Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az atomok szerkezete. Demokritosz ógörög filozófus szerint: Minden anyag atomokból áll. Egyféle atom létezik és az atom oszthatatlan.Demokritosz Dalton.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az atomok szerkezete. Demokritosz ógörög filozófus szerint: Minden anyag atomokból áll. Egyféle atom létezik és az atom oszthatatlan.Demokritosz Dalton."— Előadás másolata:

1 Az atomok szerkezete

2 Demokritosz ógörög filozófus szerint: Minden anyag atomokból áll. Egyféle atom létezik és az atom oszthatatlan.Demokritosz Dalton szerint: minden elemnek más fajta atomja van, az atom a legkisebb részecske (oszthatatlan)Dalton szerint XIX. sz és XX.sz fordulóján élő tudósok szerint:Minden elem más atomokból áll és az atomoknak van belső szerkezete.

3 Az atomok gömb alakúak. Az atomok elemi részecskékből állnak. Az atom két fő részből áll: atommag Elektronburok, elektronfelhő, Elektronhéj

4 Az atommagban kétféle elemi részecske található: proton neutron nukleonok

5 Az atom átmérője 100 pm (10 −10 m) nagyságrendű; térfogatának nagy része üres. A középpontjában található egy nagyon kis méretű atommag: tipikus átmérője 10 fm (10 −14 m). A nagyságrendi különbség annyit jelent, hogy ha egy atomot 100 méter átmérőnyire nagyítanánk (mint egy nagyobb vár vagy egy harmincemeletes toronyház), akkor atommagja mindössze kavics méretű lenne (1 cm). pikométer (jele pm) – a méter billiomodrésze (1×10 −12 m) femtométer (jele fm) – a méter billiomod részének ezredrésze (1×10 −15 m)

6 A proton pozitív töltésű részecske, Jele: p + A neutron töltésnélküli részecske, Jele: n 0 Az atommag töltése ezért pozitív. Mivel a valóságos tömegük nagyon kicsi, ezért 1 egységnyinek vesszük a proton és a neutron tömegét is.

7 A protonok száma minden elem atomjában más, ez határozza meg az atom minőségét. Melyik ez a két elem? Keresd meg a nevüket a könyved hátulján lévő periódusos rendszerben!

8 Az elektronburok réteges (héjas) szerkezetű: A héjakon elektronok mozognak nagyon gyorsan. Az elektron negatív töltésű részecske. Jele: e – Tömege: 1/1840-ed része a p + és a n 0 tömegének.

9 Az atom töltése kifelé semleges. Mi következik ebből? A protonok és az elektronok száma minden elem atomjában egyenlő. Az elemek azonos protonszámú atomok halmazai. Elem:kén Kén atom Minden atomban 16 p + található

10 Elem: Arany= Aurum Vegyjele: Au Au „atomok” 79 p +

11 Klór atom Nátriu m atom Hány p+ és e- van a Na és Cl elemek atomjában? (számold meg az elektronokat!) Hasonlítsd össze a rednszámukkal! A rendszám=sorszám=p+ szám=e- szám (Melyik ez az elem?)

12 Rendszám = sorszám = protonok száma(atommagban)= Elektronszám (héjakon) Relatív atomtömegTömegszám Pl:26,9827 Tömegszám=p + szám+n o szám (mivel a tömegük egységnyi) 13 Al 26,98 vegyjel rendszám Relatív atomtömeg

13 Ugyan annak az elemnek az atomjaiban különböző lehet a neutron szám. PL: Izotópok:ugyan annak az elemnek különböző neutron számú atomjai. Az izotópok tömegének %-os összetétele adja meg a relatív atomtömeget.


Letölteni ppt "Az atomok szerkezete. Demokritosz ógörög filozófus szerint: Minden anyag atomokból áll. Egyféle atom létezik és az atom oszthatatlan.Demokritosz Dalton."

Hasonló előadás


Google Hirdetések