Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld napja 2016 Ki mondta, hogy nem tudod megváltozatni a világot?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld napja 2016 Ki mondta, hogy nem tudod megváltozatni a világot?"— Előadás másolata:

1 A Föld napja 2016 Ki mondta, hogy nem tudod megváltozatni a világot?

2

3 „Ismerjük be, hogy csupán részei vagyunk e nagy műnek, s bár fontos a szerepünk, csak a mi kis körünket látjuk, de egészében fel nem foghatjuk. Az nem von le a mi értékünkből, hogy a mi véges agyunk elvész a végtelenben.” (Kabay János)

4 Kabay János (1896-1936)

5 Gyermekkora Bűdszentmihályon (a mai Tiszavasvári) született, 6 gyermekes család tagjaként Túlzott aktivitása miatt mákteát itattak vele Hétévesként elindult, hogy megtalálja „a szivárvány végét”

6 Szülei:  Kabay József : 40 évig volt a falu főjegyzője. Halk szavú, nagy tekintélyű ember volt. Mestercsaládból küzdötte fel magát a falu élére.  Deák Piroska: a falu legismertebb családjának gyermeke. Erős akaratú, nagyravágyó asszony.

7 Kisiskolás évei  Szülei mindig a legjobb iskolába akarták járatni, így nagyon sokszor váltott iskolát.  Már általános iskolában kitűnt társai közül.  Harmadik osztály első néhány hete után negyedikbe léptették át.

8 A kisgimnazista idők:  Hajdúnánáson kezdett, de az első évben agyhártyagyulladást kapott.  Hónapokig betegeskedett, és azt a bizonyítványai is tükrözték.

9 Gimnazista évei:  A gimnázium első évet Nyíregyházán, a megye legnagyobb iskolájában töltötte a mostani Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, és a rokonainál lakott.

10  Ezután két évet Nagykállóba az Állami Gimnáziumba járt, ami katonás szigoráról volt híres.  Az utolsó évben visszatért Hajdúnánásra, ahol 1915-ben leérettségizett.  Közepes tanuló volt.

11  Az érettségit követő nyáron, 1915-ben gróf Dessewffy birtokán kapott állást, mint alkalmi írnok.  Az aratási munkálatokon is részt vett. Nem csak búzát termeltek a földeken, hanem mákot is.

12 Egyetemista évei:  A József Nándor Műszaki Egyetemre járt Budapesten, gépészmérnöki karra.  A háború kitörése miatt bevonult és másfél évet tiszti iskolában töltött Munkácson.  Kitűnő tanulmányai miatt felajánlották neki az oktatást.  Háborúba nem vonult.

13  A tiszti iskolában végzett szolgálata idején bőségesen adódott alkalma, hogy a morfiumról halljon.  Munkács - határállomás lévén - az akkoriban egész Európában fékezhetetlenül tomboló ópiumcsempészet közismert központjává vált.

14  A főiskola utolsó éveiben a bátyja, Péter patikájában dolgozott és itt is halott a morfinról.  A szüleinek nem volt pénze, hogy finanszírozzák tanulmányait és Péter segítette ki.  De nem a vegyészmérnöki karra járt, hanem a gyógyszerészetire, ugyanis ez csak két éves képzés volt. Gyakorlatát testvére patikájában töltötte.

15 Munkássága:  Büdszentmihályon, dolgozta ki rövid, de küzdelmes élete során azt a módszert (Kabay- módszer), amely megmutatta az utat az ellenõrzött morfin gyártáshoz.  „zöld-eljárás”:1925-ben, az ópium állapot elkerülésével, zöld növényből.

16  „száraz eljárás” :1931-ben száraz mákszalmából, amit addig csak mezõgazdasági hulladékként használtak.  Ezzel bebizonyította azt, amiben senki nem hitt: a morfin változatlan összetételben megvan az érett mákban is.

17  A Kabay házaspár forradalmasította a morfin gyártást.  1925-ben feleségével, Dr. Kelp Ilonával együtt kidolgozta a morfin-nyerés ipari módszerét.  1927-ben Büdszentmihályon megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat.

18  Kabay, aki a laboratóriumában az intenzívebb termelés érdekében további kísérleteket folytatott, sikerei kapujában, 39 éves korában egy sérvmûtét után fellépõ vérmérgezésben hunyt el döbbenetes hirtelenséggel.

19  Jó eséllyel õ is megkaphatta volna a következõ Nobel-díjat.  A svéd állam figyelme az Õ kutatásai nyomán irányult Magyarországra, a svéd miniszterelnök méltatta és biztosította Nobel-díjra jelölési szándékáról.  1937-ben, a következõ díj odaítélésekor Õ már nem élt, végül Szent-Györgyi Albertnek ítélték a Nobel-díjat a C- vitamin miatt.

20  Épp akkor halt meg tragikus hirtelenséggel, amikor komolyan kezdett volna rá felfigyelni a tudományos világ, hisz a „a száraz eljárás”meghozta számára a méltó világhírnevet.  Kabay Jánosra nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, hanem Magyarország is büszke lehet mind a mai napig.


Letölteni ppt "A Föld napja 2016 Ki mondta, hogy nem tudod megváltozatni a világot?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések