Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C."— Előadás másolata:

1 A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C

2 Ki ő? Pun hadvezér, aki csapataival az Alpok felől támadta meg a rómaiakat. Elefántok segítségével kelt át az Alpokon. 1.

3 Kr.u. 211–217 között volt a Római Birodalom császára. Septimius Severus fia volt, aki 212-ben a római polgárjogot kiterjesztette minden alattvalóra. 2. Ki ő?

4 Kr.u. 379–395-ig volt császár. Ő volt az egységes Római Birodalom utolsó császára, aki 391- ben államvallássá tette a kereszténységet. 3. Ki ő?

5 Kr.u. 306–337-ig volt a Római Birodalom császára, aki 313- ban, Milánóban kiadott rendeletében biztosította a keresztények szabad vallásgyakorlatát. Ki ő? 4.

6 Kr.e. 27 – Kr.u. 14 között uralkodott. Ő volt a Római Birodalom első császára. Tagja volt a második triumvirátusnak. Ki ő? 5.

7 Tagja volt az első triumvirátusnak. Rómában örökös diktátorrá választtatta magát. Értékálló aranypénzt veretett. Március idusán halt meg. Ki ő? 6.

8 Ő a megváltást hirdette. Az életére vonatkozó adatokat halála után gyűjtötték össze az evangéliumokban. 7. Ki ő?

9 Kr. u. 284 –305 között volt császár a Római Birodalomban. Nyílt egyeduralmat folytatott. A rendszerét dominatusnak nevezzük. Kr. u. 284 –305 között volt császár a Római Birodalomban. Nyílt egyeduralmat folytatott. A rendszerét dominatusnak nevezzük. Ki ő? 8.

10 Kr.u. 98–117 között volt császár a Római Birodalomban. Az ő uralkodása alatt volt a birodalom a legnagyobb kiterjedésű. Keleten visszaverte a parthusok támadását. Kr.u. 98–117 között volt császár a Római Birodalomban. Az ő uralkodása alatt volt a birodalom a legnagyobb kiterjedésű. Keleten visszaverte a parthusok támadását. Ki ő? 9.

11 Kr. u. 54–68 között volt császár a Római Birodalomban. Ő megölte vagy halálba kergette környezetének szinte minden tagját. Az ő nevéhez köthetők az első keresztényüldözések. Kr. u. 54–68 között volt császár a Római Birodalomban. Ő megölte vagy halálba kergette környezetének szinte minden tagját. Az ő nevéhez köthetők az első keresztényüldözések. 10. Ki ő?

12 Nevezd meg a számokkal jelölt városokat!

13 Párosítsd össze a megfelelő alakokat! a) a) Alea iacta est. b) b) Divide et impera! c) c) Hannibal ante portas! d) d) Panem et circenses. e) e) Et tu mi fili, Brute! A.Kenyeret és cirkuszt! B.Te is fiam, Brutus! C.Oszd meg és uralkodj! D.A kocka el van vetve! E.Hannibál a kapuk előt! 1)Caesar mondta, amikor átlépte a Rubicont. 2)Caesar mondta, amikor meghalt. 3)A rómaiak mondták, mikor megtámadták őket. 4)A római nép mondta. 5)A rómaiak ezt az elvet követték.


Letölteni ppt "A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C."

Hasonló előadás


Google Hirdetések