Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja"— Előadás másolata:

1 Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja

2 Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI
az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, a televíziós közvetítések, rögzített felvételek, az UEFA honlapja, az UEFA edzőképző vezetők számára szervezett továbbképzé- sek anyagai: 2006: Coverciano, 2007: London, 2008: Lisszabon, (gólok) (statisztikák)

3 A stílus: a magatartás, a viselkedés jellemző
jegyeinek összessége A stílus jellemez: embereket, csoportokat, népeket.

4 A TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYOK
„Vissza kell térnünk a múlthoz, hogy a jövőt láthassuk” „Lóra ültem, hogy világot lássak, Íjat fogtam, hogy célt találjak. Lovam a múltba réved, Íjam repít ezer évet” /Kassák Lajos/ A régi magyar harci stílus (technikai tudás, lelki tulajdonsá-gok, fizikai képességek, tanulási és együttműködési képes-ség = cselekvések hatékonysága)

5 A világ és kontinentális események a stílusok
A LABDARÚGÓ STÍLUS A világ és kontinentális események a stílusok csatája A labdarúgó stílus: az egyes játékosok, csapatok mérkőzésen megnyilvánuló jellemző jegyeinek összessége

6 A LABDARÚGÓ STÍLUS Ferenci Attila: „A labdarúgó stílus meggyőződések, értelmezések, szokások rendszere” (Ferenczi Attila ez irányú munkássága megér többet is egy misénél)

7 A RÉGI MAGYAR LABDARÚGÓ STÍLUS
Az „Arany csapat” a régi magyar labdarúgó stílus legeredményesebb képviselője A régi magyar labdarúgó stílus: a magas szintű technikai tudás mérkőzéseken való felhasználása a sokmozgásos, váratlan megoldásokat is tartalmazó kreatív támadó játékban.

8 A MAGYAR LABDARÚGÁS HANYATLÁSA ÉS OKAI
Hanyatlás az 50-es évek végétől, 60-as évek elejétől: okai: -56-ban a legjobb labdarúgók tucatjai hagyták el az országot (rövidtávú ok) - Nyugat-Európa: a labdarúgás üzlet - minél nagyobb eredmények – anál nagyobb üzlet saját stílus kialakítása: erőfutball (fizikai erő+mentá- lis erő+egyszerű, célszerű technika) fokozatosan maga alá gyűrte a „technikás”, de fizi- kailag, mentálisan felkészületlen labdarúgást (köz- tük a magyarokat is)

9 MAGYAR LABDARÚGÁS HANYATLÁSA ÉS OKAI
Még Nyilasi Tiborék is kint voltak a VB-n, de már a csoport körökben elvéreztek (82/86). A következő korosztályok sem VB-n, sem EB-n nem jelentek meg. Baróti Lajos még ki tudta vinni a VB-re a magyarokat (58/62/66/78), de már az elő- döntőig sem jutottak

10 A HANYATLÁSRA ADOTT VÁLASZ
A korabeli sportvezetés, OTSH, TF, MLSZ válasza: labdarúgásunk visszaesett, oka az elavult stílus, el kell vetni a régi stílusunkat, át kell venni a nyugat-európai „erő- futball”-t. OTSH épülete A korabeli edzői garnitúra nem mondott ellent. Eredmény: a „régit” elfelejtettük, az „újat” nem tudtuk megtanulni

11 A HANYATLÁSRA ADOTT VÁLASZ
MI LETT VOLNA A HELYES VÁLASZ? A helyes válasz: - a mi hagyományos labdarúgó stílusunk jó! - ki kell egészíteni a modern kor megkövetelte fizikai tulajdon- ságokkal, lelki felkészítéssel Kérdés: a es évek magyar társadalmában lett volna-e lehetőség a morális, mentális felemelke- désre?

12 FIFA SZAKMAI SEGÍTSÉG A MAGYAR LABDARÚGÁS FEJLESZTÉSÉHEZ
Az MLSZ 2007-ben szakmai segítséget kért a FIFA-tól, térképezzék fel a magyar labdarúgást. Jean-Pierre Bénézet Úr, a FIFA Technikai Igazgatója jött el, meg-nézett edzéseket, mérkőzéseket (után-pótlás, felnőtt, amatőr, profi)

13 FIFA SZAKMAI SEGÍTSÉG A MAGYAR LABDARÚGÁS FEJLESZTÉSÉHEZ
Véleménye: ha Önök fel akarják ismét fejleszteni a magyar labda- rúgást, vissza kell találniuk régi magyar labdarúgó ha- gyományaikhoz, ha ebben nehézségeik vannak, nem találják, vizsgálják meg a mai latin futballt, mert bármilyen furcsa, a régi magyar labdarúgás mai modern követői a latin labda- rugó kultúrák.

14 A LABDARÚGÁS GLOBALIZÁCIÓJA
A világ globalizálódik. A labdarúgás is a globalizáció felé halad. Hogyan jelentkezik ez a stílusok csatájában? Megnéztünk ban (az utánpótlás korosztályok jelzik a jövő labdarúgását) - UEFA edző továbbképző konferenciák anyagait, utánpótlás Európa bajnokságokat (személyesen, TV, UEFA tananyagok), - utánpótlás Világbajnokságokat (TV), - nemzetközi tornákat (résztvevőként is)

15 A LABDARÚGÁS GLOBALIZÁCIÓJA
A világ globalizálódik. A labdarúgás is a globalizáció felé halad. Hogyan jelentkezik ez a stílusok csatájában? Következtetés: - a labdarúgás egy irányba halad (globalizálódik), - a nemzetekre jellemző jegyek halványulnak: - a jövő stílusát oktatják, - a jövő stílusa: a magasszintű technikai, tudás felhasználásán alapuló labdarúgás.

16 A MAGASSZINTŰ TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ LABDARÚGÁS TÉRHÓDÍTÁSA
2006 VB, Németország A 2006-os VB négyes döntőjébe három csapat került, mely a technika felhasználásán alapuló stílust képviseli: Olaszország Franciaország Portugália és mellettük a házigazda német csapat.

17 A MAGASSZINTŰ TECHNIKA FELHASZNÁLÁSÁN ALAPULÓ LABDARÚGÁS TÉRHÓDÍTÁSA
2008 EB, Ausztria-Svájc A 2008-as EB négyes döntőjébe három csapat került, mely a technika felhasználásán alapuló stílust képviseli: : Spanyolország Oroszország Törökország és mellettük ismét a németek.

18 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja"

Hasonló előadás


Google Hirdetések