Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DASHBAG Az ár- és belvízveszély elhárítására Japánban kifejlesztett „Dashbag” vízabszorpciós zsák Sűdy és Társa Kft. A Magyar Hidrológiai Társaság Jogi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DASHBAG Az ár- és belvízveszély elhárítására Japánban kifejlesztett „Dashbag” vízabszorpciós zsák Sűdy és Társa Kft. A Magyar Hidrológiai Társaság Jogi."— Előadás másolata:

1 DASHBAG Az ár- és belvízveszély elhárítására Japánban kifejlesztett „Dashbag” vízabszorpciós zsák Sűdy és Társa Kft. A Magyar Hidrológiai Társaság Jogi tagja

2 DASHBAG Prezentáció Specifikáció Specifikáció Használati utasítás Használati utasítás Használati példák Használati példák Használat utáni megsemmisítés Használat utáni megsemmisítés Csomagolás Csomagolás Összehasonlítás a hagyományos homokzsákokkal Összehasonlítás a hagyományos homokzsákokkal A Dashbag zsák előnyei – Összefoglalás A Dashbag zsák előnyei – Összefoglalás A Dashbag zsák hazai hasznosítása A Dashbag zsák hazai hasznosítása Referenciák (Üzleti- és Állami szféra) Referenciák (Üzleti- és Állami szféra) Kérdések Kérdések

3 Specifikáció (A termék) Specifikáció (A termék) Termék Neve: DASHBAG Termék Neve: DASHBAG A termék: A Dashbag zsák lényegében egy jutazsák, melynek belsejében olyan különleges, víz-abszorpcióra képes polimer található, mely vízzel érintkezve 3-5 perc alatt megdagad, s így a zsák a továbbiakban „megtöltött homokzsákként” használható A termék: A Dashbag zsák lényegében egy jutazsák, melynek belsejében olyan különleges, víz-abszorpcióra képes polimer található, mely vízzel érintkezve 3-5 perc alatt megdagad, s így a zsák a továbbiakban „megtöltött homokzsákként” használható

4 Specifikáció (Alapanyag) Külső zsák: Kender Külső zsák: Kender Belső zsák és fonal: Gyapjú Belső zsák és fonal: Gyapjú Felszívó anyag: Polimer Felszívó anyag: Polimer Csomagoló: Műanyag (nedvességálló, UV-t blokkoló filmréteggel) Csomagoló: Műanyag (nedvességálló, UV-t blokkoló filmréteggel)

5 Specifikáció (Méretek) Felszívás előtt: Felszívás előtt: Hosszúság: 600mm× Szélesség 360 mm× Magasság 8mm Hosszúság: 600mm× Szélesség 360 mm× Magasság 8mm Súly: 0.4 kg Felszívás után: Felszívás után: Hosszúság 520 mm×Szélesség 300mm× Magasság 155mm Hosszúság 520 mm×Szélesség 300mm× Magasság 155mm Súly: több mint 15 kg

6 Specifikáció (felszívás sebessége) 5 perc (20 ℃ vízhőmérséklet 、 PH7.2 ) 5 perc (20 ℃ vízhőmérséklet 、 PH7.2 ) A különböző feltételek pl. víz hőfoka miatt a tágulási sebesség változhat. A különböző feltételek pl. víz hőfoka miatt a tágulási sebesség változhat.

7 Specifikáció (tartósság) A vízfelszívás után, kb. 3 napig tartja az alakját. Ezután folyamatosan kiszárad. A vízfelszívás után, kb. 3 napig tartja az alakját. Ezután folyamatosan kiszárad. 10 nappal a vízfelszívást követően, mérete az eredeti 1/3-ra (5 kg-ra) csökken. 10 nappal a vízfelszívást követően, mérete az eredeti 1/3-ra (5 kg-ra) csökken. Locsolással a méretcsökkenés megakadályozható Locsolással a méretcsökkenés megakadályozható

8 A DASHBAG használata (1) A víz felszívása előtti zsák A víz felszívása előtti zsák (A súlya 40 dkg)

9 A DASHBAG használata (2) A vízbe áztatva jól megnyomkodjuk a zsákot A vízbe áztatva jól megnyomkodjuk a zsákot

10 A DASHBAG használata (3) A zsák állapota a vízbe áztatás után 5 perccel (A zsák súlya 15 Kg-ra tágul) A zsák állapota a vízbe áztatás után 5 perccel (A zsák súlya 15 Kg-ra tágul)

11 A DASHBAG használata Példa (1) Nagy méretű tartályban, illetve állóvízben javasolt a beáztatás, mivel a tágulás előtti súly csak 400 g, a folyóvíz elsodorhatja a zsákot. Nagy méretű tartályban, illetve állóvízben javasolt a beáztatás, mivel a tágulás előtti súly csak 400 g, a folyóvíz elsodorhatja a zsákot.

12 A DASHBAG használata Példa (2) 75 zsák használata esetén : 3.6 m szélesség és 65 cm magasság 75 zsák használata esetén : 3.6 m szélesség és 65 cm magasság 150 zsák használata esetén ( 2 sor ) 150 zsák használata esetén ( 2 sor )

13 Használat utáni megsemmisítés (Módszer #1) Nátriumklorid használatával: Nátriumklorid használatával: - Vízben Nátriumkloridot oldunk fel, majd a tágult Dashbag zsákot beletesszük. - Egy Dashbag zsákhoz 100 g-nyi nátriumkloridra van szükség. - Kb.10-15 perc múlva veszít a nedvességtartalmából és felveszi a tágulás előtti állapotát. Kiszárítjuk a vizes kenderzsákot és elégetjük. - A kiszáradás utáni megmaradt oldatot négyszeresére hígítjuk vízzel és kiürítjük.

14 Használat utáni megsemmisítés (Módszer #2) Napfény alatti kiszárítással Napfény alatti kiszárítással - Értelemszerűen, az időjárástól függ a kiszárítás hossza. - Kb. 2 hetet vesz igénybe, amíg kiszárad (kb. 5 kg-ig). - Több időt igényel, míg a zsák használat előtti állapotba kerül. Ezért az 1-es módszert javasoljuk.

15 A Dashbag csomagolása #1 (UV blokkoló filmcsomagolás) A mért hullámhossz 200-400nm Sávszélessé g 0.5nm sebesség400nm/min hőmérséklet22℃ hullámhossz 200- 250nm 250- 300nm 300- 350nm 350- 400nm Áteresztés %<0.1% <0.5%

16 A Dashbag csomagolása #2 (Nedvességálló) Fólia típusGázáteresztés (O 2 cc/㎡24Hr) Nedvesség áteresztés (g/㎡24Hr) Alacsony sűrűségű polietilén3,900-13,00019 Közepes sűrűségű polietilén2,600-5,2008-16 Nagysűrűségű polietilén500-3,9005-10 Nyújtott poliészter7820 Nylon40370-400 Saját anyagunk0.5 (*1) 0.6-1.1 (*2)

17 A Dashbag csomagolása #3 (Biztonságos, környezetbarát, helytakarékos) A zacskó nagyon jól zárt, a benne lévő polimer nem ömlik ki. A zacskó nagyon jól zárt, a benne lévő polimer nem ömlik ki. Magas biztonságot nyújtó alapanyag az emberek, a halak és vízben élő apró élőlények számára. Magas biztonságot nyújtó alapanyag az emberek, a halak és vízben élő apró élőlények számára. Égésekor nem keletkezik dioxin. Égésekor nem keletkezik dioxin. A csomagolópapírra használt festék is környezetbarát minőségű. A csomagolópapírra használt festék is környezetbarát minőségű. Nehézfém anyagokat ( ólom 、 kadmium 、 króm 、 higany 、 arzén illetve ezeket tartalmazó egyéb vegyületet ) nem tartalmaz. Nehézfém anyagokat ( ólom 、 kadmium 、 króm 、 higany 、 arzén illetve ezeket tartalmazó egyéb vegyületet ) nem tartalmaz. 1 m² több, mint 1000 zsák tárolható 1 m² több, mint 1000 zsák tárolható

18 A Dashbag zsák előnyei a hagyományos homokzsákkal szemben 1. A zsákok kis helyen nagy mennyiségben tárolhatók, könnyen szállíthatók. 1. A zsákok kis helyen nagy mennyiségben tárolhatók, könnyen szállíthatók. 2. A védvonalak szerszámok, munkagépek nélkül gyorsan felépíthetőek. 2. A védvonalak szerszámok, munkagépek nélkül gyorsan felépíthetőek. 3. Minimális létszámra illetve munkaerőre van szükség. 3. Minimális létszámra illetve munkaerőre van szükség. 4. Nem kell a zsákok megtöltésével bajlódni, a zsákok 3-5 perc alatt rakhatóvá válnak. 4. Nem kell a zsákok megtöltésével bajlódni, a zsákok 3-5 perc alatt rakhatóvá válnak. 5. A zsákok külső borítása nem műanyag, hanem környezetkímélő természetes anyag, s a zsák minden alkotóeleme ártalmatlan a környezetre. 5. A zsákok külső borítása nem műanyag, hanem környezetkímélő természetes anyag, s a zsák minden alkotóeleme ártalmatlan a környezetre. 6. Felhasználás után a zsákok belsejében található anyag lebomlik, nem kell kipakolásáról, tisztításáról és elszállításáról gondoskodni. 6. Felhasználás után a zsákok belsejében található anyag lebomlik, nem kell kipakolásáról, tisztításáról és elszállításáról gondoskodni. 7. A kiürült zsákok egyszerű hulladéklerakóban elhelyezhetők vagy (pl. égetéssel) megsemmisíthetők. 7. A kiürült zsákok egyszerű hulladéklerakóban elhelyezhetők vagy (pl. égetéssel) megsemmisíthetők. 8.A gyors intézkedésnek köszönhetően menteni lehet sok ember vagyonát, illetve emberi életet. 8.A gyors intézkedésnek köszönhetően menteni lehet sok ember vagyonát, illetve emberi életet. 9. Bizonyos helyzetekben a teljes költséget a hagyományos homokzsákhoz képest csökkenteni lehet. 9. Bizonyos helyzetekben a teljes költséget a hagyományos homokzsákhoz képest csökkenteni lehet.

19 A DASHBAG zsákok hazai hasznosítása A DASHBAG zsákok – 1100 Ft körüli áruk miatt - tömeges, általános használatra nem ajánlhatók. A DASHBAG zsákok – 1100 Ft körüli áruk miatt - tömeges, általános használatra nem ajánlhatók. Azonban számos olyan – elsősorban ár- és belvízvédelmi – helyzet alakulhat ki, ahol a védelem körülményessége, ill. a csak ily módon megelőzhető károk mértéke a DASHBAG zsákok használatát ilyen költségek mellett is indokolja: Azonban számos olyan – elsősorban ár- és belvízvédelmi – helyzet alakulhat ki, ahol a védelem körülményessége, ill. a csak ily módon megelőzhető károk mértéke a DASHBAG zsákok használatát ilyen költségek mellett is indokolja: A.) Lokális használat B.) Rendkívül gyors beavatkozási igény esetén; esetleg kiegészítő jelleggel C.) Rendkívül nehezen, ill. rendkívül drágán megközelíthető helyek.

20 A Dahbag zsákok használata indokolt lehet például az alábbi helyzetekben: Buzgárvédelem, Buzgárvédelem, Csúszó-töltés megtámasztása, Csúszó-töltés megtámasztása, Árvízkapuk, vízátfolyások, áttörések elzárása, Árvízkapuk, vízátfolyások, áttörések elzárása, Töltéskoronaszint emelése rövid szakaszon, Töltéskoronaszint emelése rövid szakaszon, Jászolgát vagy homokzsáksor gyors emelése futógátsorral, Jászolgát vagy homokzsáksor gyors emelése futógátsorral, Bázis- és épületvédelem, körkörösen vagy Bázis- és épületvédelem, körkörösen vagy bejáratok védelmével, Védvonalak és védlétesítmények gyors emelése, Védvonalak és védlétesítmények gyors emelése,

21 Rendkívül gyors vízáradások terelő védvonalainak, ill. sarkantyúinak kiépítése, Rendkívül gyors vízáradások terelő védvonalainak, ill. sarkantyúinak kiépítése, Földalatti közműlétesítmények elárasztása elleni védelem: közműcsatornák, vízi- és szennyvízlétesítmények védelme, Földalatti közműlétesítmények elárasztása elleni védelem: közműcsatornák, vízi- és szennyvízlétesítmények védelme, Rendkívüli vízminőségi terület, ill. vízgyűjtő terület lezárása, Rendkívüli vízminőségi terület, ill. vízgyűjtő terület lezárása, Műtrágya, permetezőszerek, növényvédőszerek védelme. Műtrágya, permetezőszerek, növényvédőszerek védelme.

22 Indokolt lehet továbbá bevetni a rendkívül nehezen, ill. rendkívül drágán (pl. csak helikopterrel) megközelíthető helyeken.

23 Referenciák Japánban már széles körben elterjedt a DASHBAG zsákok használata: Japánban már széles körben elterjedt a DASHBAG zsákok használata: - Az üzleti szférában (Pl.): távközlési-, áramszolgáltató-, vasúti-, építési- vállalatok, kórházak stb. - Állami és önkormányzati szférában (Pl.): Építési- közlekedési minisztérium, Rendőrség, Pénzügyminisztérium 、 önkormányzati hivatalok, városi tűzoltó központok, építő irodák, mélyépítési irodák, árvízvédő szövetségek, oktatási bizottságok, Japán autópálya kezelő vállalatok, városi szociális biztosítási irodák stb.

24 Köszönjük a figyelmüket!


Letölteni ppt "DASHBAG Az ár- és belvízveszély elhárítására Japánban kifejlesztett „Dashbag” vízabszorpciós zsák Sűdy és Társa Kft. A Magyar Hidrológiai Társaság Jogi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések