Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Projektnyitó konferencia Küngös

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Projektnyitó konferencia Küngös"— Előadás másolata:

1 Projektnyitó konferencia Küngös
Szabó Gergely projektmenedzser Szűts Rita szakmai vezető

2 Szent Kinga Termelőiskola
Projektnyitó konferencia és sajtótájékoztató KÜNGÖS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA „ SZENT KINGA TERMELŐISKOLA LÉTREHOZÁSA – INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI KEZDEMÉNYEZÉS KÜNGÖSÖN” TÁMOP / „Helyben, magunknak”

3 Projekt bemutatása A projekt megnevezése :
Innovatív foglalkoztatási kezdeményezés Küngösön Azonosító száma: TÁMOP / A projektgazda: Küngös Község Önkormányzata Projektmenedzser: Szabó Gergely polgármester Kezdés időpontja: április 01. Befejezés időpontja: január 31. „Helyben, magunknak”

4 Projekt bemutatása Település adottságai: Küngös az egyedüli hátrányos helyzetű település a járáson belül A projekt helyszíne: Közép-Dunántúli régió, Veszprém megye, Balatonalmádi Járás, Küngös település A projekt hatásterülete: mikrotérségi hatókörű Küngös, Csajág, Balatonfőkajár, Berhida „Helyben, magunknak”

5 Projekt megvalósítói Szabó Gergely projektmenedzser, polgármester
Szűts Rita szakmai vezető Csaba Istvánné pénzügyi vezető Mentorok Forróné Seress Zsuzsanna, logisztikai ügyintéző, okleveles erdész és vadgazda Hénes Rebeka, diplomás szociális munkás Végh Annamária, szociális munkás hallgató Kelemen István okleveles környezetmérnök Szakmai munkatárs: Bollók Ferenc, kertész Projektasszisztens: Pozsonyi Mónika „Helyben, magunknak”

6 mint a közösségi alapú gazdaságfejlesztés lehetséges útja
Projekt előzménye mint a közösségi alapú gazdaságfejlesztés lehetséges útja Bácsflóra Termelőiskola, mint jógyakorlat – Tudásklaszter Nonprofit Kft. „Helyben, magunknak”

7 Projekt előzménye A termelőiskolák valóságos és életszerű munkakörülményeket kívánnak nyújtani a résztvevőknek, és a reális feladatok és termékek révén a tanulásra és az önfejlesztésre ösztönzi őket. A termelőiskolai tanulás során a résztvevők olyan eladható árukat állítanak elő, ill. olyan szolgáltatásokat végeznek, amelyek leginkább helyi szükségleteket elégítenek ki. „Helyben, magunknak”

8 Projekt előzménye Az Önfenntartó Vidékért Termelőiskolai modell és adaptációi a TÁMOP /1 „Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok támogatása című felhívásra Nyertes pályázatok: Szent Kinga Termelőiskola – Küngös Önkormányzata Tradicionális Értékek Termelőiskola – Királyhegyes (Tudásklaszter NKft.) Forráshiányos pályázatok: Biogazdálkodó Termelőiskola létrehozása – Bácsszentgyörgy Önkormányzata Móraflóra Termelőiskola létrehozása – Mórahalom Önkormányzata Önfenntartó Vidékért Termelőiskola - Szentkirályszabadja Önkormányzata „Helyben, magunknak”

9 Projekt előzménye „Helyben, magunknak”

10 Projekt célja Szent Kinga Termelőiskola létrehozása
Önellátásra termelés elősegítése Bemutató tankert létrehozása Képzések szervezése Zöldség- gyümölcs feldolgozó üzem kialakítása (Savanyító) Önfoglalkoztatóvá válás elősegítése Őstermelővé válás Szociális szövetkezeti taggá válás Vállalkozóvá válás Nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedés elősegítése „Helyben, magunknak”

11 A program célcsoportja
Cím: Verdana 24pt/26pt A program célcsoportja Célcsoport: 18 éven felüli, aktív korú személy, aki nem töltötte be a 65. életévét Álláskereső vagy inaktív Aki más munkaerő- piaci programban nem vesz részt Tartósan munkanélküli személy Alacsony iskolai végzettségű vagy elavult szakmával rendelkező személy „Helyben, magunknak”

12 Célcsoporttagok segítése
Cím: Verdana 24pt/26pt Célcsoporttagok segítése Célcsoporttagok Megtermelt és feldolgozott javak egy része hazavihető Első sorban tőlük, illetve családtagjaiktól felvásárolunk Képzések során olyan tudás birtokába jutnak, melyek segítik az önfenntartóvá válást Szociális szövetkezetbe való belépés lehetősége Szemléletformálás, a hagyomány megőrzése mellett „Helyben, magunknak”

13 2013_2014 évi Szakmai program_ képzés
Szakmai program terv 1. 2013_2014 évi Szakmai program_ képzés Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Előkészítés Toborzás 2013 Képzések: 1. cs Akkreditált SORS-O.K. tréning 2013 2014 2. cs SORS-O.K. tréning 2014 1. cs Kerti munkás akkr. képzés 2014 2. cs Kerti munkás 1. cs 145. sorszámú Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó megnevezésű szakképesítés , OKJ 2014 2. cs Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó OKJ 2014 1-2. cs Környezettudatos kertgazdálkodás akkreditált képzés Önkéntes vállalás: zöldség_gyümölcsszedés, betakarítás „Helyben, magunknak”

14 Szakmai program terv 2. „Helyben, magunknak” Beruházás 2013
2013_2014 évi Szakmai program2015 Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December 2013 Beruházás 2014 Termelőiskola létrehozása 2013 Termesztés célcsoport 2014 Termelés: kézműipari zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem 2014 Hazai, és nemzetközi kapcsolatok építése. Keszthely, Baracska, Gödöllő, Budapest 013 Kaposvár, Pálhalma, Mórahalom 2014 Szakmai utak: Belföld: Királyhegyes Külföld: Lengyelország, Ausztria 2014 Tanácsadási szolgáltatások: „Helyben, magunknak”

15 Program várható eredménye
Az egész program a község javát, fejlődését szolgálja Az itt élő embereknek szól Mindvégig rugalmas és együttműködő szakemberek segítenek, akikkel a kapcsolat hosszútávon megmarad Az infrastruktúra helyben marad, lehet fejleszteni, használni, bővíteni és rá építeni a következő pályázatokat A projekt során képzett szakemberek, akik helyben maradnak és társadalmi vállalkozásokat hozhatnak létre „Helyben, magunknak”

16 Példamutatás, „Jó gyakorlat”
Bemutatókert Célcsoporttagok ösztönzése Próba Jó tapasztalat szerzése Toborzás Kiválasztás

17

18 Operatív megvalósítás
1. Termesztési terv Bemutató kert terv, termékterv szempontjai: helyszíni adottságok, mentor kert tapasztalat rövidtávon, képzéshez szükséges mennyiség Hagyományos termékek: levendula, mandula, rózsa 2. Termelési terv szempont: beruházás Minél inkább késleltető technológiai folyamatok, hagyományos, és megújuló, régi-új Többfunkciós gépek vásárlása, hely, kapacitás korlátok 3. Képzési terv: szakmai anyag összeállítása, összehangolása Szempont: eredményes 4 képzés megvalósítása, mentor terv, együttműködés a képzővel, hozzájárul a hosszú távú tervekhez „Helyben, magunknak”

19 Operatív megvalósítás
1. Termesztési terv Bemutató kert terv Ráépülés részben Feldolgozó üzemi beszállítói ütemterv : Bemutató kertből Helyi őstermelőktől Helyi nagykereskedőktől Környékbeli őstermelőktől Környékbeli nagykereskedőktől Kézműipari üzem „Helyben, magunknak”

20 Gyakorlati megvalósítás
Április (IV.) Május (V.) Június (VI.) Július (VII.) Augusztus (VIII.) Szeptember (IX.) Október (X.) Saláta, sóska, spenót Beszállítás saját bemutatókertből Önkéntes helyi szedés Retek, lestyán Sárga barack Borsó, földieper, meggy, cseresznye fűszernövény Szilva Cékla, paprika, paradicsom, sárgarépa, uborka, cukkini, dinnye, tök Káposzta, karalábé, bab, zeller, csicsóka Vásárlás: Őstermelők Eper, sárgabarack, meggy, cseresznye nagykereskedők Sárgarépa, dinnye, uborka Alcím helye kenyérszöveg: Verdana /Bold 16pt/18pt balra zárt. „Helyben, magunknak”

21 Operatív megvalósítás
2. Termelési terv Folyamatos konzultáció tervezőkkel Helyszíni változás lekövetése, hatósági egyeztetések Műszaki ellenőr kiválasztása Beruházó kiválasztása folyamatban Beruházás Technológiai folyamatok meghatározása, adaptálása helyszínre Ajánlatkérések berendezésekre, eszközökre Berendezések, eszközök kiválasztása, folyamatba illesztése Megrendelések, szállítás, üzembe helyezés… „Helyben, magunknak”

22 Szakmai megvalósítás Tankert Üzem A papír is sok
Szakmai program: Szűts Rita szakmai vezető „Helyben, magunknak”

23 Üzemi szakmai megvalósítás
Ilyen volt Református Iskola „Helyben, magunknak”

24 Alaprajz, látványterv 8162 Küngös, Kossuth Lajos u. 88. szám alatti hrsz.: 237/2 ingatlanon, kézműipari zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem kialakítása, meglévő épületben „Helyben, magunknak”

25 Alagsori alaprajz

26 Kézműipari földszinti alaprajz

27 Üzemi folyamat „Helyben, magunknak” Átvevő Mosó Előkészítő
Hideg üzem Manipuláció, savanyító Meleg üzem Csomagoló raktár_kiadó, labor MÉ 2-33 számú irányelv Tartósított termékek HACCP Csomagoló üzem hűtő-fagyasztó raktár „Helyben, magunknak”

28 Friss Tartósított élelmiszerek
Szakmai megvalósítás Friss Tartósított élelmiszerek A rendelkezésre álló tartósítási módszerek, eljárások között ősidők óta alkalmazott ( szárítás, sózás, savanyítás, erjesztés) Kézműipari zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem „Helyben, magunknak”

29 A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás technológiái
A tartósítás segítségével megőrizhetőek a nyersanyagok értékes anyagai, növelhető a fogyasztás időtartama, lehetővé válik a termékek romlásmentes tárolása, szállítása, értékesítése. Ezen túlmenően új, fogyasztásra nagyobb mértékben előkészített, magasabb feldolgozottságú élelmiszerek termelését vagy fogyasztásra közvetlenül alkalmas ételek előállítását is jelenti. „Helyben, magunknak”

30 A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás technológiái
A kézműipari üzemben, az alábbi termékcsoportokat tervezzük előállítani, mid az üzemi, mind a hagyományos, az úgynevezett házi jellegű, konyhai technológiák megismerésével: gyümölcsbefőtteket, lekvárféléket ((lekvár (dzsem), íz gyümölcssajt stb.)) gyümölcsszörpöket, savanyúságokat, zöldségeket sós lében, tartósított paradicsom készítményeket (-ivólé, -ital, -sűrítmény, -zúzalék előállítása), vízelvonással tartósított gyümölcs-zöldségeket: zöldségek, gyümölcsök tartósítása aszalással, zöldségfélék tartósítása szárítással, gyorsfagyasztással tartósított gyümölcsöket és zöldségeket mosott, darabolt, hűtött gyümölcsöket és zöldségeket. „Helyben, magunknak”

31 Akkreditált laboratóriumi vizsgálat, önellenőrzés
Szakmai program Akkreditált laboratóriumi vizsgálat, önellenőrzés „Helyben, magunknak”

32 Befolyásoló tényezők figyelembevételével Önfoglalkoztatóvá válás
Helyi adottságok Helyben értékesítés, üzlet, szövetkezet Manuális, gépi Követelmények megismerése, képzés, biztonság, innováció Új termékek, tájjellegnek megfelelő régi-új íz Új folyamatokba a hagyományos beépítése A hosszú távú piaci versenyképességének megőrzése, szemléletformálás Termékinnováció, piackutatás Folyamatinnováció, szellemi innováció Befolyásoló tényezők Társadalmi változások Környezeti tényezők Piaci változások Műszaki fejlődés Új követelmények a vállalatokkal szemben Új termékek Új folyamatok A vállalat hosszútávú piaci versenyképességének megõrzése Termékinnováció Folyamatinnováció

33 Operatív megvalósítás
Fórumok Rendezvények Programok Küngös 2013. június 28. fő célcsoport tag Részvétel: ESZA képzéseken, OFA műhelymunkákon, LEADER, Langallo Kapcsolatfelvétel: helyi Diák munka Balatonfőkajár 2013. Július 17. 13 fő célcsoport tag Előadások: Fórumokon Langalló fesztiválon Küngös Község Önkormányzata Képviselő Testülete, Szövetkezeti tagság Szatyor, Vereb, Somlószőlős Csajág 2013. Július 18. fő célcsoport tag Nyílt nap aug. 19. Küngös Falunap Nyilvános megjelenés Csajág, Szüreti felvonulás Veszprém „Magyarország szeretlek” napján a História Kertben kapcsolatfelvétel Tervezett szakmai utak: Hazai: Királyhegyes, Külföldi: Lengyelország, Ausztria Folyamatos jelenlét: helyi lapban „Kisbíró” Küngösi szüretelés, szüreti bál okt.12. Szakmai képzések: Megújuló energetikai szakértők képzése Operatív megvalósítás „Helyben, magunknak”

34 Célcsoporttagok

35 Első szakmai út Balatonkenese: Bollók Ferenc őstermelőnél a kertészetében Szakmai munkatárs „Helyben, magunknak”

36 Fenntartási időszak Jövőbeni sikeres fenntartásért tett lépések:
Küngösi Szociális Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet tagjai már bekapcsolódtak (felajánlásokat tesznek, be-be néznek, erősítik a projektet a helyi lapon keresztül) Szövetkezeti tagság bevonása: saját termények felajánlása, átadása, értékesítése saját receptek átadása, gyűjtik a térségi recepteket saját termesztési, befőzési tapasztalatok átadása, bemutatása receptgyűjtés a lakosság köreiből, küngösi receptek kiadása „Helyben, magunknak”

37 Fenntartási időszak Jövőbeni sikeres fenntartásért tett lépések:
Szatyor egyesülettel kapcsolatfelvétel (már felvásárlóként érdeklődők) Más jó és hasonló programok tanulmányozása, a balatonkenesei Langalló fesztiválon bemutatkozott a Katica pékség, és a lekvárfőző üzem Somlószőlős jó példa, ott már működik egy példás gazdálkodás A programot támogató pályázat benyújtása LEADER. Projekt Térségek közötti együttműködés keretében „Önellátó falvak mintaprojekt” kialakítása Küngösön és Vereben. „Helyben, magunknak”

38 LANGALLO FESZTIVÁL 2013.08.17. Balatonkenese, katica Pékség
Szakmai bemutatkozás LANGALLO FESZTIVÁL Balatonkenese, katica Pékség „Helyben, magunknak”

39

40 Szakmai példa, „Jó gyakorlat”
Somlószőlős „Helyben, magunknak”

41 Fenntartási időszak A projekt zárását követően (2015. január 31.)
a kiépült kapacitást 2020. január 31-ig a közösség szolgálatában kell tartani. „Helyben, magunknak”

42 Operatív megvalósítás
3. Képzési terv: Közbeszerzési eljárás lefolytatása SORS-OK tréning, kompetencia fejlesztő tréningek Betanított kerti munkás akkreditált tanfolyam Környezettudatos kertgazdálkodás akkreditált tanfolyam Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó szakképzés (OKJ) Képzőintézmény kiválasztása Szeptember 27-én lezárult Felkérem a nyertes Intézmény igazgatóját, Józsa Ernőt mutassa be az Europerson Személyzeti Tanácsadó és Képző Kft.-t, és jelképesen nyissa meg a képzést Évnyitó  „Helyben, magunknak”

43 Köszönjük a figyelmet! Küngös Község Önkormányzata www.kungos.hu
Szent Kinga Termelőiskola „Helyben, magunknak”


Letölteni ppt "Projektnyitó konferencia Küngös"

Hasonló előadás


Google Hirdetések