Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiagondok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiagondok."— Előadás másolata:

1 Energiagondok

2 A zwentendorfi atomerőmű története
1972-ben kezdték építeni ban tervezték átadni. 1978-ban népszavazással mondtak nemet az erőmű átadására. 2009-ben a rászerelt napelemek energiát állítottak elő. 723 MW/190 kW

3 Hasznosítható energia
Einstein szerint E=m*c2, így az anyagból nagyon sok energia nyerhető. Probléma! Ez csak a magfisszió, illeve magfúzió esetén működik. Az atomerőmű-ellenesség világszerte nagy! A hőtan II. fő tétele: hő melegebb helyről a hidegebb felé áramlik. Vagyis energiabefektetés nélkül nem lehet a melegebb test még melegebb, a hidegebb még hidegebb!

4 Energiaforrások Fogalma: olyan anyagok, rendszerek, melyből gazdaságosan energia nyerhető Megújuló energiaforrások: pl. nap, szél geotermikus, ár-apály (felhasználásuk a megújulásukat nem befolyásolja) Nem megújuló: szén, kőolaj, földgáz, hasadó anyagok (a felhasználás során a készletek elfogynak)

5 A fenntartható fejlődés
Úgy biztosítjuk a jelen energiaellátását, hogy a jövő generáció létét nem veszélyeztetjük!

6 A kőolaj kitermelése

7 Az energiahordozó felhasználása

8 Problémák A megnövekedett az emberek energiaigénye
Megnövekedett népesség

9 A hőtan alaptörvényei és az energiagondok
A hőtan I. főtétele: nem lehet örökmozgót készíteni! Nincs olyan szerkezet, ami a betáplált energiánál több munkát tudna végezni!

10 Hőerőgépek hatásfoka Hőerőgép: a hőből mechanikai munkát állít elő

11 Hőerőgépek hatásfoka Mindig van veszteség!
hőveszteség, súrlódás A befektetett energia egyik része hővé, másik része munkává alakul A hatásfok 𝜂= 𝑊 ℎ𝑎𝑠𝑧𝑛𝑜𝑠 𝑄 𝑓𝑒𝑙𝑣𝑒𝑡𝑡 𝜂= 𝑇 𝑚𝑎𝑔𝑎𝑠 − 𝑇 𝑎𝑙𝑎𝑐𝑠𝑜𝑛𝑦 𝑇 𝑚𝑎𝑔𝑎𝑠

12 Egy autó hatásfokának kiszámítása
Tmagas= 3 000°C= =3 273 K Talcsony= 1 000°C= =1 273 K 𝜂=? 𝜂= 3 273− =0,61=61% A valóságban csak 40-50%!!! Csak 0 K esetén lehetne 100% a hatásfok!!!


Letölteni ppt "Energiagondok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések