Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”. A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”. A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus."— Előadás másolata:

1 Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”

2 A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus vizsgálata, anyagok színe, hőmérséklete Üres tér fogalmának átértelmeződése a 90-es évek vége felé: elekrtomágneses hullámok szövik be a teret, melyekre az emberi szervezet reagál Melatonin hormon – fény kapcsolata fény biológiai tulajdonsággal gazdagodik a 80-as években melatonin hormon termelődését befolyásolja (álmosságérzetért felelős hormon)

3 Az építész feladata a klimatikus viszonyok az emberi szükségletekhez való hozzáigazítása: ha hideg van növelni a hőmérsékletet, sötétben fényt adni. Így az építészet elsődleges feladata olyan teret létrehozni, mely különbözik a külső tértől, akár páratartalomban, hőmérsékletben, hangban vagy a levegő minőségében. Ennek következtében fontosabb a belső tér, az “üresség”, a tömeg csak másodlagos. Ilyen módon a forma a klímát követi.

4 Molliere ház, Vassiviére, 2005 Az emberi tevékenység az épület tereiben folyamatos páratartalom növekedéssel jár és ezt eddig mindig utólagsan, szellőzőrendszerek beépítésével korrigálták, az alaprajzi elrendezés a funkciót követte. A Molliere ház ezzel szemben a szellőzést állítja a tervezés kiindulási pontjává, az épület tulajdonképpen egy légáramlatra épül, mely a száraztól a nedves felé halad.

5 Molliere ház, Vassiviére, 2005

6

7

8 Archimedes ház, Vassiviére, 2005 Az Archimedes házban (Vassiviére) a funkciók az alapján az elv alapján szerveződnek, hogy a meleg levegő felfelé száll. Így legfelül található a fürdőszoba, alatta a nappali, még lejebb a konyha, a földszinten pedig a hálók. Az alaprajzi elrendezés hőmérséklet szerinti kialakítása tulajdonképpen csak a népi építészet újragondolása.

9 Archimedes ház, Vassiviére, 2005

10

11 Domestique Astronomy c. installáció, Louisiana Museum for modern art, Dánia Egy légtérbe kerül az összes funkció, viszont különböző magasságokba.

12 Domestique Astronomy

13

14 Dobozos ital, mint mikro-építészet Az építészet csak és kizárólag azért létezhet, mert az emberi test szükséglete, hogy 37 fokon kell tartani. Ezt el lehet érni biológiai úton, kalória bevitellel vagy építészeti úton, egy jól fűtött térrel. Az építészet tulajdonképpen a hőfejlesztés kiterjedtebb változata. A hideg, utcán kapható dobozos üdítőkben például egy árnyékos fasor helyettesítőit látja, egyfajta mikro-építészetet.

15 Mikro-építészet


Letölteni ppt "Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”. A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések