Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KLÍMAVÁLTOZÁS: ILLÚZIÓK ÉS VALÓSÁG Van-e, lehet-e átfogó válasz a klímaváltozásra? Dr. Rakonczai János SZTE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KLÍMAVÁLTOZÁS: ILLÚZIÓK ÉS VALÓSÁG Van-e, lehet-e átfogó válasz a klímaváltozásra? Dr. Rakonczai János SZTE"— Előadás másolata:

1 KLÍMAVÁLTOZÁS: ILLÚZIÓK ÉS VALÓSÁG Van-e, lehet-e átfogó válasz a klímaváltozásra? Dr. Rakonczai János SZTE j.rakonczai@geo.u-szeged.hu

2 Divatos dolog a klímaváltozással és következményeivel foglalkozni. Valós-e a probléma? Ismerjük-e (és főként a döntéshozók) a nálunk is tapasztalható, jól mérhető következményeket? Tisztában vagyunk-e vele hogyan alkalmazkodhatunk a változásokhoz? Van-e az emberiségnek kimutatható hatása a légkörre? 2008 Budapest

3 Van-e globális felmelegedés/melegedés?

4 A LÉGKÖR ÖSSZETÉTELE, IDŐBELI VÁLTOZÁSA Ezzel összefüggésben a hőmérsékletek is változtak – a változásnak természeti okai voltak és lehetnek a jelenben is.

5 A hőmérséklet-változás háttere: az üvegházhatás

6 A legfontosabb üvegházgázok mennyiségének változása

7 A fontosabb üvegházgázok arányai (egyenértékre átszámolva) a kibocsátásban (A) és a légkör felmelegítésében (B) 2007-ben (a vízgőz nélkül)

8 A globális felszíni hőmérséklet alakulása éves és tízéves átlagok alapján (1880-2005)

9 B1-600 ppm, A1B-850 ppm, A2-1250 ppm Az IPCC legújabb, 2008-as értékelése szerint

10 Az átlagos évi csapadék trendje 1900-2000 Globális következmények 1. Sivatagosodási folyamatok világszerte

11 A jeges területek változásai a)Sarkvidékeken – az állandó jég csökkenése b)Gleccserek visszahúzódása c)Szárazföldeken – talajfagy csökkenése, hóhatár emelkedése, Globális következmények 2. A nyári állandó jég kiterjedése az Északi-sark vidékén 1978-2008 A gleccserekben tárolt átlagos vízmennyiség éves változása (km 3 )

12 A világtenger szintváltozása A világtenger 1 méteres szintemelkedése által veszélyeztetett terület, népesség és gazdasági érték kontinensenként Globális következmények 3. A tengerszint emelkedése száz év alatt 20 cm! De csak a grönlandi jég elolvadása 7 métert jelentene.

13 Szélsőségesebb időjárás, szaporodó katasztrófák A természeti katasztrófák által okozott kár, és annak trendje 1950 és 2007 között (milliárd dollár) A nevet kapott és ezen belül a hurrikánná erősödött szélviharok száma az észak-atlanti térségben (1945-2005) Globális következmények 4.

14 És ha az előzőek nem voltak meggyőzőek

15

16 A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI Sok hatás – sokk hatás (2006. augusztus 20) Szárazodó Duna-Tisza köze Szélsőségesebb időjárás Árvizek, belvizek

17 Magyarország hőmérséklete és a változás trendje a 20. században Magyarország csapadékviszonyai és annak trendje 1901-2009 (mm) A gond ezekkel, hogy nagy ingadozásokat mutatnak! Keressünk olyan mutatókat, amik jobb trendet mutatnak – és objektívek, mérhetőek! Talajvíz, biomassza, talaj, táj

18 Szárazodó Duna-Tisza közi hátság? 2010. június 3. Az 55-ös út Mórahalomtól K-re A Duna-Tisza közi hátság Jánoshalmától É-ra

19 De ugyanezen a napon Borotától ÉNy-ra

20 Kb. 1000 – 1500 km 2 -en alig visszafordítható folyamat 2000 2003

21 Talajvíz-változás Bócsa Borota

22 Az idei belvizeket nem kellene a klímaváltozás nyakába varrni minden áron! Táji léptékben kisebb volt a vízborítás, mint az elmúlt évszázad legszárazabb évében, 2000-ben!

23

24 Akkor mi volt/van most? Országos adatok alapján: 2009 július-szeptember -60mm 2009 október-december +70mm Mórahalmi csapadék adatok 1999: 845 mm 2000: 246 mm 2010 január-június: 540 mm

25

26 Vissza a klímaváltozáshoz! Aszály vagy szárazodás? Azaz a természetes változékonyságba könnyen beilleszthető-e a változás, vagy tartósabb trendszerű változás részesei vagyunk?

27 Mit „szól” ehhez a táj …? … és az ember?

28 Biomassza változása

29 2003

30 Összehasonlító területek A klímaváltozás nem egyenlően érinti területeinket! Ez lehetőséget teremthet a tájak klímaérzékenységének meghatározására (tájökológiai vizsgálatokkal kiegészítve). Cél egy klímaérzékenységi térkép elkészítése az Alföldre, mint a változásokban leginkább érintett tájra.

31 Talajváltozás

32 CSAPADÉK CSÖKKENÉSE ↓ TALAJVÍZ TARTÓS VÁLTOZÁSA ↓ TALAJOK ÁTALKULÁSA ↓ A VEGETÁCIÓ VÁLTOZÁSAI ↓ TÁJVÁLTOZÁS Már negyedszázad alatt is már jelentős változások! Nem nyilvánvaló következmény sor

33 Hogyan alakul a klímánk a jövőben?

34

35 És a közelebbi jövőben? (A most kiadott MTA összefoglaló alapján)

36

37 Mit tehet a gazdálkodás? Valós, aránylag gyorsan megvalósítható alkalmazkodás a klímaváltozáshoz (az EU egyik új klímastratégiai eleme). Vízvisszatartás – ahol lehet (minden vízkészletet az ökológiai szempontokat is figyelembe véve) és folyók mellett – azok vízkészletére alapozva – öntözés. Víz/talajnedvesség megőrző gazdálkodás!! Az esetek többségében nem működik „az apáink is ezt csinálták és ráadásul jól csinálták” stratégia. A szárazodó klímához kell alakítani a szántóföldi gazdálkodás műveleteit: pl. tarlóhántás, szántás ideje, növényvédelmi technológiák (vegyszeres vagy kapálásos módszer). Fel kell készülni az új típusú kártevők szerepének erősödésére. Fontos az ilyen jellegű szakmai tájékozódás.

38 Rendszeresen visszatérő téma: Kell-e Duna-Tisza csatorna a homokhátság vízhiányának enyhítésére? Miután a kritikus területet éppen nem érintené. De a közgazdasági és környezeti hatásokat sem szabad csak egyoldalúan figyelembe venni. Nem!

39 Árvíz és klímaváltozás Az árvíz a mérsékelt égövi folyók természetes jelensége, de …

40 … az elmúlt évtizedekben hazánkban néhány „új” sajátossága is megfigyelhető: - bármikor előfordulhat, - az árvízi szintek már messze nem csak a vízhozamoktól függ … Így nem csak a klímaváltozás az oka az árvízi problémáinknak!

41 Összegzésként: Részletesebb felbontásban még nincsenek megfelelő klíma- modelljeink. A klímaváltozás esetleges hatásait inkább csak sejtjük, kevés a jól megfogható trendszerű, és bizonyítottan a klímaváltozáshoz köthető változás (ami van, annak szerepe elsikkadni látszik). A változások nem azonos mértékben érintik hazai tájainkat! (Meg kellene határozni tájaink „klímaérzékenységét”! – vannak ötleteink) A klímaváltozás nem lehet ürügy indokolatlan beavatkozásoknak! Azaz átfogó válaszok a klímaváltozásra nincsenek, nem is lehetnek – azokat vélhetően területileg differenciáltan kell megkeresnünk!

42 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "KLÍMAVÁLTOZÁS: ILLÚZIÓK ÉS VALÓSÁG Van-e, lehet-e átfogó válasz a klímaváltozásra? Dr. Rakonczai János SZTE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések