Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogak."— Előadás másolata:

1 Fogak

2 A fogak Az ételbe beleharapunk és megrágjuk, hogy könnyebben le tudjuk nyelni. Fogaink eltérő alakúak, és más-más munkátvégeznek. Gyökerükkel az állkapocs csontjába ágzazódnak, de ki is lazulhatnak. A gyerekek kihullatják tejfogaikat, melyek helyett nagyobbak nőnek. Ha nem mossuk rendszeresen, fogunk kilyukadnak, odvas lesz, s végül elveszítjük.

3 Kép egy fogról

4 Hogyan épül fel a fog? A fog részei a korona, a fognyak és a gyökér. A koronát zománcs borítja, ez a szervezet legkeményebb szövete. A gyökeret cement fedi. A zománc, ill. a cement alatt dentin található, ez képzi a fog fő tömegét. A korona belsejében és a gyökércsatornában van a fogbél, amely ereket és idegeket tartalmaz.

5 Fogsor Az elöl lévő éles metszőfogakkal leharapjuk az ételt. Az oldalt álló szemfogakkal tépni tudjuk. A hátul ülő nagy zápfogakkal pedig megőröljük.

6 Kép fogsorokról

7 Kép fogsorról

8 Harminckét fogunk külső rétege a kemény zomác
Harminckét fogunk külső rétege a kemény zomác. Ha a zománc letörik általába műfogsorra van szükségünk. A zománc borítja a fog alapállományát, melyben a fogbél található. Az állkapocscsontban a gyökerek rögzítik a fogat. Körülbelül hatéves korunkban kezdenek kihullani a tejfogaink. Alattuk újak nőnek.

9 Fogak ápolása Fogainkat a fogorvosok kezelik. Ha lyukat talál rajtuk, eltávolítja a korhadt részeket, s az egész lyukat betömi megkeményedő pépes anyaggal.

10 Ápolás A rosszul kinőtt fogakat fogszabályzókkal lehet a helyükre igazítani.

11 Fogmosás Egy fogmosás három percig tartson.
Le-föl mozdulatokkal sikáld a fogak külső oldalát! Azután ugyanez következzék a belső oldalakon! A kefét mindig körkörösen mozgasd!

12 És egy kis mese... A Fogtündér
Azt mondják, ha kihull egy fogunk, azt a párnánk alá kell tenni. Éjszaka eljön a Fogtündér, és néha pénzt hagy ott helyette.

13 Képek...

14

15

16

17

18 Vége készítette: Csőke Boglárka 7/4


Letölteni ppt "Fogak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések