktorok, amelyek kedveznek a vetőmag hamisításnak • Recesszió, alacsony termelői bevételek • A tevékenység relatíve könnyen szervezhető (hamisítás + terjesztés) • Alacsony kockázat, a bűnüldöző szervezeteknél alacsony prioritás: - egészségre nem ártalmas (gyógyszerek, autóalkatrész stb.) - az állam nem esik el hatalmas adóbevételektől (cigaretta, alkohol) - nem a klasszikus szervezett bűnözői csoportok követik el • Magas profit

6 A hamisított vetőmag ismérvei: •A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” kínálják. •A hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel. •A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez. •A hamis címke könnyen téphető és afémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.

7

8

9

10

11 A címke tartalma: A címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, - az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van. A címkehamisítás okirat hamisításnak számít!!

12

13

14

15 Milyen kárt okozhat a hamis vetőmag használata? Hibridnövények esetében a termény (F2 generáció) visszavetése jelentős terméscsökkenést eredményez. Hamis vetőmag esetén a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen mag található, ez tovább növeli a veszteségeket. A csávázás hiánya (általában csak színezett, nem csávázott) tovább rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon, illetve, hogy a kezdeti fejlődése megfelelő legyen. A genetikai, csírázóképesség és növényvédelmi problémák egyaránt termésveszteséget okoznak, ami együttesen akár a 100%-ot is elérheti. Hamis vetőmag használatával a gazda több kárt okoz magának, mint amennyit megtakarít az „olcsóbb vetőmaggal”!

16

17 F2 generáció, azaz a terményből fejlődő növényállomány

18 Teendők, amennyiben gyanús vetőmaggal találkozik: • Értesíteni az MgSzH megyei Vetőmagfelügyeleti Osztályát (06-1/336- 9000), vagy a Vetőmag Szövetséget (06-1/332-5755). • Az MgSzH-nál telefonon, illetve a honlapon on-line módon* is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredete. • Hatósági Jegyzőkönyv felvétele elengedhetetlen a bizonyításhoz! Ne feledje: A fémzárolt vetőmag megéri az árát! *http://vigor.mgszh.gov.hu:8080/VigorServerUly/okmany.html Figyelmeztetés! Az MgSzH oldalán elérhető adatbázis link a fémzárszám, címkesorszám, és a címke dátuma alapján megmutatja a kérdéses tétel faj-fajta adatait és a Vigorral kiállított okmányait. A program az OMMI és MgSzH által címkézett tételeket tartalmazza 2004.07.01-től folyamatosan, a kiadott ISTA bizonyítványokat 2010.08.20-tól, belföldi okmányt még nem tartalmaz, feltöltése folyamatos. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja.

19 Csak megbízható kereskedőtől vásároljon vetőmagot! Vetőmagvásárláskor mindig kérjen számlát!

20 A VSZT vetőmaghamisítás elleni kampánya •2009 őszén indult kampány •Két év alatt a hazai szaksajtóban 50 alkalommal jelent meg a kampány anyaga, változó formában •70.000 db A5 tájékoztató füzetet és 400 db A3 plakátot készítettünk •A fajtatulajdonosokhoz és az integrátorokhoz két év alatt 40.000 db szórólapot és 110 db plakátot juttattunk el.

21 •Felvettük a kapcsolatot az MgSzH Falugazdász Hálózatával. A Hálózat megyénként 1000 db szórólap és 10 db plakát szétosztására vállalkozott •A kampány sikeres volt, a gazdálkodók figyelmét felhívta a hamis vetőmag létezésére, használatának veszélyeire. Számos bejelentés érkezett a VSZT-hez és az MgSzH-hoz egyaránt •A bejelentések megoszlottak aszerint, hogy honnan értesült a bejelentő a hamis vetőmag veszélyeiről: szaklap, Falugazdász Hálózat, cégek képviselői.

22 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A vetőmag hamisítással szembeni fellépés lehetséges eszközei Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, 2012. január 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések