Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Káposzta (Brassica oleraceae, L.). A káposzta-félék családjának fajai igen gazdagok ásványi anyagokban. Táplálkozás élettani oldalról vizsgálva hatásukat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Káposzta (Brassica oleraceae, L.). A káposzta-félék családjának fajai igen gazdagok ásványi anyagokban. Táplálkozás élettani oldalról vizsgálva hatásukat."— Előadás másolata:

1 Káposzta (Brassica oleraceae, L.)

2 A káposzta-félék családjának fajai igen gazdagok ásványi anyagokban. Táplálkozás élettani oldalról vizsgálva hatásukat megállapítható, hogy a káposzta-félék fogyasztása és néhány daganatos betegség előfordulási gyakorisága között negatív korreláció van. Megállapították, hogy a keresztesvirágúakban előforduló glükozinolátok egy része képes lehet bizonyos daganatos betegségek kialakulásának megelőzésére.

3 NemzettségFajAlfajmagyar név Brassica B. oleraceaeacephalakelkáposzta alboglabrakínai kel botrytiskarfiol capitatafejes káposzta gemmiferaekelbimbó rapa tarlórépa italicabrokkoli napusrepce NemzettségFajAlfajmagyar név Brassica B. oleraceaeacephalakelkáposzta alboglabrakínai kel botrytiskarfiol capitatafejes káposzta gemmiferaekelbimbó rapa tarlórépa italicabrokkoli napusrepce

4 A káposztafélék világszerte a legfontosabb zöldségfélék közé tartoznak, mind vetésterületüket, mind a megtermelt és elfogyasztott mennyiséget tekintve. Fontos gazdasági növények a világ különböző régióiban. Kelet-Európa (Oroszország, Lengyelország, Románia, Ukrajna), Kelet-Ázsia (Kína, Japán, Dél-Korea) és az USA a legfőbb káposztatermelő a világon. Brokkolit legnagyobb területen az USA (Kalifornia) és Olaszország termeszt. Karfiolt legnagyobb mennyiségben Kína termel, de India, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és az USA is nagy termelő. A káposztafélék világszerte a legfontosabb zöldségfélék közé tartoznak, mind vetésterületüket, mind a megtermelt és elfogyasztott mennyiséget tekintve. Fontos gazdasági növények a világ különböző régióiban. Kelet-Európa (Oroszország, Lengyelország, Románia, Ukrajna), Kelet-Ázsia (Kína, Japán, Dél-Korea) és az USA a legfőbb káposztatermelő a világon. Brokkolit legnagyobb területen az USA (Kalifornia) és Olaszország termeszt. Karfiolt legnagyobb mennyiségben Kína termel, de India, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és az USA is nagy termelő.

5 Brokkoli (Brassica oleraceae L. Var. italica Plenck) A brokkolit a virágok kinyílása előtt, még zöld bimbós állapotban kell szedni. Valamennyi káposzta-féle közül csak a brokkoli és karfiol feje elég dús, ahhoz hogy érdemes legyen fogyasztani. Vetése: általában palántázva termesztik. A magok közti távolság 2-4 cm legyen. A vetés és kiültetés ideje az alkalmazott fajtától és a termesztő körzettől is függ. Sikeres termesztéséhez elég nagy adag komposzt szükséges (>30kg/100m 2 ). A brokkolit a virágok kinyílása előtt, még zöld bimbós állapotban kell szedni. Valamennyi káposzta-féle közül csak a brokkoli és karfiol feje elég dús, ahhoz hogy érdemes legyen fogyasztani. Vetése: általában palántázva termesztik. A magok közti távolság 2-4 cm legyen. A vetés és kiültetés ideje az alkalmazott fajtától és a termesztő körzettől is függ. Sikeres termesztéséhez elég nagy adag komposzt szükséges (>30kg/100m 2 ).

6 Broccoli (Brassica oleraceae L. Var. italica Plenck) Tűzdelés: 2-4 leveles állapotban, tőzegbe. Célszerű komposzttal takarnia talajt. A őszi betakarítású fajtákat 5-7 leveles állapotban ültessük ki (30-45 napos kor, 10-15 cm), a későbbi fajtákat 9-12 levelesen (60-70 naposan, 15-20 cm). Betakarítás: fél hónaptól két és fél hónap múlva lehet a betakarítást kezdeni fajtától függően. Fajták: a fajtaválasztékban a rövid tenyészidejű fajtáktól, a nyári, őszi, vagy áttelelő változatok közül válasszuk ki a termesztési körzetnek legjobban megfelelőt.

7 Kínaikel (Brassica pekinensisa L.) E faj a Távol-Keletről származik. Kínában már 1500 éve termesztik. Mára az egész világon ismertté vált. Fogyasztják nyersen és főzve is, mártásokban, köretként, stb. vitamin és ásványi anyag tartalma miatt. Európában csupán az utóbbi időkben kezdtek termesztésével foglalkozni. Termesztése elsősorban fólia- vagy üvegházban sikeres, mert meleget kíván és a tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Vetése: Helyrevetés általában sorba E faj a Távol-Keletről származik. Kínában már 1500 éve termesztik. Mára az egész világon ismertté vált. Fogyasztják nyersen és főzve is, mártásokban, köretként, stb. vitamin és ásványi anyag tartalma miatt. Európában csupán az utóbbi időkben kezdtek termesztésével foglalkozni. Termesztése elsősorban fólia- vagy üvegházban sikeres, mert meleget kíván és a tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Vetése: Helyrevetés általában sorba

8 Kínai kel (Brassica pekinensisa L.) Növényápolás: az egyelés kiemelt fontosságú, mert közben lehetséges a növénykék válogatása. A talajt nedvesen kell tartani, célszerű takarni. Nagymennyiségű (>30kg/100m 2 ) komposztot igényel. Kiemelt fontosságú a meztelen csigák és hernyók távoltartása. Utóbbiak ellen Bacillus Thurigiensis (BT) hatóanyagot használhatunk. Betakarítás: a kihúzott növények homokban még hetekig eltarthatók. Fajták: Korai, középkorai és késői fajtái ismertek. Növényápolás: az egyelés kiemelt fontosságú, mert közben lehetséges a növénykék válogatása. A talajt nedvesen kell tartani, célszerű takarni. Nagymennyiségű (>30kg/100m 2 ) komposztot igényel. Kiemelt fontosságú a meztelen csigák és hernyók távoltartása. Utóbbiak ellen Bacillus Thurigiensis (BT) hatóanyagot használhatunk. Betakarítás: a kihúzott növények homokban még hetekig eltarthatók. Fajták: Korai, középkorai és késői fajtái ismertek.

9 Kelbimbó (Brassica oleraceae L. var. gemmiferae) Belgiumban a XVIII. században tűnt fel. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma (vas és mész) miatt a piacon és feldolgozásban is kedvelt téli zöldségünk. A többi káposzta-félével ellentétben a nitrogén gyengébben ellátott talajokat kedveli, mert nitrogén bőség esetén a bimbók aprók és szétnyíltak lesznek. A bimbók (miniatűr káposztafejre emlékeztetnek) a hajtás aljától kezdenek növekedni. A megfelelő minőség érdekében a hűvös időjárású területeken érdemes termeszteni. Vetés: sorokba ültessük. Száraz időszakban a rovar és rágcsáló kártétel ellen védeni kell őket. Kis adagú komposztot igényel. Belgiumban a XVIII. században tűnt fel. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma (vas és mész) miatt a piacon és feldolgozásban is kedvelt téli zöldségünk. A többi káposzta-félével ellentétben a nitrogén gyengébben ellátott talajokat kedveli, mert nitrogén bőség esetén a bimbók aprók és szétnyíltak lesznek. A bimbók (miniatűr káposztafejre emlékeztetnek) a hajtás aljától kezdenek növekedni. A megfelelő minőség érdekében a hűvös időjárású területeken érdemes termeszteni. Vetés: sorokba ültessük. Száraz időszakban a rovar és rágcsáló kártétel ellen védeni kell őket. Kis adagú komposztot igényel.

10 Kelbimbó (Brassica oleraceae L. var. gemmiferae) Vetése: a sérült, vagy beteg növényeket ne ültessük ki, a gyomokat távolítsuk el. Ápolás: mulcsozzuk. Védekezzünk a hernyók ellen, akár paradicsom hajtásokkal, akár engedélyezett BT szerekkel. Ne vágjuk őket vissza, mert így jobban ellenállnak a fagynak. Néha karózás lehet szükséges. Betakarítás: a bimbók 2-3 cm-es állapotában kezdhető el. Vetése: a sérült, vagy beteg növényeket ne ültessük ki, a gyomokat távolítsuk el. Ápolás: mulcsozzuk. Védekezzünk a hernyók ellen, akár paradicsom hajtásokkal, akár engedélyezett BT szerekkel. Ne vágjuk őket vissza, mert így jobban ellenállnak a fagynak. Néha karózás lehet szükséges. Betakarítás: a bimbók 2-3 cm-es állapotában kezdhető el.

11 Karfiol (Brassica oleraceae L. var. botrytis) Mediterrán származású növény, amely a XVI. században terjedt el egész Európában. Jellegzetes ízét a benne található glükozinolátoknak köszönheti. Tápanyagban dús, kellően nyirkos talajt kedvel. Vetés: vethető helyre, vagy palántának. A helyrevetés általában korábbi betakarítást eredményez (10-20 nap). A növényeket hamar ritkítsuk ki, mert a köztük levő konkurencia lassítja fejlődésüket. Mediterrán származású növény, amely a XVI. században terjedt el egész Európában. Jellegzetes ízét a benne található glükozinolátoknak köszönheti. Tápanyagban dús, kellően nyirkos talajt kedvel. Vetés: vethető helyre, vagy palántának. A helyrevetés általában korábbi betakarítást eredményez (10-20 nap). A növényeket hamar ritkítsuk ki, mert a köztük levő konkurencia lassítja fejlődésüket.

12 Átültetés: 3-4 levelesen komposztban gazdag talajba ültessük át. Őszi fajtái kiültetésre 5-7 levelesen, téliek 9-12 levelesen alkalmasak. Csak a teljesen egészséges palántákat ültessük ki. Célszerű meszes közeget használni. Beültetés után azonnal öntözzük meg, majd árnyékoljunk. Eztán szórjunk köréjük komposztot, majd mulcsozzuk a felületet. Átültetés: 3-4 levelesen komposztban gazdag talajba ültessük át. Őszi fajtái kiültetésre 5-7 levelesen, téliek 9-12 levelesen alkalmasak. Csak a teljesen egészséges palántákat ültessük ki. Célszerű meszes közeget használni. Beültetés után azonnal öntözzük meg, majd árnyékoljunk. Eztán szórjunk köréjük komposztot, majd mulcsozzuk a felületet. Karfiol (Brassica oleraceae L. var. botrytis)

13 Ápolás: bőségesen öntözzük a nyár folyamán. Irrigate it abundantly during summer. A rovarkártevők ellen riasztókkal, vagy BT tartalmú szerekkel védekezzünk. A fejek kialakulásakor leveleit törjük rá a fejre, hogy a fehérséget megőrizzük. Betakarítás: a virágzás megindulása előtt be kell takarítani. Fajták: a piaci ellátás egyenletessége miatt érdemes nyári őszi és késő fajtákat is termeszteni. Ápolás: bőségesen öntözzük a nyár folyamán. Irrigate it abundantly during summer. A rovarkártevők ellen riasztókkal, vagy BT tartalmú szerekkel védekezzünk. A fejek kialakulásakor leveleit törjük rá a fejre, hogy a fehérséget megőrizzük. Betakarítás: a virágzás megindulása előtt be kell takarítani. Fajták: a piaci ellátás egyenletessége miatt érdemes nyári őszi és késő fajtákat is termeszteni. Karfiol (Brassica oleraceae L. var. botrytis)

14 Tarlórépa (Brassica napus L.) Durva, nagy méretű gumója hosszú időn keresztül, a burgonya elterjedéséig, a legfőbb népélelmezési cikk volt. Vetés: sorokba, helyre vessük. Hűvös csapadékos területeken nagy termésre képes Egyeléskor 20 cm-enként hagyjunk egy-egy növényt. A nagy adagú (30 kg/100m 2 ) komposztot meghálálja. Durva, nagy méretű gumója hosszú időn keresztül, a burgonya elterjedéséig, a legfőbb népélelmezési cikk volt. Vetés: sorokba, helyre vessük. Hűvös csapadékos területeken nagy termésre képes Egyeléskor 20 cm-enként hagyjunk egy-egy növényt. A nagy adagú (30 kg/100m 2 ) komposztot meghálálja.


Letölteni ppt "Káposzta (Brassica oleraceae, L.). A káposzta-félék családjának fajai igen gazdagok ásványi anyagokban. Táplálkozás élettani oldalról vizsgálva hatásukat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések