Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,"— Előadás másolata:

1 A tengelyhatalmak térnyerése

2 Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva, de Churchill, az új miniszterelnök az ellenállás politikáját hirdeti megHitler célja a partraszállás, az invázió Ehhez ki kell harcolni a légifölénytangliai csata (1940. június- szeptember); melyet a radaroknak köszönhetően a britek nyernek Radar: rádiólokátor. Elektromágneses hullámok segítségével észleli a repülőgépeket, hajókat. Először a britek alkalmazták. Rossz időjárási körülmények között is működik. 1940. szept: Németország, Olaszország, Japán háromhatalmi egyezménye a kölcsönös segítségnyújtásról

3 A keleti hadművelet halasztása 1941 tavaszán Hitlernek Mussolinit kell megsegítenie a Balkánon, Görögországban -1936: antikomintern paktum (japán csatlakozás: 1937) -a világ újrafelosztására irányul: garantálja Japán távol- keleti érdekeit -elismeri Olaszo. igényeit a Balkánon és a földközi- medencében—cserében Olaszo. lemond Ausztria támogatásáról, elismerve No. közép-európai érdekeit Jugoszlávia lerohanása magyar segítséggel, biztosítandó a keleti hadművelet hátországát (az országban németellenes fordulat készült)

4 A Szovjetunió lerohanása Az élettér-elmélet megvalósítása 1941. június 22.: a Barbarossa-hadművelet (a nyár közepén indul) Hadüzenet nélküli támadás; a világháború első szakaszában jelentős szovjet gazdasági támogatás Németországnak Támadás 3 irányból: 1.Ideológiai célpont: Leningrád 2.Politikai célpont: Moszkva 3.Gazdasági célpont: Sztálingrád (a város neve vörös posztó!) A hírszerzés értesítette Sztálint a várható német támadásról, de ő azt-a meg nem támadási egyezményre hivatkozva-nem vette komolyan. A lefejezett tábornoki kar miatt is lassú a szovjet reakció; a támadás első napjaiban rengeteg a hadifogoly. Az offenzíva 1941 decemberében Moszkva alatt elakad, bár a németek már a külvárosban járnak („tél tábornok” közbeszólt). A német hadvezetés-a szovjet-finn háború tapasztalatai alapján- villámháborúra készült. Nem volt megfelelő ruházat, a fegyverek nem működtek a nagy hidegben. A Szovjetunió időközben megkezdte az összpontosítást.

5 Az USA és Nagy-Britannia TK. 118/2., 3. : „fizess és vidd” alapú szállítások engedélyezése hadviselő feleknek a kölcsönbérleti szerződés: a briteknek ingyenes hadianyag- szállítások Pearl Harbor (1941. dec. 7.) az USA csendes-óceáni flottájának fő támaszpontja előzménye: az USA Japán számára nyersanyag bojkottot hirdet, ez ellehetetlenítené a szigetország gazdaságát hadüzenet nélküli japán támadás, mely az óriás csatahajókat érinti, a repülőgép-anyahajókat nem (a támaszpontot el kellett volna foglalni!) Az USA belép a háborúba, Churchill: „most már egy hajóban evezünk” Németország hadat üzen az USA-nak, ez Hitler nagy katonai baklövése!

6 A távol-keleti front Japán területfoglalásai a 30-as években; oka a szigetország nyersanyaghiánya és zsúfoltsága „élettérre” van szüksége (Tanaka-terv) A politikát a tábornokok irányítják; a császár uralkodik, de nem kormányoz A hadsereg fanatikus és jól felszerelt; a hagyományos gyarmatosítók területeit megszerzi a Csendes-óceánon Midway-szgk.(1942 nyara): az USA legyőzi Japánt, 1943-ban megkezdi a „békaugrás hadműveletet”, azaz a japánok szigetről szigetre történő visszaszorítását


Letölteni ppt "A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések