Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogy is volt akkor valójában?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogy is volt akkor valójában?"— Előadás másolata:

1 Hogy is volt akkor valójában?
Az első ember-elődöknek tartott lények a „pitechusok” voltak. Legismertebb képviselőjük az Australopitechus, akinek a nyomait Afrikában találták meg, és akinek a kora kb. 4 millió év. Nálunk is találtak ilyen pitechust, mégpedig 1965-ben Rudabányán: ő a Rudapitechus Hungaricus, a Rudi, aki viszont 10 millió éves. Jelentősége ennél fogva legalább annyi, mint a sokat emlegetett Australopitechusé! (Ráadásul 1999-ben találtak egy majdnem teljesen ép rudapitechus koponyát is.) Hozzá kell viszont tenni mindehhez, hogy ezek a lények valójában még közelebb álltak a majmokhoz, kb. úgy is néztek ki, mint egy mai csimpánz.

2 Az első előember Az első valóban embernek nevezhető lény a Homo Erectus volt, a felegyenesedett ember. Mi sem természetesebb, mint hogy ennek is megtalálták itt a nyomait, mégpedig Buda és Vértesszőlős környékén. Az utóbbi helyszínen megtalált ősember a „Samu”, hivatalos nevén Homo Erectus seu Sapiens Paleohungaricus. Már a neve is mutatja, hogy itt valami nincs rendben! Hogy lehet egy ősember „erectus vagy sapiens”..? (Vagy ez, vagy az!) A vértesszőlősi leletegyüttes jelentősége egyedülálló, mert itt együtt találták meg a Homo Erectus telephelyeit, (egymás fölötti rétegekben,) a koponyacsont és lábnyom leleteit, pattintott kavics eszközeit, (amelyekkel darabolta a húst, nyúzta az állatokat, és kapargatta a lenyúzott bőröket,) tűzrakó helyeit, és az általa elfogyasztott állatok csontjait. Kora „hivatalosan” év, de valójában Kr.e és között, mindenféle időponttal találkozhatunk a róla szóló közlésekben. (Valószínűen Kr.e és között élt.)

3 Mi a baj a Samuval? Samu egy nagyon rendetlen ősember volt, sehogy sem akar beleférni a neki szánt „Homo Erectus” feliratú skatulyába! Gyakorlatilag mindenben megelőzi a saját korát! Számított agytérfogata a koponyacsont töredéke alapján 1400 cm3. Ez egy Homo Erectustól elfogadhatatlan... Pattintott kavics eszközei közül egynémelyik akár éves is lehetne, mert csak akkoriban készítettek hasonlókat. (Pl. Tata környékén) Azt állítják az illetékesek, hogy a Samu még nem tudott vadászni: nem találják nála a későbbi neandervölgyiek lándzsahegy-szerű kőeszközeit. Vadászni azonban akár bunkósbottal, vagy kihegyezett farudakkal is lehet! Ugyanakkor a telephelyek környékén megtalált állatcsontok mennyisége arányaiban megegyezik a későbbi, neandervölgyi típusú vadászok tanyái körül talált csontok mennyiségével! Erre meg azt mondják, biztos dögevő volt... Samu használta a tüzet is. Erre meg az a refrén, hogy igen, használta, de tüzet rakni még nem tudott! Biztosan a villám által okozott tüzet használta fel, és őrizgette ezer éveken keresztül! Van viszont egy újabb furcsaság ezzel kapcsolatban: azt állítják, hogy nem fával, hanem csontokkal tüzelt! (Ezt abból gondolják, hogy a tűzrakó helyei környékén rengeteg csonthamut találtak.) Namármost! Ha a Samu évezredeken keresztül égette a csontokat, de még mindig maradt annyi, mint a neandervölgyiek után, akkor valójában hány állatot evett meg ez az ősember? És akkor tényleg nem vadászott?

4 Samu lábnyoma


Letölteni ppt "Hogy is volt akkor valójában?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések