Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter."— Előadás másolata:

1 Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter

2 Napi energia szükséglet

3 Szófelhő

4 Mi a biomassza? Az energetikai célra hasznosítható biomasszát szerves anyagok, hulladékok vagy kifejezetten az energiaágazat céljaira termesztett növényi nyersanyagok alkotják. A biomassza, mint energiaforrás gyűjtőfogalmába a következőket sorolják.

5 Növényi eredetű biomassza  Hagyományos mezőgazdasági termények melléktermékei és hulladékai (szalma, kukoricaszár, repce, napraforgó stb.)  Erdőgazdasági és fafeldolgozási hulladékokat (faapríték, -nyesedék, fűrészpor stb.)  Energetikai célra termesztett növények (fűfélék, fák: akác, nyárfa, fűzfa, takarmánynövények: cukorrépa, köles, rozs, repce stb.)

6 Állati eredetű biomassza  elsődleges: zsírok, fehérjék, szénhidrátok  másodlagos: állattartás melléktermékei

7 Vegyes eredetű biomassza  állati és növényi biomasszák keverten találhatók (trágya, kommunális hulladék stb.) A termelési-felhasználási láncban elfoglalt helyük alapján a biomassza lehet elsődleges, másodlagos és harmadlagos. Az elsődleges biomassza a természetes vegetáció, szántóföldi növények, erdő, rét, legelő, kertészeti növények, vízben élő növények. A másodlagos biomassza az állatvilág, gazdasági haszonállatok összessége, továbbá az állattenyésztés főtermékei, melléktermékei, hulladékai. A harmadlagos biomassza a biológiai eredetű anyagokat felhasználó iparok termékei, melléktermékei, hulladékai, emberi települések szerves eredetű szerves hulladékai.

8 A biomassza hasznosítása A biomassza energiaforrásként hasznosítható  Közvetlen elégetéssel hő- és villamos energia termelésére,  Levegő kizárásával erjesztve hő- és áram termelésére lehetőséget nyújtó biogáz gyártására.

9 Megújuló energiaforrások megoszlása Magyarországon  77,8 %-a tűzifa és egyéb biomassza  9,6 %-a geotermiális energia  8,1 %-a növényi és egyéb szilárd hulladék  3,0 %-a víz és szélenergia  1,5 %-a biogáz és szemétégetés  0,2 %-a napenergia

10 Jelentősége A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás (fenntartható fejlődés). Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén elvileg bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). Így a megtakarított fosszilis energiahordozók nem fokozzák a levegő szennyezettségét és a CO2 tartalmának növekedését (üvegház-hatás, globális felmelegedés). A biomasszából nem csupán energia, de cseppfolyosítva üzemanyag is nyerhető, mely jelenségre a brazil bioetanol az egyik legjobb példa, ahol 2011 végén közel 15 millió jármű futott részben bioetanollal. A biomasszából nyerhető üzemanyagok új generációs képviselője lehet az algákból nyerhető üzemanyag, mely a hagyományos üzemanyagnövényeknél magasabb hozamra lehet képes.

11 Előnyei és hátrányai

12 VÉGE


Letölteni ppt "Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések