Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZERKEZETTAN I. Lapostetők

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZERKEZETTAN I. Lapostetők"— Előadás másolata:

1 SZERKEZETTAN I. Lapostetők
Richard Rogers Lloyd’s Building London SZERKEZETTAN I. Lapostetők

2 A tetőszerkezeteket érő hatások
Külső: Időjárás: csapadék (hó, eső, csapóeső, jég, jégeső) szél (szélnyomás, szélszívás kg/m2) hó (~100 kg/m2) hőingadozás ( °C) Egyéb: hang, ipari hatások (sav, lúg, mechanikai), funkcióból következő hatások (járhatóság, növényzet, forgalom stb.)

3 Lejtés és fedés összefüggései
Az épületek lefedendő szerkezetének hajlásszöge alapján három különböző típusú tetőhajlást különböztetünk meg. meredek hajlású magastető: 20° felett (vízzáró szigetelés, pikkelyes fedés), alacsony hajlású magastető: 8°és 20° között (fokozottan vízzáró, táblás fedés), kis hajlású, lapostető: 1,5-8 % (vízhatlan, lágyfedés) A tető alatti helyiségek funkciói alapján különböző mértékű vízzárási-vízhatlansági igényt támasztunk. A különböző hajlásszögű tetők pedig különböző típusú fedések alkalmazását teszik szükségessé, illetve lehetővé).

4 Lapostetők és szigetelésük

5 A lapostetők kialakítási módja
- egyhéjú melegtető, - kéthéjú hidegtető. Egyhéjú, melegtetőnél a fűtött helyiséget a külső tértől egy több rétegből álló héj választja el, mely a tartószerkezeti. hőszigetelési, illetve vízszigetelési funkciókat egyaránt ellátja. A kéthéjú hidegtető esetén a belső teret határoló hőszigetelt tartószerkezet, illetve a vízszigetelés között egy átszellőztetett, hideg légtér helyezkedik el.

6

7

8 Rétegrendek Az egyhéjú melegtető födém rétegeinek elhelyezési sorrendje különbözőféle lehet: egyenes és fordított rétegrendű, járható, és nem járható tetők. Egyenes rétegrendű tetőknél a hőszigetelés a vízszigetelés alatt helyezkedik el. Fordított rétegrendű tetőknél a hőszigetelés a vízszigetelés fölé kerül.

9

10 Vízszigetelés hagyományos vízszigetelő anyagok (bitumen),
korszerűsített hagyományos anyagok (műanyag adalékanyaggal módosított, és nem korhadó betétes bitumenes vízszigetelő anyagok műanyagok (plasztomer, elasztomer PVC, PIB, gumi)

11 A vízszigetelő anyagokat mindig lejtésben kell elhelyezni
A vízszigetelő anyagokat mindig lejtésben kell elhelyezni. A bitumenes lemez vízszigetelést 3 %-nál nagyobb lejtésben helyezték el három rétegben, forró bitumenes ragasztással. A fényvédelmet a legfelső bitumenbe szórt apró szemű kavics biztosította. A korszerűsített hagyományos anyagok ún. modifikált bitumennel bevont nem korhadó betétes (üvegszövet, műanyag) vastaglemezek. Szokásos alkalmazása általában két réteg, melyből a zárórétegbe palazúzalékot préselnek a fényvédelem céljából. A műanyag fedések egy rétegben kerülnek a tetőre, mivel toldásaik gyárban, vagy helyszínen felületfolytonosítottak (hegesztés, vagy ragasztás).

12 A vízszigetelések rögzítése az aljzathoz különböző módon történhet:
ragasztással, mechanikai rögzítéssel, leterheléssel (kavics terítés, vagy járólap)

13

14 Hőszigetelés Hagyományos lapostetőnél:
salak feltöltés (egyben lejtésképzés), kőszivacs lap felület, könnyűbeton (pl. perlitbeton) Korszerű lapostetőknél: műanyaghabok- PS, expandált, extrudált (fordított tetőknél), PUR, szálas hőszigetelő anyagok – ásványgyapot, üveggyapot Vastagságukat hőtechnikai számítás határozza meg (általában min. 10 cm)

15 Lejtést adó réteg Hagyományosan feltöltés+aljzatbeton v. kőszivacslap,
lejtbeton ritkán lejtésben épített szerkezet Korszerűen: könnyűbeton, mely egyben hőszigetelés is, kavicsbeton, hőszigetelés könnyítéssel, hőszigetelő táblák lejtésben.

16 Párazáró, vagy párafékező réteg
A páravándorlás megakadályozására, a hőszigetelés nedvességvédelmére a födémbe, a nedvességre érzékeny hőszigetelés alá párazáró réteg kerül, melynek anyaga: alufólia betétes bitumenes lemez, PVC, vagy egyéb műanyag lemez lehet.

17 Gőznyomás kiegyenlítés
A tetőfödém szerkezetében lévő nedvesség a napsütés hatására gőzzé alakul. A gőz a vízszigetelés alatti zárt térben nyomást fejt ki, mely lecsapódva átnedvesíti a hőszigetelést, károsítja a vízszigetelést. Megoldása: „lélegző”, páraáteresztő vízszigetelés, vagy gőznyomás-kiegyenlítő, elvezető réteg. Anyaga kavicsolt, üvegfátyolbetétes bitumenes lemez.

18

19

20 Felületvédelem A vízszigetelések anyagát a nap UV sugárzásától meg kell védeni. Erre szolgál a gyöngykavics (d=5mm), a gömbölyűkavics (d=8-10 mm), illetve a kavicsterítés (d=16-35 mm), palazúzalék, járólap, illetve teraszburkolat.

21 Lapostetők vízelvezetése
A lapostetőkről a vizet általában az épület belsejébe eső lefolyóvezetékbe vezetjük (lejtés, összefolyók). Általános szabályok: hideg tető-hideg vízelvezetés, meleg tető-meleg vízelvezetés, a lejtési síkok legnagyobb hossza max. 12 m. a lefolyók eldugulási veszélye miatt egy tetőn minimálisan két összefolyót célszerű elhelyezni.

22

23

24 Zöldtetők A zöldtetők lényege, hogy a hő és vízszigetelés fölé olyan anyagot helyeznek, mely a vizet sokáig megtartja, majd erre kerül a speciális termőföld, amely kis mértékben is elegendő a zöld növények számára.

25

26 Zöldtetők


Letölteni ppt "SZERKEZETTAN I. Lapostetők"

Hasonló előadás


Google Hirdetések