Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A szoftver vagy más néven program, utasítások sorozata, amely segítségével a számítógépet hasznos munkára tudjuk fogni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A szoftver vagy más néven program, utasítások sorozata, amely segítségével a számítógépet hasznos munkára tudjuk fogni."— Előadás másolata:

1

2  A szoftver vagy más néven program, utasítások sorozata, amely segítségével a számítógépet hasznos munkára tudjuk fogni.

3  Egy-egy programot programcsaládot, programozók fejlesztenek ki.  Ha egy program széles körben elterjedt folyamatosan frissítik, javítják és időnként közreadják újabb változatát.

4  Egy program korábbi és újabb változata között az úgynevezett verzió számmal jelzik a különbséget. Az első teljes értékű változat az 1.0 számot kapja.  A későbbekben a kisebb javításokkal megjelenő termékek az 1.1, 1.2, stb számokat kapják.  A nagyobb változtatások (bővített funkció, új felület stb.) után a 2.0, 3.0 stb.  Gyakran előfordul az is, hogy a program különböző változatait nevekkel látják el. ( Windows Millenium, XP, 2000, Vista, stb.)

5  Rendszer szoftver,  BIOS,  Operációs rendszerek,  Felhasználói szoftverek (alkalmazások),  Szövegszerkesztők,  Kiadványkészítők,  Táblázat készítők,  Adatbázis készítők,  Hálózati szoftverek,  Grafikai,  Multimédiás szoftverek,  Játékok,  Stb.  Segéd szoftverek:  Tömörítők,  Vírus írtok,  Stb.

6 A rendszer szoftverek azok a programok amik a gép egyes részeit működtetik.  BIOS: minden alkalommal elindul mikor a számítógépet bekapcsolják, a bios egy bekapcsolási öntesztet végez.  Ellenőrzi az összes fontosabb alkatrészt, ha gond van csipog.  Ha minden rendben akkor betölti az operációs rendszert (egy részét) a memóriába.

7  A számítógépet működtető alap program, mely más felhasználói programok működését is lehetővé teszi, és meghatározza, milyen programok futtathatók a gépen.  A különböző számítógéptípusokhoz más és más operációs rendszer tartozik.

8  Legelterjedtebb operációs rendszerek:  Dos (kifutóban, de Magyarországon a kisseb cégeknél még megtalálható)  Windows változatai (2000, xp, vista, stb.),  Unix,  Linux,  Os/2  Novell Netware,

9  Az erőforrások kezelése, vezérlése, összehangolása.  Memória kezelés,  Perifériák kezelése,  Fájl és mappa kezelés,  Kapcsolat teremtés a szg. kezelőjével  Parancsok végrehajtása,  Programok betöltése és futtatása,  Védelmi funkciók ellátása,  hozzáférési jogok szabályozása,  Hibavédelem,  hibakezelés

10  Egy vagy több feladatos operációs rendszerek léteznek, a szerint, hogy hány programot tudnak egy időben kezelni.  Lehet egy vagy több felhasználós aszerint, hogy hány felhasználót tud kiszolgálni egyszerre.  Felülete szerint lehet parancs soros, vagy grafikus (GUI)

11 A számítógépre nem csak egy operációs rendszer telepíthető, de egyszerre csak egy használható. Bekapcsolás után ki kell választanunk, hogy melyik operációs rendszert kívánjuk használni.

12 Az úgynevezett alkalmazások egy-egy terület tevékenység által támasztott feladatok megoldására készülnek. Túlnyomó többségűk, egyfajta operációs rendszerhez készül, és másik alatt nem működik. Tehát vagy Windows vagy Linux stb. Azonban akadnak olyanok is amik úgynevezett platform függetlenek tehát futtatható több fajta op. rendszer alatt is

13  Egyedi alkalmazásokat (egy-egy cégnek a sajátos igényeit elégítik ki.) Ezek kis példányszámú szoftverek  Általános célú

14 Program csomagok: Egy tevékenységi kör ellátására szolgáló szoftverekből csomagokat hoznak létre és ezekkel jelenek meg a piacon. Jellemzője, hogy a csomag olcsóbb mint ha külön-külön vásárolnánk meg a benne szereplő termékeket. Vagy külön nem is kapható. Microsoft office, Openoffice, Ezek taralma: Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció készítő.

15 Szövegszerkesztők:  A szövegszerkesztő programok a szövegek bevitelére, módosítására, formázására, nyomtatására alkalmasak.  WYSWYG  Táblázatokat, képeket is be lehet szúrni a szövegbe.  Segítségükkel körleveleket írhatunk és borítékokat is nyomtathatunk.

16 Kiadvány szerkesztők:  Szövegbevitel, formázás, tördelés, pontos elhelyezés, nyomtatás területén nyújtanak professzionális lehetőségeket.  QuarkXPress, Corel Ventura, Adobe PageMaker.

17 Táblázatkezelők: Segítségével adatainkat táblázatba rendezhetjük, azokkal különböző műveleteket végezhetünk, szűrhetjük őket, grafikonokat készíthetünk belőlük. Microsoft Excel, QuatroPro, Lotus, OpenOffice Calc.

18  Adatbázis kezelők: Nagy mennyiségű adat biztonságos feldolgozására alkalmas rendszerek. Lehetőség van az adatok gyors rendezésére, visszakeresésére, egyedi igények gyors megvalósítására. Az általuk létrehozott adatbázist más felhasználói programok tudják kezelni, használni. dBase, Microsoft Access, Orícle.

19 Általuk a számítógépek a hallózatok előnyeit tudják kihasználni. Az interneten tudunk szörfölni, keresni, vagy levelezni, esetleg Ftp programokat tudunk használni. Internet Explorer, Netscape,Opera, stb.

20 Grafikai alkalmazások: Ők teszik lehetővé, hogy rajzokat készítsünk, de általuk válik lehetővé a különböző képek nézegetése, retusálása, szerkesztése. Paint, Corel, GIMP, Microsoft kép és fax megjelenítő, stb.

21 Multimédiás programok: Zenei lejátszók, Hang szerkesztők, Videó lejátszók, Videó szerkesztők.

22 Multimédia fejlesztők: Elsősorban a különböző bemutatók, prezentáció készítő programokat sorolhatjuk ide. Az ezekkel a programokkal készített bemutatók tartalmazhatnak, szöveget, képet, hangot videót, grafikont. Az általuk létrehozott anyagok részei lehetnek bemutatóknak, tanórának, előadásnak, értekezletnek, stb.

23 Fejlesztő eszközök: A különböző programnyelveket sorolhatjuk ide. C++, Visual Basic, JAVA, Delphi, stb.,

24 Segédprogramok: - Tömörítők, - Vírusirtók, - Tűzfal, - Javítócsomagok.

25 Játékok: Az egyik legváltozatosabb programfajta, az egész kicsi egyszerűtől a nagy gépigényűig, az egyszemélyestől az Online játszható több személyesig, minden megtalálható a palettán.

26 Ahhoz, hogy a szoftvert használni tudjuk azt a gépünkre telepíteni kell. A kisebb egyszerűbb, programokat elég csak rá másolni a merevlemezre, de a többséget muszáj telepíteni. A szoftverek mellett található egy leírás amiben a telepítés menetét közlik, illetve azt a minimális konfigurációt amin még az adott program elfut. Általában egy setup.exe vagy a program neve.exe állomány indításával tudjuk a telepítést elindítani.

27 Ha a telepítő elindult, akkor a telepítés közben a monitoron követhetjük, hogy milyen szakaszban van, illetve különböző beállításokat is ekkor kell megtenni, amit a telepítő elvégez helyettünk, nekünk csak a feltett kérdésekre kell válaszolni. Ilyen beállítások lehetnek, a használni kívánt nyelv, parancsikon létrehozása az asztalon, dátum, különböző dokumentum beállítások. Ha a telepítés véget ért akkor a programot már tudjuk is használni.

28 A szerzői jog: Szabad felhasználású (Free), Licence-hez kötött.

29 A program a megalkotása pillanatától kezdve szerzői jog védelme alatt áll. Tehát ahhoz, hogy mi ezt használhassuk, eleget kell tennünk a szerző elvárásainak. Free program esetében, azt mi saját magunk ingyen használhatjuk, de minden mást (másolás, forrás átalakítást) csakis a licence- ben leírtak alapján tehetünk meg.

30 Ha nem ingyenes (free) programot használunk, akkor azt csak is kizárólag térítés ellenében tehetjük meg. Fontos: amikor fizetünk egy programért akkor nem a program tulajdonjogát szerezzük meg, hanem a használat jogát. Csak és kizárólag azt tehetjük a programmal mit a licence- enged számunkra. Túltelepítés, Másolás,


Letölteni ppt " A szoftver vagy más néven program, utasítások sorozata, amely segítségével a számítógépet hasznos munkára tudjuk fogni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések