Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Made in Hungary kiállítás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Made in Hungary kiállítás"— Előadás másolata:

1 Made in Hungary kiállítás
Designelmélet I. Glázer Ádám

2 A kiállítás helyszíne A kiállításnak a Bálna épülete adott otthont, ahol én személy szerint először jártam most, így a belső tér megtekintése is új élményt nyújtott számomra. Szokatlan volt a modern mennyezet és a tégla raktárépületfal eklektikus találkozása a belső térben, és a bevásárlóközpontok hangulatát idéző mozgólépcsők és bútorok tovább vegyítették az épület stílusát. Pozitívum viszont hogy egy ilyen vegyes és sokszínű helyszínen, egyáltalán nem érződött idegennek egy designkiállítás, mint ahogy az más bevásárlóközpontokban olykor már előfordult.

3 A kiállítás A kiállítás területére lépve egy információs pult, illetve néhány ülőalkalmatosság és a kiállított műveket bemutató televízió fogadott bennünket. Innen két irányba nyílt tovább a tér, mindkét helyen hagyományosan, egyszerűen a földre vagy asztalra helyezve tekinthettük meg a kiállított darabokat. Hiányoltam a művek melletti tábláról a bemutató szöveget, vagy akár a tárgy elnevezését. Ezek hiányában nehéz volt utólag feleleveníteni és beazonosítani egy-egy darabot. Tematikájában véleményem szerint jól össze volt rendezve a kiállítás, a „hasonló a hasonlóval” elvét követve lett berendezve a tér, így egy helyen találtuk az asztalokat, ülőalkalmatosságokat, világítótesteket, illetve együtt kerültek kiállításra a furcsább darabok is (állítható lapú asztal, farönkbe ültetett lámpa, stb.) A kiállításon helyet kapó textilek elhelyezését esetlegesnek vagy véletlenszerűnek tartottam. Ha már együtt kerültek bemutatásra, akkor szerintem lehetett volna úgy igazítani ezeket, hogy egy- egy designtárggyal kiegészítsék egymást, elő környezetet alkossanak, mintsem hogy egyenletesen a fal mellett be legyenek lógatva.

4 Kiállítók A kiállított művek közül sokaknál véltem felfedezni azt, hogy az egyéniségre való törekvés, és a vizuális hatáskeltés elnyomja vagy akár hátráltatja a tárgy eredeti funkcióját. Erre kitűnő ellenpélda Józsa István polcrendszere, amely szerintem tökéletesen ötvözi a kreatív, jó design elemeit, így újszerű, esztétikus, letisztult megjelenésű, és mindemellett tökéletesen betölti a funkcióját anélkül hogy a túlgondoltság vagy az igénytelenség jelene meg rajta. Ez a darab véleményem szerint jól illeszkedhet a legtöbb modern, otthoni vagy irodai környezetbe, helyszükséglete nem nagyobb mint amennyire a funkció indokolja, anyaghasználat tekintetében nem mutat újat, de a formai kialakítás miatt mégis újként jelenik meg a fa és a fém elemek kapcsolata, a merőleges csatlakozások hiányától légies hatásúvá válik, a fém kevésbé tűnik rögzítőelemnek.


Letölteni ppt "Made in Hungary kiállítás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések