Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Karácsonyi fűszerek. A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Karácsonyi fűszerek. A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon."— Előadás másolata:

1 Karácsonyi fűszerek

2 A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon ebben az évben mit rejtenek a csomagok.

3 A karácsony legszebb része a készülődés, amihez nemcsak az ajándékok beszerzése, hanem a közös sütés-főzés is hozzátartozik. A karácsonyi ételek, italok jellegzetes fűszeres illata elengedhetetlen a meghitt ünnepi pillanatokhoz.

4 Nem kevésbé illatos fűszer a fahéj, amely tulajdonképpen a fahéjfa fiatal ágainak lehántott kérge. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben és a forralt borban.

5 A szegfűszeg az örökzöld szegfűszegfa szárított virágbimbója, melynek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Jó ízt ad a mézeskalácsnak, a puncsnak és a forralt bornak. Illatos karácsonyi narancs díszek szegfűszeggel:

6 Minden édességnek még finomabb illatot és ízt kölcsönöz a vanília. Alkalmazhatjuk: pudingok, édes levesek, szószok, tejszínhab, gyümölcsös sütemények, kekszek, édes rizses, joghurtos és túrós fogások, kompótok, lekvárok, tortakrémek, fagylaltok, bonbonok, friss gyümölcsök, kakaók és más csokoládéitalok ízesítésére. Felhasználásához a vanília rudakat felvágjuk, melyeknek belsejét (a velőt és a magokat) kikaparjuk. Ezt keverjük az ételbe. A rudakat magukat is belefőzhetjük a fogásokba, de tálalás előtt távolítsuk el őket. Az így megfőtt és megszárított rudakat egy cukorral teli befőttes üvegbe helyezve jól lezárva tároljuk. Ezzel az egyszerű trükkel készíthetünk vaníliás cukrot házilag.

7 A csillagánizs édes aromájú fűszer, gyűlölt és imádott egyszerre. Nemcsak a mézeskalács vagy a likőrök, hanem a kacsa, a sertés és a marha egyik remek fűszere is, ráadásul segít a megfázás vagy a köhögés enyhítésében is.

8 Az egészben vagy őrölt formában beszerezhető ánizsmagot elsősorban sütéshez használják, de a kompótoknak vagy a forró karácsonyi italoknak is finom, fűszeres ízt kölcsönöz.

9 A gyömbér egyike a legsokoldalúbban felhasználható fűszereknek, noha a fekete gyökeret Európában leginkább csak édességekhez, desszertekhez, befőttekhez, pékárukhoz, süteményekhez, és a gyömbérsör készítéséhez használják. Ugyanakkor a gyömbért többre is lehet használni, amint azt az ázsiai konyha bizonyítja. A friss gyömbér különleges ízt ad a sült zöldségeknek, hús-, hal- és szárnyas ételeknek, leveseknek és rizsből készült ételeknek.

10 Karácsonyi, fűszeres italok Téli bólé A bóléban az a szuper, hogy azt tehetsz bele, ami éppen otthon van. Pezsgőt, bort, rumot, konyakot, gyümölcslevet, befőttet, friss gyümölcsöt. A variációk száma szinte korlátlan, mi most mégis adunk egy kis útmutatást. A recept négy személyre szól. Hozzávalók: - 10 deka cukor - negyed liter víz - 1 üveg vörösbor - 2 alma Hámozd meg és darabold fel az almát, a felét tedd félre, a másik felének pedig préseld ki a levét. Az alma héját se dobd ki! A cukrot forrald fel a vízben, hogy szirupot kapj, majd öntsd hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzd össze, majd szedd ki a héjakat. Add hozzá a vörösbort, és melegítsd fel. Egy-két almadarabot tegyél a poharakba, majd öntsd rá a forralt bort, és melegen tálald.

11 Forró fehér csoki A forró csokiért vagy kakaóért a kicsik és a nagyok is rajonganak, hiszen egyszerű elkészíteni, az íze pedig mennyei. A fehér változata pedig igazán különleges is, a recept négy személyre szól. Hozzávalók: - 1 liter tej - 20 deka fehér csokoládé - vaníliás cukor ízlés szerint A darabokra tört fehér csokoládét kis lángon fel kell olvasztani egy kevés tejben, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha már csomómentes a csoki krém, lassan hozzá lehet adagolni a többi tejet és a vaníliás cukrot. Amikor felforrt, le kell venni a tűzről és bögrébe töltve lehet tálalni.

12


Letölteni ppt "Karácsonyi fűszerek. A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések