Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel."— Előadás másolata:

1

2 Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel i) Termelőgépek j) Értékcsökkenési leírás

3 A SZÁMLA A számla az értékesítésből adódó követelések elszámolásának alapbizonylata. A számla főbb, tartalmi kellékei: Az adó alapja Az adó mértéke ( ÁFA) Az adó értéke ( áthárított adó )

4 A számla nettó értéke ( áfa nélküli érték ) az adó számításának alapja, vagyis a 100 %. A számla bruttó értéke ( áfával növelt érték ) a követelés ( értékesítéskor ) illetve a kötelezettség (beszerzéskor) teljes összege.

5 AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ Az általános forgalmi adó olyan állami bevétel, amely az értékesítés során keletkezik. Jellemzői: Általános adó ( az adás-vétel minden területén alkalmazni kell. ) Forgalmi adó ( az áruk és szolgáltatások értékesítése során keletkezik. ) Közvetett adó ( Az eladók áthárítják a vevőkre )

6 AZ ADÓ MÉRTÉKE 2007. évi CXXVII. törvény - az általános forgalmi adóról2007. évi CXXVII. törvény - az általános forgalmi adóról ( Házi feladat a törvényből kiolvasni néhány konkrét példát ) 27 %............................................................................... 18 %............................................................................... 5 %.................................................................................

7 Az áfa elszámolása szempontjából Az előzetesen felszámított áfa beszerzéshez kapcsolódik, és általában levonható. A fizetendő áfa értékesítéskor kerül felszámításra a vevőnek. A befizetendő vagy visszaigényelhető áfa, amit az adóhatósággal számol el az adóalany.

8 + Felszámított ( fizetendő) áfa - Előzetesen felszámított, levonható áfa = Áfa elszámolás, ha (+), akkor befizetési kötelezettség ha (-), akkor visszaigényelhető áfa. Pl. Az adott időszakban ( hónapban ) a fizetendő áfa 400 000 Ft, a levonható áfa 380 000 Ft. A következő hónapban a vállalkozás ………………………………………………………………………………….

9 Az áfa könyvelése Az áfa az állam bevétele és a vállalkozás kötelezettsége. A kötelezettségek a források között szerepelnek. A változást forrásszámlákon rögzítjük: A növekedést a …………………. oldalon. A csökkenést a …………………. oldalon.

10 Nevezd meg az alábbi, áfa nyilvántartására szolgáló számlákat !

11 Könyvelés pénzügyi számlák között Fontosabb pénzügyi számlák: 194. Tartós bankbetétek 381. Pénztár 384. Elszámolási betétszámla ( bankszámla ) 385. Elkülönített betétszámlák 444. Beruházási és fejlesztési hitel 452. Rövid lejáratú hitel 389. Átvezetési számla ( technikai számla ) A pénztárt kivéve mindegyiket vezeti a bank is.

12 Változások a bankszámlákon A bank minden megbízás teljesítéséről értesítést küld a számlatulajdonosnak. Terhelési értesítést, ha levett pénzt az elszámolási betétszámláról. Jóváírási értesítést, ha pénz érkezett az elszámolási betétszámlára, vagy csökkent a hitelszámlán lévő tartozás.

13 Példák Mutasd be számlavázakon az alábbi gazdasági eseményeket!

14 Elkülönítettünk 4 000 000 Ft-ot egy beruházásra.

15 Lekötöttünk az elszámolási betétszámláról 8 000 000 Ft-ot két évre. Felvettünk a bankszámláról 30 000 Ft-ot. Forgóeszközhitel tartozásunkból törlesztettünk 350 000 Ft-ot. Befizettünk a bankszámlára 620 000 Ft-ot.


Letölteni ppt "Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések