Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

és a kapcsolódó jogszabályok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "és a kapcsolódó jogszabályok"— Előadás másolata:

1 és a kapcsolódó jogszabályok
2006.MÁJUS 24. A 21/2002. (IV.25.) KöVim rendelet és a kapcsolódó jogszabályok alapján az üzemeltetési szabályzat elkészítése, közegészségügyi jóváhagyása KÓCZIÁN ÉVA KÖZEGÉSZSÉGÜGYI FELÜGYELŐ ÁNTSZ PEST MEGYEI INTÉZETE KÖZEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLY

2 A 21/2002. (IV.25.) KöViM rendelet 3 § -a szerint: az ivóvíz szolgáltató mű
szakszerű és biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos műszaki, technológiai, biztonságtechnikai és közegészségügyi előírásokat, továbbá az egyes tevékenységek gyakorlásának személyi feltételeit üzemeltetési szabályzatban kell meghatározni. Üzemeltetési szabályzat: az üzemeltető által működtetett vízi közmű létesítmények összességének üzemeltetésére vonatkozó műszaki előírás. Határidő: A rendelet hatályba lépését (2002. április 25.) követő egy éven belül!

3 A vízmű üzemeltetési szabályzatának és üzemeltetési utasításának a 21/2002. (IV.25.) KöVim rendelet 3. § figyelembe véve az alábbiakat kell tartalmaznia közegészségügyi szempontból: Üzemeltetésre vonatkozó előírások Technológiai folyamatokra vonatkozó előírások Az időszakos ellenőrzésekre és vizsgálatokra, az üzemi adatok rögzítésére és értékelésére vonatkozó előírások Vízbázis védelmi feladatok A hatóság által előírt környezetvédelmi feladatok Személyi feltételek Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó más jogszabályok előírásai érvényesítését szolgáló szabályok

4 ÜZEMELTETÉS Folyamatos megbízható ivóvíz szolgáltatás biztosítása
Azonnali hibaelhárítás megoldására tett intézkedések Teendők csőtörés esetén, a mielőbbi helyreállításra tett intézkedések Technikai eszközök biztosítása Ügyeleti készenléti szolgálat rendje Vízkorlátozási és havária terv Üzemnapló vezetés, folyamatos klórozás esetén naponkénti klórmérés, annak regisztrálása A vízmű kutak, tárolómedencék, egyéb műtárgyak, helyiségek megfelelő higiénés állapotának biztosítása Tároló, glóbus és hálózat mosatások tervezett ideje és módja.

5 TECHOLÓGIAI FOLYAMATOK
Víztermelést szolgáló vízbázis, tárolókapacitás, vízkezelő berendezések műszaki adatai, leírása A vízmű üzemmódja, technológiája Vízkezelés esetén a technológia pontos leírása, bekapcsolva a vízmű üzemmódjába

6 TECHOLÓGIAI FOLYAMATOK
12/1997. (VIII. 29.) KHVM rendelet a termelt és szolgáltatott vizek gázmentesítéséről: A gázmentesítés érdekében a vízmű területén gondoskodni kell olyan műszaki biztonsági intézkedések meghozataláról, amelyek a robbanás veszélyét a vízmű területén és a fogyasztási helyeken kizárják. A szükséges műszaki intézkedéseket, illetve a berendezések üzemeltetésének a módját a külön jogszabály alapján készített üzemeltetési szabályzatnak tartalmaznia kell.

7 AZ IDŐSZAKOS ELLENŐRZÉSEKRE ÉS VIZSGÁLATOKRA, AZ ÜZEMI ADATOK RÖGZÍTÉSÉRE ÉS ÉRTÉKELÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK A szolgáltatott víz minősége feleljen meg az ivóvíz minőségű vízre vonatkozó 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletben előírt fizikai, kémiai, biológiai, bakteriológiai követelményeknek. Ha a vízminőség nem felel meg a rendeletekben rögzített ivóvíz minőségi követelményeknek az üzemeltető köteles haladéktalanul értesíteni az ÁNTSZ megyei és városi intézetét, amely az üzemeltetés további feltételeiről határoz. Hiba elhárítása után akkor szabad az érintett egységet üzembe helyezni ha az előírt feltételek maradéktalanul teljesülnek. Ha a víz szennyezettsége, fertőzöttsége valószínűsíthető, az ÁNTSZ az újbóli üzembe helyezés feltételéül szabhatja a vízminőség ellenőrző vizsgálatok kedvező eredményét.

8 MELLÉKLETBEN CSATOLNI SZÜKSÉGES:
A hálózati pontok rendszeres vizsgálatának ütemtervét a a 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet szerint. A vízmű kutak, tárolók, vízkezelő berendezések, stb. mintavételi ütemtervét a 21/2002. (IV.25.) KöVim rendelet szerint. A vízkezelés során végzendő vizsgálatokra vonatkozó, az üzemeltetési szabályzatban rögzítendő vizsgálati tervnek alkalmasnak kell lennie a technológia és ellenőrzéséhez szükséges adatok szolgáltatására és rögzítésére.

9 VÍZBÁZISVÉDELMI FELADATOK ELLÁTÁSA
A vízmű kutak és műtárgyak védőterületinek kialakítása, biztosítása a 123/1997. (VII.18.) Korm. rendelet alapján. Belső védőövezet területén lévő létesítményeket és berendezéseket úgy kell üzemeltetni, hogy szennyező anyag ne kerülhessen a vízbe.

10 Belső védőövezet területén rendszeresen a vízi létesítmény üzemeltetőjének
azok a dolgozói tartózkodhatnak, akik ott munkát végeznek és a külön jogszabályban meghatározott egészségügyi könyvvel rendelkeznek. Belépésre jogosult továbbá az itt dolgozók munkájának irányítói , valamint az ellenőrzésre jogosult hatósági személyek, valamint azok akiket a védőterület tulajdonosa erre esetileg feljogosít.

11 HATÓSÁG ÁLTAL ELŐÍRT KÖRNYEZETVÉDELMI FELADATOK
Hulladékok keletkezésének, kezelésének ártalmatlanításának dokumentálása Termelői nyilvántartás a 164/2003. (X.18.) Korm. rendelet, valamint az ezt módosító 313/2005. (XII. 25.) Korm rendelet előírásai szerint valamennyi hulladékra vonatkozóan kötelező. A veszélyes hulladékok ( olajos hulladékok, rongyok, akkumulátorok, elektronikai, festékes hulladékok, stb.) elkülönített gyűjtése elszállítása a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet előírásai szerint. Vízkezelés esetén a keletkezett vasiszap elhelyezése. Kommunális hulladékok gyűjtésének - szelektív gyűjtés-, elszállításának módja Keletkezett szennyvíz elvezetése, elhelyezésének módja.

12 SZEMÉLYI FELTÉTELEK Szakmai képesítések biztosítása a 21/2002.(IV.25.) KöVim rendelet 1. sz. mell. Munkakör megnevezése Felszín alatti vízbázisra telepített vízművek a vízmű mértékadó kapacitása m3/nap Felszíni vízbázisra telepített vízművek fölött 500 alatt Területi vagy szakági irányító Szm 6 M 3, 4, 5, 6 Szüm 2 Üm 1 - Vezető diszpécser Szm 6 M 3, 4, 5, 6 Szüm 2 Szm 6, 9 M 3, 4, 5, 6 Szüm 2 t 2 Felszín alatti víztermelőtelep vezetője M 2, 4, 5, 6 Szm 2, 6, 11 Hálózati üzemeltetés irányítója, vezetője Szm 6 Üm 1, 4 Üm 1, 4 t 2 t 2, 3 Vízkezelő-, valamint felszíni víztermelőtelep vezetője t 2 t 4 t 5 Belső vízminőség ellenőrzés vezetője vegyészmérnök, vegyész, biológus vegyészmérnök, vegyész vegyész, vegyészüzem- mérnök vegyész-technikus A dolgozói létszám feltüntetése a végzettségekkel. !

13 MUNKAKÖRI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK
33/1998.(VI. 24.) NM rendelet a munkaköri szakmai, illetve személyi higiénés alkalmassági orvosi vizsgálatokról, és véleményezéséről 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról Foglalkozás-egészségügyi orvos megnevezése, címe, telefonszáma.

14 AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉSSEL KAPCSOLATOS JOGSZABÁLYOK:
3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről 2/2002. (II.7.) SzCsM rendelet az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A kémiai biztonságról szóló évi XXV. törvény (Kbtv.) és a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM rendelet és a módosításáról szóló 13/2002. (XI. 28.) ESzCsM-FMM együttes rendelet 44/2000.(XII. 27.) EüM, illetve az ezt módosító 33/2004. (IV.26.) ESzCsM rendelet a veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól A 3/2002. (VIII.30.) ESzCsM rendelettel módosított 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "és a kapcsolódó jogszabályok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések