Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megoldások a (hagyományos) piacon túl avagy mi legyen a felesleges termékeinkkel? Szigeti Cecília.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megoldások a (hagyományos) piacon túl avagy mi legyen a felesleges termékeinkkel? Szigeti Cecília."— Előadás másolata:

1 Megoldások a (hagyományos) piacon túl avagy mi legyen a felesleges termékeinkkel?
Szigeti Cecília

2 Megoldások Kerüljük el: Ha már megvan De ha végleg semmire sem jó…
Ne vegyük meg! Ha már megvan Használjuk újra, Hasznosítsuk másként, De ha végleg semmire sem jó…

3 Mi legyen a felesleges dolgainkkal?
Másodpiac (alternaítv bolhapic) Ha el karom adni… Adomány Ha oda akarom adni… Csere Ha el akarom cserélni..

4 Alternatív bolhapiac

5 Budapesten jelenleg három, vidéken pedig egy olyan üzlet működik (Győrött), ami valójában nem más, mint egy fedett, szervezett, átlátható bolhapiac. Ha szeretnénk eladni számunkra feleslegessé vált tárgyakat, de nincs időnk vagy kedvünk ahhoz, hogy a piacon ácsorogjunk, a netes eladást bonyolultnak találjuk, a boltnyitást a rezsiköltségekkel együtt pedig drágának és körülményesnek, még mindig marad alternatíva. A rendszer lényege, hogy az üzletekben polcokat, fogasokat és vitrineket bérelhetünk, és berendezhetjük őket az eladni kívánt tárgyainkkal. Az eladók eladják nekünk, mindent lekönyvelnek, mi pedig az adott időszak végén felvesszük a befolyt pénzt.

6

7

8 ADomány

9 Ruhaadományok, kérdőjelekkel
Rászorulóknak szánt adomány? Hasznos segítség? Tiszta, hordható ruha? Géprongy? Lomtalanítás? Szakadt bikini télen, piszkos sapka nyáron?

10 Retextil Alapítvány Pécs
„Nyitott Műhely”: a háztartási textilhulladék recycling programja a pécsi lakosság számára (Ne dobd el a ruhát!). A „Retextil Nyitott műhelyben” az érdeklődők olyan magyar fejlesztésű módszert kapnak kézhez, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét, miközben elsajátítják az ősi kézműves technikákat is (ismeretbővítés, készségfejlesztés és hagyományőrzés). Nyitott Műhelyünkre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, ahol megnézhetik a Retextil technológiát, a tárgyak készítését, illetve saját maguk is kipróbálhatják, elsajátíthatják azokat.

11

12 Élelmiszerbank Egyesület

13 Csere

14 Különleges könyvtárak

15 Kaláka „Az emberek többsége időnként különféle szívességeket tesz ismerőseinek, amelyet később visszakap. Vidéken ma is létezik a kaláka, amelyben szomszédok, rokonok, barátok összeállnak, hogy segítsenek valakinek szőlőt szüretelni, kukoricát törni vagy akár házat építeni, számítva hogy a megsegített majd viszonozza, ha hasonlóra lesz szükségem.”

16 Forrás: http://gondaanyu. blogspot

17 Kaláka hátránya A hagyományos kaláka hátránya viszont, hogy többnyire egyféle cserére/szolgáltatásra a két résztvevő fél miatt csak kétirányú oda és vissza szituációra korlátozódik. Többnyire egymáshoz közel lakó, munkahelyük miatt egymást ismerő emberek között működik. Elsőként tehát a barátság egyben a (bizalmi tőke) alakul ki, utána pedig kezdődhet a kaláka. Kozák Tibor (2007): Kaláka körök

18 Kaláka körök (LETS) Forrás:

19 LETS A világon működő kaláka rendszerekről jó áttekintést ad a honlapja, ahol a regisztrált rendszerek között többféle szempont szerint lehet keresni. A rendszerben magyar szervezet is regisztrált, a szolnoki „KÖR”. Szolnokon 1999 nyarán alakult meg a helyi KÖR csoport, amelyben az aktív tagok létszáma fő között mozog.

20 Complementary Currency Resource Center
27 ország 163 Helyi Csere Rendszerének (LES) részletes adatai. A LES-ek tagjainak száma összesen több, mint 792 ezer fő, legtöbb tagot Olaszországban regisztráltak, itt él a regisztrált tagok közel egyharmada, több mint 250 ezer fő. 47 különböző típusú LES rendszert különböztetnek meg, de a leggyakoribb (ide 43 szervezet tartozik) a Helyi Cserekereskedelmi Rendszer kategóriába sorolható (Local Exchange Trading System - LETS).

21 Relokalizáció „A nyolc R – modell valamennyi eleme egyformán fontos, ám közöttük három stratégiai jelentőséggel bír: az átalakulás egészét irányító átértékelés, a nemnövekedés valamennyi gyakorlati követelményét összefoglaló csökkentés valamint az emberek millióinak mindennapi életét és munkakörülményeit meghatározó relokalizáció .” Latouche 2011

22 Elégedettség az élettel (HPI adatok alapján)
Ország Elégedettség az élettel (HPI adatok alapján) LES USA 7,16 50 Németország 6,72 25 Venezuela 7,47 13 Új-Zéland 7,22 Egyesült Királyság 7,03 11 Decilisek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Országok száma 1 3 6 4 5 LES száma 8 2 11 12 90 38 Kiemelt országok USA (50) Egyesült Királyság (11) Németország (25) Venezuela (13), Új Zéland (23)

23 Charity Shop Forrás:

24 „Egy helyi közösségben mindig találhatunk olyan tagokat, akiknek felesleges értékeik vannak (megunt ruhák, kinőtt bicikli, lecserélt mosógép stb.), de házuk, kertjük, lakásuk karbantartására idejük kevés van, s persze mindig akadnak olyanok, akiknek ezekre van szükségük, és munkanélküliként számos szolgáltatást tudnak felajánlani… Hozzál be egy értéket (cserélj ruhát), annak erejéig elvihetsz másikat, vagy végezz el egy szolgáltatást valakinek (fesd le másnak a kerítését) s az azért kapott PONTok erejéig megint vásárolhatsz”. Ez a bolt alkalmas az adományok és az igények közötti különbség áthidalására.

25 Hogyan működik a kaláka kör?
A csereboltokban elsősorban tárgyak cserélnek gazdát, vagy tárgy és szolgáltatás közvetett cseréje történhet. Ha szolgáltatást is kívánunk szolgáltatásra cserélni, akkor másként célszerű felépíteni a rendszert. Forrás: Kozák Tibor (2007): Kaláka körök című cikke alapján

26 „Helyi emberek egy csoportja összeállít egy Névjegyzéket, a nevek alatt ki-ki feltüntetheti felkínált szolgáltatásait illetve eladásra felajánlott tárgyait. Odaírja az általa keresett vagy kölcsönözni kívánt dolgokat is. Minden tag számlája nulláról indul, s kap egy KÖR (Közösségi Önsegítő rendszer)-csekkfüzetet. Ezt a csekkfüzetet fogják használni az “üzletek” lebonyolításakor. Ez a rendszer egyszerűen információt rögzít, segítségével könnyen nyilvántarthatók a megvalósult cserék. A könyvelőtől havi rendszerességgel kézhez kapott számlán látni fogja majd ennek az üzletnek a nyomát is.” Almássy Tamás: Hogyan szervezzünk Kaláka kört?

27 Idő=pénz? „Ebből az elvből kiindulva kínáljunk bátran karácsonyra házilag készített „csekkeket”: ezeket tehetségünkhöz és képességeinkhez mérten, meghatározott időre szóló gyerekvigyázásról, talpmasszázsról, svédről dánra történő fordításról, számítógép-javításról vagy bármi egyébről is kiállíthatjuk. Egy kötelező továbbképzésen részt vevő barátnőmnek tavaly két évfolyam-dolgozat megírásáról szóló zöld csekket állítottam ki, közeli ismerősöm pedig nepáli vacsorát (beszerzéssel, főzéssel együtt) ajándékozott a családomnak.” Szvetelszky Zsuzsanna (2005): Adni vagy nem adni

28 Idő bank Forrás:

29 Helyi pénzek Balatoni Korona: Balatonalmádi, Balatonfüred, Litér, Nemesvámos, Tihany, Várpalota és Veszprém Bocskai Korona- Hajdúnánás (szociális segélyeket is ebben fizetik) Soproni Kékfrank- GY-M-S Megye

30 Kékfrank 2009 szeptember 29. HA MI Összefogunk Európai szövetkezet 123 tag, euró alaptőke 2010 május óta van forgalomban Elfogadóhelyek száma: 623 Nincs lejárati ideje Kedvezmények kapcsolódnak hozzá.

31 Freegan A jóléti társadalom pazarlása ellen önkéntes munkanélküliséggel és csendes, életvitelszerű újrahasznosítással tiltakozik. Nem, vagy nem feltétlenül kényszerből választja ezt az életformát, hanem egyfajta tiltakozásként a fogyasztói társadalom ellen. Forrás :

32 Freegan free+vegan, vagyis szabad és növényi ételeket fogyasztó ember
A foglalt ház (squat) olyan elhagyott vagy használaton kívüli ingatlan, amit a tulajdonos tudta nélkül erőszakmentesen birtokba és használatba vettek többnyire alternatív csoportok

33 Forrás: http://www.myspace.com/durangofoodnotbombs

34 Feladat 1 Mutasson be egy (Ön által ismert, használt vagy érdekesnek tartott)megoldást a felesleges termékek hasznosítására vagy szolgáltatások a hagyományos piacon kívüli biztosítására! Milyen lehetőségeket lát ebben a megoldásban? Milyen akadályai lehetnek az elterjedésének?

35 Feladat 2. Freegan mozgalom kommunikációja (blogok, facebook),
Hogyan jelennek meg a médiában, Kapnak-e támogatást, Csatlakoznak-e hozzájuk hírességek, Mi a megítélésük? Melyik országban a legelterjedtebb a mozgalom? 10 időforint

36 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Megoldások a (hagyományos) piacon túl avagy mi legyen a felesleges termékeinkkel? Szigeti Cecília."

Hasonló előadás


Google Hirdetések