Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Klímabarát Zöldáramok Hete“ A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Váti Magyar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Klímabarát Zöldáramok Hete“ A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Váti Magyar."— Előadás másolata:

1 „Klímabarát Zöldáramok Hete“ A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. által lebonyolított „Határon átnyúló együttműködések fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben” című program keretében valósul meg.

2 Projekt célja A zöldenergia népszerűsítése, a klímaváltozás elleni küzdelem segítése, környezettudatosságra való nevelés. oEnergiatakarékosság fokozása min. 10%-al. oA mezőgazdaságban a megújuló energiaforrások kiterjedt használatának elősegítése, valamint a termelők fosszilis energiafüggőségének mérséklése. oÚj technológiák későbbi használata.

3 A projekt indokoltsága  Az olajválság, a klímaváltozás hatása nagymértékben befolyásolja Földünk környezetét, az emberiség jövőjét. Napjainkban az északi pólus környéke éli át a leggyorsabban és legdrasztikusabban a globális éghajlatváltozás hatásait.  Az előrejelzések szerint az elkövetkező években ezek a hatások sokkal intenzívebben fognak jelentkezni bolygónk egészén. Az elkövetkező 100 év folyamán az éghajlatváltozás várhatóan felgyorsul, jelentős természeti, ökológiai, szociális és gazdasági változásokat idézve elő.

4 A projekt indokoltsága  A felmelegedési tendenciát fokozza az emberi tevékenység által a légkörbe bocsátott üvegházgázok, főként a szén-dioxid mennyiségének növekedése, és a változásnak súlyos következményei lehetnek.  A világ kőszén-, kőolaj-, és földgáz- készletei kimerülőben vannak. A 21. század energiaszükségletét még ki lehet elégíteni a fosszilis tüzelőanyagokból, de ez egyrészt nagyon drága lesz, másrészt terheli a környezetszennyezés (kibocsátások, hulladékok, tájrombolás stb.) és mindenekfelett az üvegházhatás fenyegető árnya. A melegedéssel párhuzamosan pedig gyengül az erdők azon képessége,hogy felszívják az ember által termelt szén-dioxidot.

5 A projekt indokoltsága  A Kht. rendkívül fontosnak tartja, hogy az emberek figyelmét a környezetvédelemre irányítsa, melyet a programban tervezett rendezvények és kiállítások segítségével kívánunk megvalósítani, melyek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a globális felmelegedés problémájára térségi szinten hívják fel a figyelmet, ugyanakkor segítsék a megoldási javaslatok megismertetését is.  A klímaváltozás miatti következményekkel szembesíteni az embereket, ezzel is tudatos viselkedésre szólítva őket, mint például:  Hulladék-megelőzés.  Növényzet megóvása, telepítése.  Energiatakarékosság: épületek utólagos szigetelésével, nyílászárói cserélésével.

6 Együttműködő partnerek  Határon Átnyúló Együttműködések Fejlesztése Alapítvány (88017 Ungvár, Universitetskaya 21/506)  „Szamos-Tisza-mente” Szatmárért Egyesület (4765 Csenger, Rákóczi u. 34.)

7 A projekt tevékenységei Nyitókonferencia Tájékoztató fórumok szervezése Kiállítások szervezése oZöldenergiát termelő gépek bemutatására 2*4 napos kiállítás szervezése, mely szakmai előadásokkal lesz egybekötve, illetve gyakorlati bemutatóval Kiadvány készítése oMagyar, ukrán és angol nyelven zöldenergia termelését, hasznosítását bemutató, színes kiadvány.

8 A projekt tevékenységei E-képzési program oE-learning módszerre épülő, környezettudatosságra nevelő oktatási program kidolgozása és internetes felületen történő megvalósítása. Honlap szerkesztési feladatok oA projekt rendezvényeinek, dokumentumainak nyilvánosság számára történő hozzáférését biztosító honlap fejlesztés. Zárókonferencia

9 Térségi Expo tervezett programjai Kiállítási Programok:  Napkollektor építése gyerekek segítségével (úgynevezett sörkollektor, mely üres sörösdobozok felhasználásával készül) két vagy több iskoláscsapat részvételével.  Szélkerék építése iskoláscsapatok részvételével.  Környezetbarát rajzpályázat, képekből kiállítás, legjobbak díjazása (téma: megújuló energiák, környezetvédelem)  Működés közbeni bemutató (mikro-erőmű, pelletálás, növénysajtolás, professzionális szélgenerátor, napkollektor)  Quiz (felnőtt és gyerek)  Videó készítése a gyerekekkel történt napkollektor és szélkerék építéséről, a kisfilm levetítése utolsó nap.  Szélkerék és napkollektor építésében legjobban szerepelt csapatok díjazása.  Az elkészült szélkerekek és napkollektorok elhelyezése az iskoláknál, művelődési házaknál  Környezetbarát üzemanyag előállítás és gyakorlati bemutató a helyszínen (etanol)  Elektromos kisautó és kerékpár bemutató.

10 Térségi expo tervezett előadásai Tervezett kiállítási programok/előadások:  A zöldáram termelő biosolar (fagáz és növényolaj mikroerőmű) berendezések és zöldáram fogyasztó termékek műszaki gyakorlati alkalmazásának bemutatása. Esco finanszírozási konstrukciók ismertetése a Raiffeisen Lízing Zrt. Gép és Berendezés Üzletág vezető által.  Zöldáram átvételének lehetőségei: E-ON.  INNOCSEKK és KEOP megújuló energia használatát támogató pályázati lehetőségek bemutatása.  BME Környezet és Erőforrás-gazdálkodás Tanszék - Decentralizált energiatermelés (megújuló energiák haszna nemzetgazdasági szempontból).  Termeljük meg energiánkat (2-3 hektáron gazdálkodó egyének miként tudják termőföldjükön megtermelni a házuk elektromos és hőenergiáját, teljesen önellátóan).  Megújuló energiák Magyarországon és az EU-ban.

11 A projekt várható hatásai  Kevesebb hulladék  Szelektív hulladékgyűjtés további terjedése, hulladék újrafeldolgozására irányuló kezdeti lépések megtétele, mely rendszerint kevesebb energiát igényel, mint az elsődleges nyersanyagokból készült termékek gyártása.  Energiatakarékos épületfelújítások – min. 20 lakóház, vagy önkormányzati intézmény átalakítása 2 éven belül.

12 A projekt várható hatásai  Építési beruházások esetén a környezetvédelmi szempontoknak való megfelelés, környezetbarát technológiák beépítése az ingatlanokba.  Csökkenő energiafelhasználás, mely kevesebb fosszilis tüzelőanyagot (szenet, kőolajat és földgázt) elégetését igényli, így kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.  Kevesebb fakivágás, újabb erdők, zöld területek telepítése, mely segíti az erdők szén- dioxid megkötő képességének megőrzését.

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőség: BIO-SZIL KHT. Zilainé Dányádi Erika Projektasszisztens www.bioszil.hu E-mail: bioszilkht@vipmail.hubioszilkht@vipmail.hu


Letölteni ppt "„Klímabarát Zöldáramok Hete“ A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a Váti Magyar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések