Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld gyönyörŰ, alig ismert helyei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld gyönyörŰ, alig ismert helyei"— Előadás másolata:

1 A Föld gyönyörŰ, alig ismert helyei
A világ szerencsére nem csak Eiffel-toronyból, Big Benből, piramisokból és Szabadság-szoborból áll, és ugyan fehér foltok már nincsenek a térképeken, de akadnak még olyan természeti szépségek, amelyeket kevésbé kapott fel a mainstream turizmus. Festői vízesések, vulkanikus szigetek, eldugott halászfalvak, zegzugos fjordok, de egy közös mégis akad bennük: mind lélegzetelállítóan szépek. Zene:Amazing Grace....

2 1. Punchbowl Falls, Egyesült Államok
Az oregoni Puncsostál-vízesés olyan hely, amiről eddig nagyon keveset hallottunk, nem csoda, hogy kevés külföldi turista vetődik arrafelé. Pedig sokkal látványosabb, mint a Times Square New Yorkban, hogy más túlértékelt látványosságokat ne is emlegessünk.

3 2. Azori-szigetek, Portugália
Az Atlanti-óceán közepén, Portugália partjaitól 1500 km-es távolságban fekvő szigetcsoport valamennyi tagja valaha egyetlen bazaltvulkán része volt, és ennek a múltnak köszönheti festői külsejét is.

4 3. Taimu-hegy, Kína A Fucsian tartomány területén található hegylánc a Dél-kínai tenger partján található, a legendák szerint taoista halhatatlanok lakják. Velük aligha fogunk találkozni, és mivel a Taimu-hegy kevésbé ismert, mint a közeli Wuyi-hegy, ezért rivális turistákból sincs akkora mennyiség.

5 4. Port Isaac, Anglia Az apró cornwalli halászfalu felett mintha nyom nélkül múltak volna el a századok, messziről nézve biztosan. Tévéstábok gyakran használják ki, hogy ott megállt az idő, a BBC például már féltucatnyi játékfilmet forgatott a városka utcáin.

6 5. Mt. Douglas, Egyesült Államok
Az Alaszkai-félszigeten elhelyezkedő Douglas-hegy ifjabb korában aktív vulkán volt. A kráterben egy 160 méter átmérőjű tó képződött, amely sokkal vadregényesebb látvány, mint ahogyan hangzik. Ugyan röpködnek a mínuszok, a tó hőmérséklete mégis 21 °C fokos, ami a vulkanikus tevékenységnek köszönhető.

7 6. Hét nővér-vízesés, Norvégia
Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című remekművében pontos képet kapunk arról, miképpen is jöttek létre Norvégia fjordjai, de aki jót akar magának, az a könyv elolvasása után személyesen is szemügyre veszi őket. Az egyik legfestőibb pont kétségtelenül a Geiranger fjordon található hatalmas vízesés, ami ugyan csak a 39. legnagyobb az országban, de garantáltan ott van a legszebbek között

8 7. Danxia földformák, Kína
A kréta korban különböző erők hatására létrejött felszíni formákat minden bizonnyal sok földrajztanár használná szemléltetés céljából. Kína természetesen hatalmas ország, így nem csoda az sem, hogy 790 különböző Danxia földforma névre hallgató terület található az ország 26 tartományában. A képen látható szépség Ganszu tartomány büszkesége.

9 8. Kotori-öböl, Montenegró
Légvonalban ezer kilométer, de a látványért érdemes többet is megtenni. A parányi Mamula-szigeten található várrom annyira tüneményes, hogy az már szinte giccses, a hegyek és a tenger összjátéka pedig lélegzetelállítóvá varázsolja a dél-montenegrói vidéket.

10 9. Zermatt, Svájc A svájci Alpok egyik legmagasabb csúcsa, a 4478 méteres Matterhorn lábainál helyezkedik el Zermatt városka, amely Európa egyik leghangulatosabb síparadicsoma. Az első turisták brit hegymászók voltak, akik az 1850-es években vetődtek errefelé. A Matterhorn volt az egyik utolsó csúcs, amelyet sikerült alpinistáknak megmászni, a csúcsot 1865-ben vették be, igaz, a hétfős expedícióból csak hárman élték túl a mutatványt.

11 10. Rayong, Thaiföld Ez a gát az észak-thaiföldi Rayong provinciában található, amelynek leghíresebb látványossága nem ez a pont, hanem a Mu Ko Samet Nemzeti Park. Finoman szólva nem tartozik Thaiföld leglátogatottabb részei közé, sőt, éppen ellenkezőleg. A helyzet azonban változhat, főleg, ha még sok ilyen látványosságot rejtegetnek arrafelé.

12 Félelem és reszketés Ladakh-ban
Lehben a kalandok sorozata a megérkezéssel kezdődik, a repülőgépek ugyanis némi hegyek közötti kacskaringózás után landolnak a városka apró kifutópályáján. Autóval megérkezni Lehbe Manaliból vagy a kasmíri Srinagarból szokás, mindkettő hosszú – harminchat illetve tizenöt órás – idegtépő vánszorgás három-négyezer méter magasan kígyózó hágókon keresztül, útnak aligha nevezhető beton-, és/vagy földszalagokon, folyamatosan szakadékok szélén egyensúlyozva, vigaszt egyedül a világ egyik leglátványosabb vidéke jelent. (Aki megjárta valamelyik utat, és nem mormolt el közben pár miatyánkot, vagy más vallások idevágó imáit, az nem mond igazat!)

13 Kilátás a Khardung lán

14

15

16

17

18 A Thiksey gompa. Fotó: Meena Kaul
Thiksey gompa Ezt a gompát a lhászai Potala palota mintájára építették meg a 15. század közepén, és az állam legszebb kolostorainak (gompa) egyike. A Lehtől majdnem húsz kilométerre fekvő templomban található jó pár ereklye, például egy tizenöt méter magas Maitréja Buddha szobor, de a legjobban akkor járunk, ha öt-tíz kilométerről vesszük szemügyre. Háttérben a holdbéli tájjal páratlan látványt nyújt.

19 Egerszalók Az Egertől hat kilométerre elterülő egerszalóki hévforrás mintegy húszezer éves múltra tekint vissza, nála is különlegesebb azonban a hozzá tartozó mészkőlerakódás, melyhez hasonló kevés helyen található a világban. A fantasztikus látványt nyújtó természeti csodát a környékbeliek csak sódombként emlegetik.

20 Dunakanyar A kiváló gyalog- és biciklitúra-útvonalakat rejtő Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakaszát foglalja magában, ahol a folyó csendesen és méltóságteljesen hömpölyög a Börzsöny és a Visegrádi-hegység lankái mellett. A Dunakanyar jelenleg a világörökségi cím reményteli várományosa.

21 Szinva patak A Szinva patak a Bükk-hegységből ered és a Sajó folyóba torkollik. Nyugat-keleti irányban Miskolc teljes hosszán átfolyik. Több mint hetven híd található rajta, illetve a belvárosban több száz méteren keresztül teljesen lefedték. A Szinva forrásai Lillafüred végében, a Hollóstető felé vezető úton találhatóak. Rengetegen látogatják ezt a kirándulóhelyet a hűsítő és tiszta forrásvízért.

22 Nagyon szép napot és hétvégét kívánok!


Letölteni ppt "A Föld gyönyörŰ, alig ismert helyei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések