Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Projektnyitó konferencia Küngös Szabó Gergely projektmenedzser Szűts Rita szakmai vezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Projektnyitó konferencia Küngös Szabó Gergely projektmenedzser Szűts Rita szakmai vezető."— Előadás másolata:

1 Projektnyitó konferencia Küngös Szabó Gergely projektmenedzser Szűts Rita szakmai vezető

2 Szent Kinga Termelőiskola Projektnyitó konferencia és sajtótájékoztató KÜNGÖS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA „ SZENT KINGA TERMELŐISKOLA LÉTREHOZÁSA – INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI KEZDEMÉNYEZÉS KÜNGÖSÖN” TÁMOP / „Helyben, magunknak”

3 Projekt bemutatása A projekt megnevezése : Innovatív foglalkoztatási kezdeményezés Küngösön Azonosító száma: TÁMOP / A projektgazda: Küngös Község Önkormányzata Projektmenedzser: Szabó Gergely polgármester Kezdés időpontja: április 01. Befejezés időpontja: január 31. „Helyben, magunknak”

4 Projekt bemutatása Település adottságai: Küngös az egyedüli hátrányos helyzetű település a járáson belül A projekt helyszíne: Közép-Dunántúli régió, Veszprém megye, Balatonalmádi Járás, Küngös település A projekt hatásterülete: mikrotérségi hatókörű Küngös, Csajág, Balatonfőkajár, Berhida „Helyben, magunknak”

5 Projekt megvalósítói Szabó Gergely projektmenedzser, polgármester Szűts Rita szakmai vezető Csaba Istvánné pénzügyi vezető Mentorok Forróné Seress Zsuzsanna, logisztikai ügyintéző, okleveles erdész és vadgazda Hénes Rebeka, diplomás szociális munkás Végh Annamária, szociális munkás hallgató Kelemen István okleveles környezetmérnök Szakmai munkatárs: Bollók Ferenc, kertész Projektasszisztens: Pozsonyi Mónika „Helyben, magunknak”

6 Projekt előzménye „Helyben, magunknak” Az Önfenntartó Vidékért Termelőiskolai modell, mint a közösségi alapú gazdaságfejlesztés lehetséges útja Bácsflóra Termelőiskola, mint jógyakorlat – Tudásklaszter Nonprofit Kft.

7 Projekt előzménye - A termelőiskolák valóságos és életszerű munkakörülményeket kívánnak nyújtani a résztvevőknek, és a reális feladatok és termékek révén a tanulásra és az önfejlesztésre ösztönzi őket. - A termelőiskolai tanulás során a résztvevők olyan eladható árukat állítanak elő, ill. olyan szolgáltatásokat végeznek, amelyek leginkább helyi szükségleteket elégítenek ki. „Helyben, magunknak”

8 Projekt előzménye Az Önfenntartó Vidékért Termelőiskolai modell és adaptációi a TÁMOP /1 „Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok támogatása című felhívásra Nyertes pályázatok: Szent Kinga Termelőiskola – Küngös Önkormányzata Tradicionális Értékek Termelőiskola – Királyhegyes (Tudásklaszter NKft.) Forráshiányos pályázatok: Biogazdálkodó Termelőiskola létrehozása – Bácsszentgyörgy Önkormányzata Móraflóra Termelőiskola létrehozása – Mórahalom Önkormányzata Önfenntartó Vidékért Termelőiskola - Szentkirályszabadja Önkormányzata „Helyben, magunknak”

9 Projekt előzménye „Helyben, magunknak”

10 Projekt célja Szent Kinga Termelőiskola létrehozása • Önellátásra termelés elősegítése • Bemutató tankert létrehozása • Képzések szervezése • Zöldség- gyümölcs feldolgozó üzem kialakítása (Savanyító) • Önfoglalkoztatóvá válás elősegítése Őstermelővé válás Szociális szövetkezeti taggá válás Vállalkozóvá válás • Nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedés elősegítése „Helyben, magunknak”

11 Cím: Verdana 24pt/26pt Célcsoport: • 18 éven felüli, aktív korú személy, aki nem töltötte be a 65. életévét • Álláskereső vagy inaktív • Aki más munkaerő- piaci programban nem vesz részt • Tartósan munkanélküli személy • Alacsony iskolai végzettségű vagy elavult szakmával rendelkező személy A program célcsoportja „Helyben, magunknak”

12 Cím: Verdana 24pt/26pt Megtermelt és feldolgozott javak egy része hazavihető Első sorban tőlük, illetve családtagjaiktól felvásárolunk Képzések során olyan tudás birtokába jutnak, melyek segítik az önfenntartóvá válást Szociális szövetkezetbe való belépés lehetősége Szemléletformálás, a hagyomány megőrzése mellett Célcsoporttagok segítése „Helyben, magunknak” Célcsoporttagok

13 Szakmai program terv _2014 évi Szakmai program_ képzés JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember ElőkészítésToborzás 2013 Képzések: 1. cs Akkreditált SORS-O.K. tréning cs SORS-O.K. tréning cs Kerti munkás akkr. képzés cs Kerti munkás 1. cs 145. sorszámú Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó megnevezésű szakképesítés, OKJ cs Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó OKJ cs Környezettudatos kertgazdálkodás akkreditált képzés Önkéntes vállalás: zöldség_gyümölcsszedés, betakarítás „Helyben, magunknak”

14 Szakmai program terv _2014 évi Szakmai program2015 JanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember 2013 Beruházás Termelőiskola létrehozása Termesztés célcsoport 2014 Termelés: kézműipari zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem 2014 Hazai, és nemzetközi kapcsolatok építése. Keszthely, Baracska, Gödöllő, Budapest 013 Kaposvár, Pálhalma, Mórahalom 2014 Szakmai utak: Belföld: Királyhegyes Külföld: Lengyelország, Ausztria 2014 Tanácsadási szolgáltatások: „Helyben, magunknak”

15 Program várható eredménye • Az egész program a község javát, fejlődését szolgálja • Az itt élő embereknek szól • Mindvégig rugalmas és együttműködő szakemberek segítenek, akikkel a kapcsolat hosszútávon megmarad • Az infrastruktúra helyben marad, lehet fejleszteni, használni, bővíteni és rá építeni a következő pályázatokat • A projekt során képzett szakemberek, akik helyben maradnak és társadalmi vállalkozásokat hozhatnak létre „Helyben, magunknak”

16 Célcsoporttagok ösztönzése Próba Jó tapasztalat szerzése Toborzás Kiválasztás Példamutatás, „Jó gyakorlat” Bemutatókert

17

18 Operatív megvalósítás 1. Termesztési terv Bemutató kert terv, termékterv szempontjai: helyszíni adottságok, mentor kert tapasztalat rövidtávon, képzéshez szükséges mennyiség Hagyományos termékek: levendula, mandula, rózsa 2. Termelési terv szempont: beruházás Minél inkább késleltető technológiai folyamatok, hagyományos, és megújuló, régi-új Többfunkciós gépek vásárlása, hely, kapacitás korlátok 3. Képzési terv: szakmai anyag összeállítása, összehangolása Szempont: eredményes 4 képzés megvalósítása, mentor terv, együttműködés a képzővel, hozzájárul a hosszú távú tervekhez „Helyben, magunknak”

19 Operatív megvalósítás 1. Termesztési terv Bemutató kert terv Ráépülés részben Feldolgozó üzemi beszállítói ütemterv : Bemutató kertből Helyi őstermelőktől Helyi nagykereskedőktől Környékbeli őstermelőktől Környékbeli nagykereskedőktől „Helyben, magunknak” Kézműipari üzem

20 Gyakorlati megvalósítás Alcím helye kenyérszöveg: Verdana /Bold 16pt/18pt balra zárt. Április (IV.) Május (V.) Június (VI.) Július (VII.) Augusztus (VIII.) Szeptemb er (IX.) Október (X.) Saláta, sóska, spenót Beszállítás saját bemutatókert ből Önkéntes helyi szedés Retek, lestyán Sárga barack Borsó, földieper, meggy, cseresznye fűszernövény Szilva Cékla, paprika, paradicsom, sárgarépa, uborka, cukkini, dinnye, tök Káposzta, karalábé, bab, zeller, csicsóka Vásárlás: Őstermelők Eper, sárgabarack, meggy, cseresznye nagykeresked ők Sárgarépa, dinnye, uborka „Helyben, magunknak”

21 Operatív megvalósítás 2. Termelési terv • Folyamatos konzultáció tervezőkkel • Helyszíni változás lekövetése, hatósági egyeztetések • Műszaki ellenőr kiválasztása • Beruházó kiválasztása folyamatban • Beruházás • Technológiai folyamatok meghatározása, adaptálása helyszínre • Ajánlatkérések berendezésekre, eszközökre • Berendezések, eszközök kiválasztása, folyamatba illesztése • Megrendelések, szállítás, üzembe helyezés… „Helyben, magunknak”

22 Szakmai megvalósítás Tankert Üzem A papír is sok Szakmai program: Szűts Rita szakmai vezető „Helyben, magunknak”

23 Üzemi szakmai megvalósítás Református Iskola Ilyen volt „Helyben, magunknak”

24 Alaprajz, látványterv 8162 Küngös, Kossuth Lajos u. 88. szám alatti hrsz.: 237/2 ingatlanon, kézműipari zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem kialakítása, meglévő épületben „Helyben, magunknak”

25 Alagsori alaprajz

26 Kézműipari földszinti alaprajz

27 Üzemi folyamat ÁtvevőMosó Előkészítő Hideg üzem Manipuláció, savanyító Meleg üzem Csomagoló raktár_kiadó, labor MÉ 2-33 számú irányelv Tartósított termékek HACCP Csomagoló üzem hűtő-fagyasztó raktár „Helyben, magunknak”

28 Szakmai megvalósítás Friss Tartósított élelmiszerek A rendelkezésre álló tartósítási módszerek, eljárások között ősidők óta alkalmazott ( szárítás, sózás, savanyítás, erjesztés) Kézműipari zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem „Helyben, magunknak”

29 A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás technológiái • A tartósítás segítségével megőrizhetőek a nyersanyagok értékes anyagai, növelhető a fogyasztás időtartama, lehetővé válik a termékek romlásmentes tárolása, szállítása, értékesítése. • Ezen túlmenően új, fogyasztásra nagyobb mértékben előkészített, magasabb feldolgozottságú élelmiszerek termelését vagy fogyasztásra közvetlenül alkalmas ételek előállítását is jelenti. „Helyben, magunknak”

30 A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás technológiái A kézműipari üzemben, az alábbi termékcsoportokat tervezzük előállítani, mid az üzemi, mind a hagyományos, az úgynevezett házi jellegű, konyhai technológiák megismerésével: • gyümölcsbefőtteket, • lekvárféléket ((lekvár (dzsem), íz gyümölcssajt stb.)) • gyümölcsszörpöket, • savanyúságokat, • zöldségeket sós lében, • tartósított paradicsom készítményeket (-ivólé, -ital, -sűrítmény, -zúzalék előállítása), • vízelvonással tartósított gyümölcs-zöldségeket: • zöldségek, gyümölcsök tartósítása aszalással, • zöldségfélék tartósítása szárítással, • gyorsfagyasztással tartósított gyümölcsöket és zöldségeket • mosott, darabolt, hűtött gyümölcsöket és zöldségeket. „Helyben, magunknak”

31 Szakmai program Akkreditált laboratóriumi vizsgálat, önellenőrzés „Helyben, magunknak”

32 A vállalat hosszútávú piaci versenyképességének megõrzése TermékinnovációFolyamatinnováció Új követelmények a vállalatokkal szemben Új termékekÚj folyamatok Befolyásoló tényezők Társadalmi változásokKörnyezeti tényezőkPiaci változásokMűszaki fejlődés A hosszú távú piaci versenyképességének megőrzése, szemléletformálás Termékinnováció, piackutatásFolyamatinnováció, szellemi innováció Követelmények megismerése, képzés, biztonság, innováció Új termékek, tájjellegnek megfelelő régi-új íz Új folyamatokba a hagyományos beépítése Befolyásoló tényezők figyelembevételével Önfoglalkoztatóvá válás Helyi adottságok Helyben értékesítés, üzlet, szövetkezet Manuális, gépi

33 Operatív megvalósítás „Helyben, magunknak” FórumokRendezvényekProgramok Küngös június 28. fő célcsoport tag Részvétel: ESZA képzéseken, OFA műhelymunkákon, LEADER, Langallo Kapcsolatfelvétel: helyi Diák munka Balatonfőkajár Július fő célcsoport tag Előadások: Fórumokon Langalló fesztiválon Küngös Község Önkormányzata Képviselő Testülete, Szövetkezeti tagság Szatyor, Vereb, Somlószőlős Csajág Július 18. fő célcsoport tag Nyílt nap aug. 19. Küngös Falunap Nyilvános megjelenés Csajág, Szüreti felvonulás Veszprém „Magyarország szeretlek” napján a História Kertben kapcsolatfelvétel Tervezett szakmai utak: Hazai: Királyhegyes, Külföldi: Lengyelország, Ausztria Folyamatos jelenlét: helyi lapban „Kisbíró” Küngösi szüretelés, szüreti bál okt.12. Szakmai képzések: Megújuló energetikai szakértők képzése

34 Célcsoporttagok

35 Első szakmai út Balatonkenese: Bollók Ferenc őstermelőnél a kertészetében Szakmai munkatárs „Helyben, magunknak”

36 Fenntartási időszak Jövőbeni sikeres fenntartásért tett lépések: • Küngösi Szociális Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet tagjai már bekapcsolódtak (felajánlásokat tesznek, be-be néznek, erősítik a projektet a helyi lapon keresztül) Szövetkezeti tagság bevonása: • saját termények felajánlása, átadása, értékesítése • saját receptek átadása, gyűjtik a térségi recepteket • saját termesztési, befőzési tapasztalatok átadása, bemutatása • receptgyűjtés a lakosság köreiből, küngösi receptek kiadása „Helyben, magunknak”

37 Fenntartási időszak Jövőbeni sikeres fenntartásért tett lépések: • Szatyor egyesülettel kapcsolatfelvétel (már felvásárlóként érdeklődők) • Más jó és hasonló programok tanulmányozása, a balatonkenesei Langalló fesztiválon bemutatkozott a Katica pékség, és a lekvárfőző üzem • Somlószőlős jó példa, ott már működik egy példás gazdálkodás • A programot támogató pályázat benyújtása LEADER. Projekt Térségek közötti együttműködés keretében „Önellátó falvak mintaprojekt” kialakítása Küngösön és Vereben. „Helyben, magunknak”

38 Szakmai bemutatkozás LANGALLO FESZTIVÁL Balatonkenese, katica Pékség „Helyben, magunknak”

39

40 Szakmai példa, „Jó gyakorlat” Somlószőlős „Helyben, magunknak”

41 Fenntartási időszak A projekt zárását követően (2015. január 31.) a kiépült kapacitást január 31-ig a közösség szolgálatában kell tartani. „Helyben, magunknak”

42 Operatív megvalósítás 3. Képzési terv: • Közbeszerzési eljárás lefolytatása SORS-OK tréning, kompetencia fejlesztő tréningek Betanított kerti munkás akkreditált tanfolyam Környezettudatos kertgazdálkodás akkreditált tanfolyam Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó szakképzés (OKJ) • Képzőintézmény kiválasztása Szeptember 27-én lezárult Felkérem a nyertes Intézmény igazgatóját, Józsa Ernőt mutassa be az Europerson Személyzeti Tanácsadó és Képző Kft.-t, és jelképesen nyissa meg a képzést Évnyitó  „Helyben, magunknak”

43 Köszönjük a figyelmet! Küngös Község Önkormányzata Szent Kinga Termelőiskola „Helyben, magunknak”


Letölteni ppt "Projektnyitó konferencia Küngös Szabó Gergely projektmenedzser Szűts Rita szakmai vezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések