Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyarok őstörténete. A nomád magyarok Őshazájuk az Urál hegység és az Ob folyó vidéke. Az itt megtelepedett törzsek nomád életmódot folytattak. Az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyarok őstörténete. A nomád magyarok Őshazájuk az Urál hegység és az Ob folyó vidéke. Az itt megtelepedett törzsek nomád életmódot folytattak. Az."— Előadás másolata:

1 A magyarok őstörténete

2 A nomád magyarok Őshazájuk az Urál hegység és az Ob folyó vidéke. Az itt megtelepedett törzsek nomád életmódot folytattak. Az ősmagyar falvak jurtákból álltak.

3 Jurta Honfoglalás előtti magyarok praktikus lakóépülete volt. Fa rácsból volt az alap szerkezet erre került a többréteg. szarvasmarha bőr Középen a füstnyilás volt.

4 A jurta küszöbére tilos volt lépne, mert az alatta alvó szellemek rosszlétet hoztak volna a családra.l Külön oldalon voltak a férfiak és a nők.

5 A vándorlás kora A magyarok az őshazában kénytelenek voltak törzsekbe tömörülni. A legelők kimerülése, és a keletről érkező támadások miatt nyugat felé indultak el. A Volgán átkellve eljuttak a Kazár Birodalommal szomszédos területre. Kiéleseződött a helyzett köztük, ezért nyugatabbra mentem, Etelközbe.

6

7 Vérszerződés Az új hazában megerősödött a törzsek egysége, létrejött a vérszerződés. A törzsek vezérei szövetséget kötöttek. A kötelék megszegése a legnagyobb bűn volt. Álmost választották a szövetség élére.

8 A Honfoglalás A magyarok figyelme nyugat felé irányult. Uralkodók gyakran kértek tőlük segítséget. Egyre sűrűbben tűntek fel ezeken a területeken, rövid idő alatt félelmetessé váltak. 895. tavaszán a magyar seregek nem tértek vissza Etelközbe. A Vereckei hágónál megvárták a fejedelmi csapatokat. 900-ban már az egész Kárpát-medence magyar kézen volt.

9 Társadalom: 3 csoportot különböztetünk meg: Arisztokrácia - úr (törzsfőnök)‏ bő (nemzetségi előkelők) Középső réteg - jobbágy (fegyveres kíséret)‏ Szabad állapotú réteg – ín Sajátos csoport - szolgálónép ( kovácsok, ácsok szántók)‏

10 Életmód, települések Többségük nomád állattartók voltak. Az új hazában való letelepedés után áttértek az istállózó állattenyésztésre. Foglalkoztak földműveléssel is. Pásztorkodás idején megnőtt a katonai erejük, mert a csordát meg kellett védeni. A legfontosabb fegyverük a nyíl volt.

11 Tudomány, művészet Költészet, orvostudomány és írás keleti jellegű műveltségre utal. A műveltség legjobb fokmérője az írás. Botokra karcolt, jobbról balra olvasandójelrendszerben írtak. At egyes szavakat pontok választják el, a betűket gyakran összekötik.

12 Íjászat A lovas népek az íjat használták Hátra nyilazó módszer 200-250 m hatótávolság

13 Az 1. írásos emlékek a magyar íjászokról 1200 körül írták „ A magyarok nyilaitól ments meg minket Uram.“

14 Kardok A közelharc félelmetes fegyverei Vasból keszültek Attila korai kardok

15 Honfoglalás kori ékszerek: Komáromi szekeresgazdák viseletének mentelánca Nyaklánc

16 Fülbevaló Rézgyűrű

17 Ezüst nyaklánc

18 Tarsolylemez Jelképek közül a leggyakrabban a földi világban gyökerező, de égi világba nyúló életfával találkozhatunk. Az állatok közül a turul madár a leggyakoribb. Honfoglaló őseink legszebb emlékei a tarsolylemezek. Az első darabok még az Etelközben születtek.

19

20 Ruházatuk A férfiak nemezsüveget, veretekkel díszített bőrövvel összefogott kaftánt viseltek, lábukra puha talpú csizmát húztak.

21 A nők kaftájának övét nagyméretű fémkorongok, az alsó ing nyakrészet aranyozott ezüstveretek díszítették A lányok két, az asszonyok egy varkocsba fonták a hajukat. A fonatokra szinték díszkorongokaterősített ek.

22 Ősi hitvilág Alapja a sámániznus. A világot a szüntelen harcban álló Jó és Gonosz hozta létre. Atyácska nőül vette Földanyát, és e frigyből született az ember. Őket az emberekkel az égig érő fa köti össze. Hadak Ura = hadisten, vadászat istene

23 A szellemvilággal a táltos komunikált. Ő hajtotta végre az áldozatot Ő esett transzba Jövendőmondással, gyógyítással foglalkoztak A sikert a Hadak Ura jóindulatával magyarázták. Sámánok


Letölteni ppt "A magyarok őstörténete. A nomád magyarok Őshazájuk az Urál hegység és az Ob folyó vidéke. Az itt megtelepedett törzsek nomád életmódot folytattak. Az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések