Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és."— Előadás másolata:

1 A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék madar@vit.bme.hu 2013. május

2 VKI célja (VKI 1. cikk A cél) …. előmozdítja a rendelkezésre álló vízkészletek hosszú távú védelmére alapozott fenntartható vízhasználatot; hozzájárul az árvizek és aszályok hatásainak mérsékléséhez, és így hozzájárul — a fenntartható, kiegyensúlyozott és méltányos vízhasználathoz szükséges elegendő mennyiségű, jó minőségű felszíni és felszín alatti víz biztosításához, ….

3 A VKI IV. melléklete szerint védett területek: (i) az emberi fogyasztásra szánt víz kivételére kijelölt területek; (ii) a gazdasági szempontból fontos vízi állatfajok védelmére kijelölt területek; (iii) az üdülési célra kijelölt víztestek, beleértve azokat a területeket, amelyeket fürdővizekként jelöltek ki; (iv) tápanyag-érzékeny területek, beleértve a 91/676/EGK irányelv szerint sérülékeny övezetekként kijelölt területeket és a 91/271/EGK irányelv szerint érzékeny területekként kijelölt területeket; és (v) az élőhelyek és állatfajok védelmére kijelölt területek, ahol a víz állapotának megőrzése vagy javítása a terület védelmének fontos tényezője, ide értve a kapcsolódó Natura 2000 helyeket

4 EU alapelvek az ún. fenntartható vízügyi politika alapelvei (12 db): 1.Védelem magas színvonala 2.Megelőzés 3.Elővigyázatosság 4.Szennyezés-védelem a keletkezés helyén 5.Szennyező fizet 6.Integrálás 7.Tudomány leghatékonyabb alkalmazása 8.Környezeti különbségek figyelembevétele 9.Költség–haszon szemlélet (költség–eredményesség) 10.Fejlettségi eltérések kiegyensúlyozása 11.Nemzetközi együttműködés 12. Szubszidiaritás Preambulumból:

5

6 Történelmi csúcs, 2011. augusztus

7

8

9 Duna-Tisza csatorna Zrt.

10 Az északi terület vízpótlása A megoldás részletei megtalálhatók Gyirán István (ADUKÖVIZIG): A Duna-Tisza közi Homokhátság Vízgazdál- kodásának fenntartható fejlesztése c. tan.-ban (XXVII. Hidrológiai Vándorgyűlés anyaga, 2009.). A tanulmánynak hajózással bővített részletes anyaga pedig Balogh Imre–dr. Vass Ödön: Duna-Tisza csatorna, 2010. (www.mszp.hu )www.mszp.hu honlapról érhető el

11 A déli terület és a Tisza vízpótlása a tervezett Duna-Tisza csatornával (Készült a www.mszp.hu alapján)www.mszp.hu

12 Keleti mintaterület, 2012 A Duna-Tisza közi Homokhátság térségében elhelyezkedő két mintaterületen a klímaváltozásból eredő hatások enyhítése és az alkalmazkodás lépéseinek megalapozása céljából megvalósítandó mintaprojekt

13 Nyugati mintaterület, 2012

14 A vízpótlás főbb kulcskérdései: –Megoldja-e a környezetvédelmi problémákat, és arányos-e a vízellátás a táji teljesítőképességgel? –Milyen a hatásfoka/gazdaságossága, mennyibe kerül 1 mm/év vízpótlás? –Hol lehet a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlatot fenntartani, hol az alkalmazkodás módszerét, hol a vízvisszatartás- vízmegtartás célszerű fejleszteni, és hol kell feltétlenül a vízpótlást alkalmazni? –Mi van akkor ha a prognózishoz képest változnának a klimatikus, a vízgazdálkodási, a vízminőségi, stb. viszonyok? –Milyen hatásai vannak a létesítményeknek a víz minőségére, és fordítva, a vízpótlásra szolgáló víznek milyen hatásai vannak a tervezett létesítményekre?

15 a pénzügyi költségek (piaci árakon, környezeti költségek nélkül, kamatokkal), a környezeti költségek (helyreállítás, a szennyező fizet, eszmei érték, közvetett költség, szubjektív költség), a készletköltségek (kiaknázatlan és elveszett lehetőségek miatt elmaradt haszon, víz kitermelési költség). A VÍZI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS A VÍZHASZNÁLATOK KÖLTSÉGEINEK FŐ ÖSSZETEVŐI:

16 Skót vízikerék (Falkirk) (300 tonnás gondolák vannak


Letölteni ppt "A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések