Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben."— Előadás másolata:

1

2 Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben nem tartalmaz engedményt A világháborút lezáró békék

3 Wilson 14 pontja, 1918. jan. Szabad kereskedelem elve A titkos diplomácia megszüntetése Nemzetek önrendelkezése De: nem ismeri a közép-kelet-európai helyzetet! Népszövetség felállítása a béke garantálására E törekvéseket az antant visszautasítja, a központi hatalmak fognak majd hivatkozni a nemzeti önrendelkezésre—hiába.

4 A Monarchia nemzetiségei Szerb, román szeparatizmus Horvát, cseh föderalizmus (trializmus), -Palacky, XIX. sz. közepe: Ha Ausztria nem lenne, ki kellene találni…--gazdasági előnyök) A Monarchia háborús vereségét látva szeparatizmus=elszakadási törekvések A nemzetiségi politikusok Párizsban a magyar nemzetiségi politikát járatják le, pl. a Lex Apponyi alapján (1909)

5 A párizsi békekonferencia Összehívása: 1919. jan. 18., Versailles Az angol, francia (Clemanceau), olasz miniszterelnökök és Wilson szerepe A békék: 1919. jún. 28. Németország: Versailles 1919. szept. 10. Ausztria: Saint-Germain 1919. nov. 27. Bulgária: Neuilly 1920. jún. 4. Magyarország: Trianon 1920, Törökország: Sevres—megújítva 1923-ban: Lausanne

6 A német béke Az Anschluss tilalma. Elzász-Lotaringia Franciaországhoz csatolása. A Saar-vidéket 15 évre nemzetközi felügyelet alá helyezik (népszavazás a terület hovatartozásáról 1935-ben), de a bányák Franciaországnak termelnek. A Rajna-balpart és a jobbpart 100 km-es sávján demilitarizált övezetet hoznak létre, és nemzetközi felügyelet alá helyezik (15 év). Lengyelország létrehozása Németország keleti határán. Danzig (Gdansk) önálló városállam lesz (ún. szabadállam népszövetségi felügyelet alatt). Lengyelországnak biztosítani kell a szabad balti-tengeri kijáratot (danzigi korridor). A hadsereg létszámát 100 000 főben maximálják, rendfenntartásra. Nem tarthatók rendszerben légierő, korszerű fegyverek. Az ország elveszíti gyarmatait. Nagy összegű jóvátétel fizetése, ennek csak első részletét közlik.

7 Értékelése: A franciák a német gazdasági erő és népességtöbblet miatt kívánnak jelentős területeket elcsatolni. A britek nem kívánják a német hegemónia helyébe a francia hegemóniát, a hatalmi egyensúlyra törekednek. A németeket megalázták, de nem törték meg, potenciálisan továbbra is veszélyes állam; a revansvágy el van ültetve a békében! A soknemzetiségű birodalmak helyébe nemzetállamokat kívántak létrehozni, de ezek helyett sok többnemzetiségű kisállam született; a nemzetiségek elnyomása folytatódott, sőt erősödött. A nemzetiségek védelme csak papíron volt jelen.

8 A francia érdek: cordon sanitaire a/ No. meggyengítése hosszú távon, anyagilag (jóvátétel, hadsereg leszerelése) b/ egy egészségügyi kordonnal megállítani a bolsevizmus terjedését (kisantant államok) nemzeti igényeik kielégítése A veszteseket érdemben nem hallgatják meg, a béke nagyhatalmi jellegű (imperialista, mint amilyen a háború is volt). „Ez nem béke, hanem fegyverszünet húsz évre” (Foch marsall)

9 A francia szövetségi rendszer

10 Szétesnek a hagyományos birodalmak: OMM, Oszmán Birodalom, Orosz Birodalom A Balfour-deklaráció A nyilatkozat szerint „Őfelsége kormánya szimpátiával viseltetik a gondolat iránt, hogy a zsidó nép nemzeti otthont teremtsen Palesztinában, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megkönnyítse a cél elérését.” Az angol „national home” kifejezést, mely nemzeti hazát/otthont jelent, államként is és nem államként is lehetett értelmezni. A brit nyilatkozat célja a világháborús ellenfél, Törökország gyengítése volt, oly módon, hogy a cionista (Palesztinába való költözést és valamilyen zsidó haza megteremtését célzó) erőket megnyerje az antant oldalára. Török modernizáció és békemegújítás (Kemál Atatürk), örmény holokauszt (Kemál török nemzetállamot akar, de: az örményeknek is saját hazát ígértek korábban) Mandátumos területek (burkolt angol-fr. gyarmatosítás) Kisebbségvédelmi szerződések kollektív jogokkal (lsd. a cseh kisebbségvédelmi szerződést, TK. 21. o. 9. forrás)

11 Törökország: a béke korrekciója

12 Amit nagyapám énekelt… Kimegyek a doberdói harctérre. Feltekintek a csillagos nagy égre. Csillagos ég, merre van a magyar hazám, merre sirat engem az édesanyám. Jaj, Istenem, hol fogok én meghalni. Hol fog az én piros vérem elfolyni. Olaszország közepében lesz a sírom, Édesanyám, arra kérem, ne sírjon. Megállj, megállj, kutya Szerbia… (1914) Újváry Pál


Letölteni ppt "Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések