Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát."— Előadás másolata:

1 A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között

2 Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát A gazdasági élet visszaállítása a haditermelésre A hadsereg újrafelfegyverzése: légierő felállítása, általános hadkötelezettség 1935: a Saar-vidéken népszavazás a terror légkörében (a többség német csatlakozás Németországhoz) 1936: a Rajna-vidék remilitarizálása (katonai újra megszállása) 1936: felbontja a locarnói szerződést; Fro., Belgium tétlen marad! (a tétlenség oka: Németországot a Szu. ellen akarták felhasználni!) 1936: Berlin-Róma tengely (No. elismeri Etiópia olasz annektálását, Olaszo. a balkáni érdekszférák elhatárolását) 1936: antikomintern paktum (japán csatlakozás: 1937) -a világ újrafelosztására irányul: garantálja Japán távol-keleti érdekeit -elismeri Olaszo. igényeit a Balkánon és a földközi-medencében— cserében Olaszo. lemond Ausztria támogatásáról, elismerve No. közép- európai érdekeit 1938. márc. 13.: Anschluss (az élettér-elmélet megvalósításának 1. lépése a németajkú területek egyesítése. A nácik nem engedik e kérdésben az osztrák népszavazás megrendezését. Induló zsidóüldözés.

3 Csehszlovákia feldarabolása A németeknek szükségük van a cseh iparvidékre a Szudéta-vidék 3 milliós német kisebbsége ürügy a beavatkozásra (önrendelkezési elv!)+ magyar, lengyel területi igények Anglia, Fro. álláspontja az engedmények politikája: Németországot megilletik mindazon területek, ahol a lakosság több mint 50 %-a német (különben nem támogatják a „békebontó” Csehszlovákiát) Vö.: Fro. és Csehszlovákia szövetségi, barátsági szerződése, 1924!

4 A müncheni konferencia (1938. szept. 29-30.) A részvevők: Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussolini (Csehszlovákia nem!) A határozatok: 1.a Szudéta-vidék Németországé 2.A lengyel, magyar igényekről Csehszlovákiának tárgyalnia kell; ha ez eredménytelen, olasz-német döntőbíráskodás következik Lengyelország megszállja Teschent Optálási jog: két állampolgárság közül az egyiket kell választani A brit miniszterelnök úgy utazik haza, mint aki megteremtette Európa békéjét A volt antant nem tudja az agresszív német törekvéseket blokkolni, nem beszélve a kisantantról (megbukott az egészségügyi kordon gondolata) Német támogatással létrejön a fasiszta Szlovákia (1939, bábállam)—ahol csak Esterházy János magyar nemzetiségű parlamenti képviselő nem szavazta meg a zsidóellenes tv.-eket; a német sajtó ki is cikkezte. Esterházy Szlovákiában a mai napig háborús bűnösnek számít, börtönben halt meg.

5 Spanyolország: a válság hatása 1931: kikiáltják a köztársaságot, mely földet oszt és korlátozza az egyházat a szélsőségek megerősödnek (a reformok megosztó hatásúak) 1936-39: Franco tábornok jobboldali felkelésével polgárháború A jobboldalt Német-és Olaszország, a baloldalt a Szovjetunió támogatja Németország itt teszteli új fegyvereit, a baloldalt az internacionalista önkéntesek világszerte segítik (Hemingway, Saint-Exupéry…) A nyugat a be nem avatkozás politikáját képviseli, így Franco győz, és 1975-ig diktatúrát hoz létre az országban. (A nyugat belügynek tekinti az eseményeket, megtiltja a fegyverszállítást.)

6 Picasso: Guernica (1937) A festmény a spanyol polgárháborúban a német és olasz harci repülőgépek által bombázott, baszkföldi Guernica település elleni támadásra válaszul készült.

7 Tekintélyuralmi rendszerek Nem parlamentáris, de nem is fasiszta rendszerek; pl. diktatúrák (nincs szélsőséges tömegpárt, nincs kötelező ideológia, nincs totális állam) A hagyományos vezető rétegek támogatják a társadalmi reformokat -Spanyolország: Franco diktatúrája

8 Franciaország Állandósuló belpolitikai válság (szélsőjobb és kommunista nyomás) Összeomlik a Locarno-koncepcióóvatos közeledés a Szovjetunióhoz, miután a Komintern VII. kongresszusán 1935-ben (=III. Internacionálé, 1919-) meghirdeti a népfrontpolitikát (=a kommunista pártoknak össze kell fogniuk minden fasizmusellenes erővel: szociáldemokratákkal, polgári pártokkal). Eddig a kommunisták legfőbb ellensége a szociáldemokrata párt volt! 1936, Blum népfrontkormánya: a fizetett szabadság bevezetése

9 Olaszország Abesszínia=Etiópia elfoglalása (1936, afrikai gyarmatbirodalom!) rávilágít a haderő gyengeségére, így már nem ellenezheti Hitler közép-európai terveit, mert katonailag rászorul a segítségére (föladta a Duna-medencei érdekszférát)

10 Élet a 2. vh. között Női munkavállalás (lehet, hogy csak lánykorukban), és alacsonyabb bérért ugyanolyan munkakörben, mint a férfiak. Nem kerülnek gazdasági-politikai vezető állásokba. Választójog (lehet, hogy nagyobb megszorításokkal, mint a férfiak, pl. magasabb életkori cenzus, műveltségi cenzus, 3 gyerek a feltétel) Női olimpia (1921) Lazább, rövidebb női ruhadarabok, a nők dohányzása Új, „vad” táncok: tangó


Letölteni ppt "A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát."

Hasonló előadás


Google Hirdetések