Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IX. 1928. AMSZTERDAM A párizsi olimpia után a megbékélés jegyében Amszterdam mellett döntöttek a NOB vezetői, legyen a világháborúban semleges Hollandia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IX. 1928. AMSZTERDAM A párizsi olimpia után a megbékélés jegyében Amszterdam mellett döntöttek a NOB vezetői, legyen a világháborúban semleges Hollandia."— Előadás másolata:

1 IX. 1928. AMSZTERDAM A párizsi olimpia után a megbékélés jegyében Amszterdam mellett döntöttek a NOB vezetői, legyen a világháborúban semleges Hollandia az 1928-as olimpiai játékok házigazdája. 1925-óta új elnöke van a NOB-nak. A lemondó Coubertin posztját a belga Henry de Baillet Latour gróf veszi át.

2 Győztesek -érdekességek Az erre az alkalomra felépített olimpiai stadion. Az olimpiai játékok respektjére jellemző, hogy éppen kétszer annyi jegyigénylés érkezett az ünnepségre mint ahány férőhelyes volt az aréna (40.000 fő )

3 Győztesek - érdekességek Előttem az utódom …. Akár ezt a címet is adhatnánk a képnek. Az 5000 méteren győztes Ritola fut elöl,mögötte a 9. aranyérmét 10.000 méteren megnyerő Nurmi. Nurmi nyert még egy ezüstöt 3000 méteres akadályfutásban.

4 Győztesek - érdekességek A világot „agyonverő” indiai gyeplabda válogatott. A torna öt mérkőzésén 29 gólt ütöttek és egyet sem kaptak. Sikersorozatuk egészen 1956-ig tartott.

5 Magyar győztesek Mező Ferenc 1885 - 1961 Már egy hete tartott az olimpia magyar aranyérem nélkül. Ekkor kapta a küldöttség a jó hírt: a művészeti vetélkedő, irodalmi művek csoportjában olimpiai bajnok: Mező Ferenc A nagykanizsai középiskolai tanár „Az olimpiai játékok története” c. művével érdemelte ki az aranyérmet.

6 Magyar győztesek Kocsis Antal ( 1905 – Ökölvívásban.légsúlyban lett olimpiai bajnok. Később kivándorolt az USA-ba és ott is halt meg. Keresztes Lajos ( 1900 – 1978 ) A négy évvel korábbi ezüstöt aranyra cserélte a Vasas birkózója. Ki lehet találni ki –kit tart..  ?

7 Magyar győztesek A kardcsapat hozta magát és ismét olimpiai bajnok lett. Hihetetlenül izgalmas csatában győzték le a régi, nagy ellenfél olaszokat. A csapat tagjai: Petschauer Attila, Tersztyánszky Ödön, Rády József, Gombos Sándor, Glykais Gyula, Garay János)

8 Magyar győztesek Tersztyánszky Ödön ( 1890 – 1929) Az amszterdami olimpia egyéni kardbajnoka Szarvason született.Az I.világháborúban megsérült a jobb keze, és szívós akarattal megtanult ballal vívni. A sors iróniája,hogy a csapatbajnokság során hibátlanul vívó Petschauer „csak” ezüstérmes lett,mert a szétvívásban kikapott Tersztyánszkytól 5:2-re.

9 ..életképek

10 X.1932 LOS ANGELES Filmhíradók, utcai plakátok, újsághirdetések adták hírül már jó fél évvel a játékok kezdete előtt, hogy mekkora eseménynek adhat otthont az Angyalok városa. Ennek megfelelően az amerikai közvélemény óriási várakozással tekintett az olimpia elé, s megkülönböztetett figyelem kísérte a sportolókat.. A rendezők még egy meglepetéssel szolgáltak, hiszen a versenyzők közös helyen, az olimpiai faluban laktak, melyért naponta két dollárt kellett fizetnie mindenkinek. Ezért saját szakácsot, tolmácsot, naponta tiszta ágyneműt és törölközőt kaptak. A falu adat lehetőségeket azonban csak a férfiak élvezhették, ugyanis a nőknek ekkor még külön szálláshelyük volt

11 Győztesek -érdekességek Hatalmas érdeklődés fogadta az olimpiai játékokat. A szervezés szinte tökéletes volt, bár érdekességek azért történtek…

12 Győztesek -érdekességek A díjugratók csapatversenyében három nemzet indult,tehát biztosnak látszott legalább az érem. Igen ám, de a szabályban benne van, három lovasnak célba kell érkeznie,csak értékelhető a csapat eredménye.Ezt sem a svéd,sem a mexikói de még a hazai csapat sem tudta teljesíteni,ezért kizárták a csapatokat..) A nők 100 méteres síkfutását Stanislawa Walasiewitz nyerte. A hölgy férjhez is ment később. 1980-ban egy clevelandi áruház parkolójában rablók agyönlőtték,és a törvényszéki boncolás során kiderült,hogy Stanislawa valójában férfi… Nem állhatott rajthoz minden idők legnagyobb atlétája Paavo Nurmi sem,mert a NOB profinak minősítette. Miért?Azért,mert egy verseny után elfogadta a költségeinek térítésére felajánlott pénzt.. No comment…

13 Győztesek - érdekességek Mildred „Babe” Didrikson A 18 !!! éves atlétafenomén győz 80 méteres gátfutásban,gerelyhajításban és a legjobb eredményt éri le magasugrásban. Magasugrásban mégis ezüstérmet kap,mert technikáját szabálytalannak értékelik… 

14 Győztesek - érdekességek Eddie Tolan első színesbőrűként nyer 100 méteres síkfutásban

15 Magyar győztesek Pelle István 1907 - 1986 Korának legvirtuózabb tornásza győz talajon és lólengésben és 2. egyéni összetettben.

16 Magyar győztesek Barta István, Bródy György, Halassy Olivér, Ivándy Sándor, Hamonnai márton, Keserű I.Ferenc, Keserű II.Alajos, Németh János,Sárkány Miklós, Vértesy József A négy évvel korábbi ezüstérmet aranyra cserélték a vízilabdázók. Az ötcsapatos torna első körében 6:2-re verték az olimpiai bajnok németeket. A többi mérkőzésen még gólt sem kaptak.

17 Magyar győztesek Érdemes pár szót szólni Halassy Olivérről. A vízilabda csapat erőssége 1932-ben és 1936-ban olimpiai bajnok,míg 1928-ban ezüstérmes. Sőt,1931 –ben Európa-bajnok lett 1500 méteres gyorsúszásban. De nézzük csak.. Halassy,gyerekkorában egy baleset következtében elvesztette a fél bal lábát.

18 Magyar győztesek Piller György, Gerevich Aladár, Kabos Endre, Glykai Gyula, Nagy Ernő, Petschauer Attila A csapatverseny során már szinte nyomasztó volt a magyarok fölénye, hiszen a döntőben az örök ellenfél olaszok 9:2-es magyar vezetésnél feladták a további küzdelmet. Az egyéni versenyben Piller György rendkívül okosan vívva szerezte meg a győzelmet. A bronzérmes Kabos Endre lett.

19 Magyar győztesek Énekes István 1911 - 1940 Énekes légsúlyban lett olimpiai bajnok. A döntőben szép, tiszta boxolással verte mexikói ellenfelét.1940-ben tisztázatlan körülmények között vesztette életét, öngyilkos lett.

20 XI. 1936. BERLIN Amikor a NOB Berlinnek ítélte az olimpia rendezési jogát,még sehol sem volt a nácizmus. Aztán 1933.január 30-án hatalomra kerül Adolf Hitler. A Führer a náci propaganda szolgálatába állítja az olimpiát. 100.000 férőhelyes stadiont építenek,és a németek 4,5 millió belépőt vásárolnak. Leni Reifenfenstahl a nácik filmrendezője 400 km-nyi filmet forgatott az olimpia alatt.

21 Győztesek-érdekességek

22 A sors fintora,hogy az „ária” olimpia legnagyobb sztárja egy színesbőrű sportoló volt. Jesse Owens győz 100 és 200 méteres síkfutásban,távolugrásban és tagja a 4x100 méteres amerikai váltónak is. Egy évvel korábban az amerikai válogatón máig megismételhetetlent csinált: 45 perc alatt 5 világcsúcsot állított fel, egyet pedig beállított.

23 Győztesek-érdekességek Bemutatkozik a kosárlabda is. A döntőben : USA – Kanada 19 - 8

24 Magyar győztesek Zombori Ödön 1906 – 1989 Szabadfogású birkózásban nyert.

25 Magyar győztesek Kárpáti Károly 1906 - 1996 A harmadik olimpia részvétel hozta meg számára az aranyat. Sikerének értékét növeli, hogy német ellenfelet győzött le a döntőben.

26 Magyar győztesek Elek Ilona 1907 - 1988 A rendkívül rangos mezőnyben Elek Ilona mindössze egy vereséget szenvedett el és lett olimpia bajnok. Legyőzte a los angelesi és az amszterdami bajnokot is.

27 Magyar győztesek Csík Ferenc 1913 - 1945 Az úszók klasszikus számában tudott győzni. A 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka Csík Ferenc 57,6 mp- cel. Életét egy bombatámadás oltotta ki 1945- ben, Sopronban.

28 Magyar győztesek Csák Ibolya 1915 - Magasugrásban nyert olimpiai bajnokságot. Az izgalmas versenyt végül 162-cm-rel nyerte meg.1938- ban 164 cm-rel új magyar csúcsot (és egyben Európa- csúcsot) ugrott,és magyar rekordját csak 1962-ben döntötték meg. A legidősebb itthon élő olimpiai bajnokunk.

29 Magyar győztesek Zombori Ödön ( 1911 – 1969 ) Zombori Ödön mentette meg a kötöttfogású birkózók becsületét. Később kivándorolt és Argentínában telepedett el.

30 Magyar győztesek Berczelly Tibor, Gerevich Aladár, Kabos Endre, Kovács Pál, Rajcsányi László, Rajczi Imre Ha karddöntő,akkor magyar –olasz. 4-3-as magyar vezetésnél Kabos lépett pástra a legjobb olasz vívó, Marzi ellen. És lám.. a döntőbíró olasz volt. Marzi már 4-1-re is vezetett,de Kabos innen fordított és a döntőt a magyarok nyerték 9-6-ra.

31 Magyar győztesek Bozsi Mihály, Brandi Jenő, Bródy György, Halassy Olivér, Homonnay Márton, Hazai Kálmán, Kutasi György, Molnár István, Németh János, Tarics Sándor, Sárkány Miklós A németek elleni 2:2 után gólarány döntött az aranyérem sorsáról. A németek 4:1-re verték a belgákat,így gólarányuk 14-4 lett. Nekünk 4-0 –ra vagy jobban meg kellett verni a franciákat. Végül is 5-0-ra vertük őket,és megvédték olimpiai bajnoki címüket. Halassy Olivér sietett haza, hogy 9x is megnyerje a magyar folyami úszóbajnokságot…

32 Magyar győztesek Kabos Endre ( 1906 – A kardvívás egyéni döntőjébe 3-3 magyar és olasz versenyzőn kívül egy lengyel,egy osztrák és egy belga versenyző jutott be. Bár Kabos kikapott Marzitól,de Gerevich megtette neki azt a szívességet,hogy legyőzze az olaszok kiválóságát. Ezek után Marzi összeomlott,és Kabos lett az olimpiai bajnok. A bronzérmet Gerevich Aladár szerezte meg. Halálát egy náci gaztett, a Margit-híd felrobbantása okozta. Mikor is történt ez…??? 1944.nov.4.)

33 Magyar győztesek Harangi Imre (1913- 1979) A döntőben simán verte az észt Sztepulovot. Az elődöntőben viszont a dán Kops háromszor is lefejelte,és 4 cm-es,mély seb keletkezett a bal szemöldökénél. Az orvosok össze akarták varrni – de így nem boxolhatott volna a döntőben. A magyarok ezt nem engedték,csak leragasztották…

34 •Összességében a magyarsportolók : •10 aranyérmet •1 ezüstérmet •5 bronzérmet a berlini olimpián.

35 XIV.1948. LONDON Nyolcvannégyezer néző tombolt a Wembley lelátóin, amikor John Mark angol egyetemista befutott az ismét Görögországban meggyújtott lánggal a stadionba. Mindenki tudta - és a rendezők is ezt sulykolták a tömegekbe -, hogy igazából ezzel a momentummal zárult le a második világháború. London, mely igazából már harmadszor kapta meg a játékok rendezési jogát, nem fordított túl nagy összeget az eseményre. A városon még mindenütt meglátszottak a háború nyomai, s a vezetők nem akarták hergelni a lakosságot a nagy pompával. Az olimpiai fontosságát mutatja, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is 59 ország (új részvételi csúcs) küldte el sportolóit a brit fővárosba. Nem voltak köztük azonban a németek és a japánok, akiket nem hívtak meg a szervezők.

36 Győztesek - érdekességek A londoni olimpia legnagyobb sztárja Francina Blankers-Koen

37 Győztesek - érdkességek Francina ( Fanny) Blankers-Koen nyer 100 és 200 méteres síkfutásban 80 méteres gátfutásban és tagja az olimpiai bajnok 4x100 méteres holland váltónak. Nagy bánatára az olimpia programja nem tette lehetővé, hogy elinduljon magas-és távolugrásban,pedig mindkét számban ő volt a világcsúcstartó.

38 Győztesek-érdekességek Micheline Ostermeyer (FRO) civil foglalkozása zongorista. Az olimpián azonban nem talált legyőzőre diszkoszvetésben és súlylökésben …sőt,a sokoldalúságát bizonyítva még magasugrásban is elcsíp egy bronzérmet

39 Győztesek - érdekességek Itt hallani először a cseh Emil Zatopekről aki nyer 10.000 méteren és második lesz 5000 méteren. Futóstílusa egyedi: úgy fut,hogy az ember azt hinné,még pár méter és összeesik,annyira szenved …de nem.

40 Győztesek -érdekességek A női 400 méteres gyorsúszás előfutamában a dán Andersen hirtelen rosszul lett, s elsüllyedt. Még szerencse,hogy egy magyar versenyző, Szathmári Elemér azonnal kapcsolt, s beugrott a vízbe és kimentette az eszméletlen versenyzőt.

41 Magyar győztesek Németh Imre 1917 - 1989 A háború utáni első aranyérmünket nyerte kalapácsvetésben. A kalapácsvetés döntőjét rengeteg esemény megzavarta,de Németh magabiztosan versenyezve nyerte meg a bajnoki címet

42 Magyar győztesek Elek Ilona 1907 - 1988 12 évvel a berlini győzelem után – immár 41 évesen – Elek Ilona ismét olimpiai bajnok lett. A győzelmének értékét növeli, hogy rajta kívül csak a csehszlovák Jan Brzak (C-2 1000 méter) tudta megvédeni 12 évvel korábban megszerzett bajnoki címét.

43 Magyar győztesek Bóbis Gyula 1909 - 1972 Bóbis Gyula a szabadfogásúak mezőnyében +100 kg-ban lett olimpiai bajnok. Egy újabb érdekes történet az övé: a háború alatt annyira lefogyott,hogy a legkisebb súlycsoportban a légsúlyban kezdett el versenyezni. Egyedülálló módon az összes súlycsoporton végigment,míg elérte a nehézsúlyt.

44 Magyar győztesek Gyarmati Olga 1924 - Több számmal próbálkozott pályafutása során,de végül megmaradt a távolugrásnál.Szerencsére,mert Londonban 569,5 cm-es eresmányével olimpiai aranyat nyert. Szerencsére a szám világcsúcstartója Francina Blankers- Koen nem tudott elindulni a versenyen.

45 Magyar győztesek Takács Károly 1910 - 1976 Egy újabb hihetetlen történet. Takács Károly civil foglalkozása katonatiszt volt. 1938-ban egy gránát felrobbant a kezében és leszakított a jobb kézfejét. Takács hihetetlen akaraterővel magtanult ballal lőni. A londoni olimpiát is bal kézzel nyerte meg. A korszakot meghazudtolóan keményen edzett,és ennek is köszönhette győzelmét. Amikor az utolsó lövése is 10-es lett ( új világcsúcsot lőtt) megrohanták az újságírók …Ekkor Takács a pénztárcájából elővette az előre megírt győzelmi nyilatkozatát.

46 Magyar győztesek Gerevich Aladár, Berczelly Tibor, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Papp Bertalan, Rajcsányi László Az előrehozott döntő itt is a magyar – olasz volt,ahol Berczelly csodás vívásának köszönhetően 10-6-ra nyertünk. Utána még 12:4-re megvertük a belgákat is.

47 Magyar győztesek Gerevich Aladár 1910 - 1991 A legsikeresebb magyar olimpikon ( 7 arany, 1 ezüst,1 bronz) Londonban nyerte egyetlen egyéni aranyérmét. Mivel az ezüstérmes Pinton nem jelent meg az eredményhirdetésen a bronzérmes Kovács Pállal együtt álltak a dobogón.

48 Magyar győztesek Csík Tibor 1927 - 1976 A jászberényi fiú imponáló magabiztossággal szerezte meg a bajnoki címet harmatsúlyban. 1976-ban Sydney-ben halt meg.

49 Magyar győztesek ( Papp László 1925-2003 ) Papp lászló magabiztos boxolással ( a torna során három ellenfelét kiütütte) szerezte meg az aranyérmet középsúlyban. Később még lesz róla szó…

50 Magyar győztesek Pataki Ferenc 1917 - 1988 Pataki Ferenc műszabadgyakorlatban ( mai szóval talaj) lett olimpiai bajnok. A bronzérmet Mogyorósi Klencs János szerezte meg.

51 Magyar mérleg Magyarország 10 arany 5 ezüst 13 bronz A nemzetek versenyében az ötödikek lettünk.


Letölteni ppt "IX. 1928. AMSZTERDAM A párizsi olimpia után a megbékélés jegyében Amszterdam mellett döntöttek a NOB vezetői, legyen a világháborúban semleges Hollandia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések