Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kincses Levéltár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kincses Levéltár."— Előadás másolata:

1 Kincses Levéltár

2 Levéltári könyvtárunk
Akadálymentes bemutató hallássérültek részére A Nógrád Megyei Levéltár salgótarjáni és balassagyarmati részlegében kötetes könyvtár áll a történelmi, helytörténeti, társadalomtudományi témák iránt érdeklődő látogatóink rendelkezésére. Könyvtárainkat minden kutatónk ingyenesen – beiratkozási díj nélkül – használhatja. A kutatótermek nyitvatartási ideje: Hétfőtől csütörtökig: 8.00–15.30 óra Pénteken: 8.00–12.30 óra

3 Könyvtárunk kincsei A Nógrád Megyei Levéltár könyvtárában számos különlegesség lelhető fel. Közülük a száz legérdekesebb és legértékesebb kötet egy virtuális galéria formájában a Levéltár honlapján is megtekinthető.

4 Könyvtárunk kincsei Georgius Fejér: Codex Diplomaticus Hungariae
A Nógrád Megyei Levéltár Salgótarjáni Központjának könyvtára őrzi pl. Fejér György hatalmas, negyvenkötetes középkor-történeti művének egyes darabjait. A képen látható rész, amely több mint 180 éves, gróf Széchenyi István könyvtárából származhat.

5 Könyvtárunk kincsei John Grand-Carteret:
La Femme en Culotte (Párizs, 1899) Belitzky János hajdani múzeumigazgató gyűjteményéből számos különleges, értékes könyv, régiség került a Levéltár könyvtárába. A képen látható, több mint 110 éves illusztráció is az egyedülálló Belitzky-gyűjtemény egyik francia nyelvű darabjának belső borítóján szerepel, s azt ábrázolja, milyennek képzelték akkoriban a 2000-es évek modern, nadrágot viselő hölgyeit.

6 Levéltári könyvtár Könyvtárunk online katalógusa segítségével honlapunk látogatói egyszerűen tájékozódhatnak a nálunk fellelhető kiadványról.

7 Nyiss a múlt felé! Arra törekszünk, hogy szolgáltatásaink bárki számára elérhetőek legyenek, értékeinket (a megye múltjának írásos emlékeit, vagy éppen könyveinket) mindenki megismerhesse. Kiemelt figyelemben részesítjük hallássérült társainkat, akiknek speciális igényeit nagyothalló kolléganőnk jóvoltából ismerjük. A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezetének tagjai a közelmúltban ellátogattak hozzánk, s bepillantást nyertek a levéltári kincsek sokaságába.

8 Nyiss a múlt felé! Honlapunk hallássérülteknek szóló tartalmai
Honlapunkon a nagyothallók és a siketek is találnak olyan tartalmakat, amelyek segítségével könnyedén szerezhetnek érdekes ismereteket Levéltárunkról és könyvtárunkról, továbbá a hallássérültek múltjáról. Az elmúlt percekben megtekintett videófilmeken és az imént említett virtuális könyvgalérián túl megtekinthetik pl. a Nógrád megyei siketnémák ből fennmaradt összeírását, a hallássérültek magyarországi történetét, és akadálymentes tartalmi kivonattal ellátva olvashatják el a siketnémák neveléséről szóló, több mint 200 éves nyomtatványunkat.

9 Digitális könyvtár Levéltárunk az elmúlt évek során mintegy
90 saját kiadványt jelentetett meg. Ezek jó része mindenki számára kényelmesen, ingyenesen elérhető honlapunkról.

10 Mikszáth a Levéltárban
Honlapunk fotó- és videógalériájában több száz fényképet, digitális iratmásolatot, továbbá számos film- és hangfelvételt tettünk közkinccsé megyénk történetével kapcsolatos témákban. (Régi családi fotóalbumokat, világháborús katonaképeket, képes összeállítást a nógrádi zsidóság történetéről, vagy éppen az 1973-as balassagyarmati túszdrámáról.) Ezen galériák egyike a Mikszáth Kálmánról fellelhető levéltári anyagokat varázsolja virtuális kiállítássá.

11 Mikszáth a Levéltárban
Galéria A kis csizmák írójáról A Mikszáth-galériában olvashatunk többek között a neves nógrádi író különös házasságairól és válóperéről, és megtekinthetők azok az iratok is, amelyek nem sokkal halála előtt (1910), a 40 éves írói jubileumára szervezett ünnepségekkel kapcsolatosan keletkeztek.

12 Szeretettel várjuk Levéltárunkban!
Nógrád Megyei Levéltár Salgótarján Bem út 18. Balassagyarmat Hétvezér út 26.

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Együttműködő partnereink: Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet Balassi Bálint Gimnázium Szent Györgyi Albert Gimnázium és Szki Szondi György Szakközépiskola Szent Imre Keresztény Gimnázium Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szki Madách Imre Gimnázium és Szki Bolyai János Gimnázium Táncsics Mihály Szakközépiskola Borbély Lajos Szakközépiskola SzK


Letölteni ppt "Kincses Levéltár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések