Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig. A szerz ő r ő l Móricz Zsigmond 1879-ben született Tiszacsécsén. Édesanyja, Pallagi Erzsébet, aki a református.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig. A szerz ő r ő l Móricz Zsigmond 1879-ben született Tiszacsécsén. Édesanyja, Pallagi Erzsébet, aki a református."— Előadás másolata:

1  Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig

2 A szerz ő r ő l Móricz Zsigmond 1879-ben született Tiszacsécsén. Édesanyja, Pallagi Erzsébet, aki a református pap leánya, Édesapja, Móricz Bálint, aki földm ű ves, építési vállalkozó. Debrecenbe kezdett tanulni, onnan Sárospatakra majd Kisújszállásra került, ahol leérettségizett. Ezután Debrecenben teológiát és jogot, Pesten bölcsészettudományt hallgatott, de egyiket sem fejezte be. Itt találkozott Babits Mihállyal, Kosztolányi Dezs ő vel és Juhász Gyulával. 1903-ban az Újság gyermekrovatának szerkeszt ő je lett. 1905-ben házasságot kötött Holics Eugénia tanítón ő vel. Három leányuk maradt életben, fiúk meghalt. Janka 1925-ben öngyilkos lett. 1908-ban a Nyugatban megjelentették a Hét krajcár cím ű novellát, amely azonnal hírnevet hozott. 1926-ban házasságot kötött második feleségével, Simonyi Mária színészn ő vel. 1929 és 1933 között Babits Mihállyal közösen szerkesztették a Nyugatot. 1937-ben elvált második feleségét ő l. 1939-ben a Kelet Népével foglalkozott. 1942-ben agyvérzésben meghalt.

3 Móricz Zsigmond arcképe és aláírása

4 Tartalom Nyilas Mihály elszegényedett családból származik. Debrecenbe jár kollégiumba, de nem mindig érzi jól magát. Böszörményi elveszi a festékét, elveszik a kalapja, amikor a szüleit ő l pakkot kap megeszik a cip ő krémet. Ezért amikor Misi megtalálja Böszörményi kését. El ő ször úgy dönt hogy megtartja de aztán bedobja a faláda mögé. Eközben Nagy úr munkát ajánl neki, hogy olvasson fel egy öreg, vak férfinak és Misi elvállalja. El is megy öt órára és havonta kap 3 forintot. Utána a legjobb diákhoz, Orczyhoz hívják meg. Amikor megint megy Pósalaky úrhoz, kéri ő t, hogy tegye meg azokat a számokat amiket ő megálmodott. Gyéres tanár úr megkéri hogy tanítsa Doroghyt havi 2 forinttért. Doroghyéknál találkozik Bellával, aki tetszett neki. Kés ő bb elment Törökékhez, ahol régen volt a szállása. Ott Török János azt mondja, hogy adjon át Bellának egy üzenetet, amit ő írt. Misi átadta a levelet Bellának és ő úgy gondolta hogy a lány elutasítja Jánost. Este,amikor kihúzták a számokat kérdezték hogy jó, de nem találta meg a zsebében a reskontót. Másnap jelest kap, de nem tanult és ezért összeverekednek, testnevelés órán meg nem tud bakot ugrani. Barátai segítenek neki, hogy megtalálják a reskontót. Eközben hazudik Pósalaky úrnak. Egyszer Misi találkozik Török Jánossal, aki kéri hogy fogja meg a táskáját és tíz forintot ad érte, de Misi nem fogadja el. Egyik este meglátja Bellát János úrral együtt, aztán másnap látja Bellát a vasútállomáson. Aztán megtudja hogy János megszökött Bellával és hogy ő húzta ki a számokat. Az igazgató háromszor hívja magához Misit:

5 el ő ször Orczy apja tett feljelentést és jöttek a rend ő rök, másodszor Viola jött,harmadszor pedig tanácsot hívtak hogy megtárgyalják Misi ügyét. A tárgyaláson rosszul bánnak vele gonoszak és Misi nem válaszol minden kérdésre. Amikor mondják hogy menjen ki, jön Géza nev ű nagybátyja. Ekkor nagyon megörül. A tárgyalás végén ártatlannak nyilvánítják, de ő azt mondta hogy nem akar többé debreceni diák lenni. Elment a kollégiumból és nagybátyjánál lakott mert beteg volt. Azután Misi elmegy abba az iskolába, ahol Géza bátyja tanít.

6 Vélemény Nekem nagyon tetszett a regény. A nyelvezete kicsit nehéz, de meg lehet érteni a szöveget. Azért tetszett, mert egy velem egykorú diákról szól. Nagyon sok dolog történt a könyvben. Van sok szomorú rész, de van benne jó is. Nehéz volt olvasni, mert voltak benne unalmasabb részek. Nekem nem volt kedvenc szerepl ő m, de a kedvenc részem az volt, amikor a végén bent van Misi a tanárok el ő tt, mert ott nagyon jól volt megfogalmazva a szöveg. Az tetszett Misiben, hogy próbált alkalmazkodni mindenhez, az viszont nem tetszett, hogy mindig sírt. Ahhoz képest, hogy hosszú könyv, nagyon eseménydús a történet. Mindenkinek ajánlom ezt a regényt, mert megmutatja, hogy milyen volt akkoriban a világ.

7 Vége Készítette: Tisza Lilla 8.c


Letölteni ppt " Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig. A szerz ő r ő l Móricz Zsigmond 1879-ben született Tiszacsécsén. Édesanyja, Pallagi Erzsébet, aki a református."

Hasonló előadás


Google Hirdetések