Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző."— Előadás másolata:

1 Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot. Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.

2 Az els ő adventi koszorút a XIX. században egy hamburgi lelkész, Johann Wichern evangélikus lelkész készítette el, aki egy felfüggesztett óriási szekérkerékre 24 gyertyát tett (amivel utalt az ünnep valamennyi napjára) és a falakra pedig feny ő gallyakat helyezett el. Kés ő bb a kerékb ő l koszorú lett, köréje pedig feny ő gallyakat fontak. A gyertyák száma az eltelt évek alatt 4-re csökkent, ez a négy gyertya ma már az adventi vasárnapok számát jelzi. Adventi koszorú keletkezése

3 Betlehemkészítés Karácsony legöregebb jelképe: Krisztus születésének történetét már nagyon korán megjelenítették a misztériumnak nevezett templomi színjátékok keretében, a szálláskereséstől kezdve a pásztorok és a napkeleti bölcsek jelenetéig.Assisi Szent Ferenc volt az első, aki a betlehemi jelenetet "kihozta" a templomból. 1223 karácsonyán egy erdőben, egy valóságos barlangban jászlat állított maga mellé, s így tartotta a karácsonyi istentiszteletet.Ezután csakhamar elterjedt a "betlehem" felállításának szokása, a szent esemény szobrokkal való megelevenítése. A betlehemek készítése templomokban és családi otthonokban egyaránt elterjedt, először Itáliában, majd Németországban. Az első betlehemeket még Assisi idejében hozták be Magyarországra tanítványai.

4 Vörsi betlehem Vörsi Betlehem. Európa szerte nincs párja a somogyi falu, Vörs különleges templomi Betlehemének, amelyet ötven négyzetméteres területen építenek fel. Az idei esztendőben is nagy szeretettel várjuk a kedves zarándokokat a vörsi Betlehemhez. Immáron híressé vált Betlehemünket 2012. december 2-tól 2013. február 2- ig tekinthetik meg az érdeklődők.

5 Advent első vasárnapja Adventet a kereszténység egyik legnagyobb ünnepeként tartjuk számon, tulajdonképpen ez a Megváltó eljöveteléig való várakozás időszaka. Az ünnep minden évben a karácsonyi forgatag megnyitását jelenti, számítását pedig karácsony első napjától kezdjük: vagyis a december 25. előtti negyedik vasárnap advent első vasárnapja

6 Advent utolsó vasárnapja Advent IV vasárnapjával magunk mögött hagyjuk az adventi szent időt, véget ér a karácsonyt megelőző készülődési időszak. A küszöbön álló karácsonyi ünnepkör előtt számba vehetjük a megtett lelki utat, ugyanakkor lehetőségünk van kijavítani a készülődés folyamán előfordult mulasztásainkat.

7 Hivatkozások http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/52393-a-valodi-karacsony:-betlehem-keszites.html http://frh.theol.u-szeged.hu/mihaly/advent4a.htm http://www.programturizmus.hu/tdestination-vorsi-betlehem.html http://www.google.hu/imgres?hl=hu&client=firefox- a&hs=Hll&sa=X&tbo=d&rls=org.mozilla:hu:official&biw=1280&bih=921&tbm=isch&tbnid=PIHzGOYobWRF1M:&imgrefurl=http://kd orozs.blogol.hu/?tag_id=14810&docid=1_pCJOupbYIS9M&imgurl=http://blogol.hu/pikz/kdorozs/00021200.jpg&w=675&h=506&ei= LzPHUIqfMYjEswb7- oCgBw&zoom=1&iact=hc&vpx=371&vpy=434&dur=981&hovh=194&hovw=259&tx=97&ty=97&sig=103528435165102398433&page =1&tbnh=135&tbnw=187&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:15,s:0,i:125


Letölteni ppt "Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések