Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja. Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI • az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, • a televíziós.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja. Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI • az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, • a televíziós."— Előadás másolata:

1 Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja

2 Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI • az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, • a televíziós közvetítések, rögzített felvételek, • az UEFA honlapja, • az UEFA edzőképző vezetők számára szervezett továbbképzé- sek anyagai: • 2006: Coverciano, • 2007: London, • 2008: Lisszabon, • www.euro2008.uefa.com • www.nemzetisport.hu • www.current.com (gólok) • http://euro2008.independent.ie (statisztikák)

3 A STÍLUS A stílus: a magatartás, a viselkedés jellemző jegyeinek összessége A stílus jellemez: •embereket, •csoportokat, •népeket.

4 A TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYOK A régi magyar harci stílus (technikai tudás, lelki tulajdonsá- gok, fizikai képességek, tanulási és együttműködési képes- ség = cselekvések hatékonysága) „Vissza kell térnünk a múlthoz, hogy a jövőt láthassuk” „Lóra ültem, hogy világot lássak, Íjat fogtam, hogy célt találjak. Lovam a múltba réved, Íjam repít ezer évet” /Kassák Lajos/

5 A LABDARÚGÓ STÍLUS A világ és kontinentális események a stílusok csatája A labdarúgó stílus: az egyes játékosok, csapatok mérkőzésen megnyilvánuló jellemző jegyeinek összessége

6 Ferenci Attila: „A labdarúgó stílus meggyőződések, értelmezések, szokások rendszere” (Ferenczi Attila ez irányú munkássága megér többet is egy misénél) A LABDARÚGÓ STÍLUS

7 A RÉGI MAGYAR LABDARÚGÓ STÍLUS Az „Arany csapat” a régi magyar labdarúgó stílus legeredményesebb képviselője A régi magyar labdarúgó stílus: a magas szintű technikai tudás mérkőzéseken való felhasználása a sokmozgásos, váratlan megoldásokat is tartalmazó kreatív támadó játékban.

8 A MAGYAR LABDARÚGÁS HANYATLÁSA ÉS OKAI Hanyatlás az 50-es évek végétől, 60-as évek elejétől: - okai: -56-ban a legjobb labdarúgók tucatjai hagyták el az országot (rövidtávú ok) - Nyugat-Európa: a labdarúgás üzlet - minél nagyobb eredmények – anál nagyobb üzlet - saját stílus kialakítása: erőfutball (fizikai erő+mentá- lis erő+egyszerű, célszerű technika) - fokozatosan maga alá gyűrte a „technikás”, de fizi- kailag, mentálisan felkészületlen labdarúgást (köz- tük a magyarokat is)

9 MAGYAR LABDARÚGÁS HANYATLÁSA ÉS OKAI Baróti Lajos még ki tudta vinni a VB-re a magyarokat (58/62/66/78), de már az elő- döntőig sem jutottak Még Nyilasi Tiborék is kint voltak a VB-n, de már a csoport körökben elvéreztek (82/86). A következő korosztályok sem VB-n, sem EB-n nem jelentek meg.

10 A HANYATLÁSRA ADOTT VÁLASZ OTSH épülete A korabeli sportvezetés, OTSH, TF, MLSZ válasza: - labdarúgásunk visszaesett, oka az elavult stílus, - el kell vetni a régi stílusunkat, át kell venni a nyugat-európai „erő- futball”-t. A korabeli edzői garnitúra nem mondott ellent. Eredmény: a „régit” elfelejtettük, az „újat” nem tudtuk megtanulni

11 A HANYATLÁSRA ADOTT VÁLASZ MI LETT VOLNA A HELYES VÁLASZ? A helyes válasz: - a mi hagyományos labdarúgó stílusunk jó! - ki kell egészíteni a modern kor megkövetelte fizikai tulajdon- ságokkal, lelki felkészítéssel Kérdés: a 60-70-es évek magyar társadalmában lett volna-e lehetőség a morális, mentális felemelke- désre?

12 FIFA SZAKMAI SEGÍTSÉG A MAGYAR LABDARÚGÁS FEJLESZTÉSÉHEZ Az MLSZ 2007-ben szakmai segítséget kért a FIFA-tól, térképezzék fel a magyar labdarúgást. Jean-Pierre Bénézet Úr, a FIFA Technikai Igazgatója jött el, meg- nézett edzéseket, mérkőzéseket (után- pótlás, felnőtt, amatőr, profi)

13 FIFA SZAKMAI SEGÍTSÉG A MAGYAR LABDARÚGÁS FEJLESZTÉSÉHEZ Véleménye: - ha Önök fel akarják ismét fejleszteni a magyar labda- rúgást, vissza kell találniuk régi magyar labdarúgó ha- gyományaikhoz, - ha ebben nehézségeik vannak, nem találják, vizsgálják meg a mai latin futballt, mert bármilyen furcsa, a régi magyar labdarúgás mai modern követői a latin labda- rugó kultúrák.

14 A LABDARÚGÁS GLOBALIZÁCIÓJA A világ globalizálódik. A labdarúgás is a globalizáció felé halad. Hogyan jelentkezik ez a stílusok csatájában? - Megnéztünk 2007-2008-ban (az utánpótlás korosztályok jelzik a jövő labdarúgását) - UEFA edző továbbképző konferenciák anyagait, - utánpótlás Európa bajnokságokat (személyesen, TV, UEFA tananyagok), - utánpótlás Világbajnokságokat (TV), - nemzetközi tornákat (résztvevőként is)

15 A LABDARÚGÁS GLOBALIZÁCIÓJA A világ globalizálódik. A labdarúgás is a globalizáció felé halad. Hogyan jelentkezik ez a stílusok csatájában? Következtetés: - a labdarúgás egy irányba halad (globalizálódik), - a nemzetekre jellemző jegyek halványulnak: - a jövő stílusát oktatják, - a jövő stílusa: a magasszintű technikai, tudás felhasználásán alapuló labdarúgás.

16 A MAGASSZINTŰ TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ LABDARÚGÁS TÉRHÓDÍTÁSA 2006 VB, Németország A 2006-os VB négyes döntőjébe három csapat került, mely a technika felhasználásán alapuló stílust képviseli: Franciaország PortugáliaOlaszország és mellettük a házigazda német csapat.

17 A MAGASSZINTŰ TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ LABDARÚGÁS TÉRHÓDÍTÁSA 2008 EB, Ausztria-Svájc A 2008-as EB négyes döntőjébe három csapat került, mely a technika felhasználásán alapuló stílust képviseli: : Oroszország Spanyolország és mellettük ismét a németek. Törökország

18 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja. Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI • az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, • a televíziós."

Hasonló előadás


Google Hirdetések