Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internetes kommunikáció  2016. Minden jog fenntartva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internetes kommunikáció  2016. Minden jog fenntartva."— Előadás másolata:

1 Internetes kommunikáció  2016. Minden jog fenntartva

2 Az elektronikus levelezés Ne írj semmi olyasmit egy e-mailbe, amit nem küldenél el egy nyílt levelezőlapon! Az elektronikus levél is hamisítható! Mindig töltsd ki a levél tárgya (subject) sort! A tárgy utaljon a levél tartalmára! Válasz küldésekor (reply) ellenőrizd a levél tárgyát! Lehet, hogy a különböző levelezőprogramok miatt már tele van "Re: Vá: Re: Re:" előtagokkal. Töröld ezeket (egy kivételével)! Ha továbbküldünk egy üzenetet (forward), akkor ne változtassunk rajta! Ne küldj, és ne továbbíts levélszemetet! Személyes üzenetet csak akkor továbbíts, ha a feladótól erre engedélyt kértél. Ne küldj, és ne továbbíts megtévesztő internetes üzeneteket. A történetek valódiságát ellenőrizd megbízható forrásból, pl. Snopes.com! Ne küldj kéretlenül nagyméretű csatolt dokumentumot, mert a címzett tárhelye megtelhet, letöltési időbe kerül! Válasz esetén csak annyit idézz az eredeti szövegből, amennyi feltétlenül szükséges! Ne küldj indulatos leveleket! A neked érkező indulatos levelekre ne válaszolj! Az érzelmek kifejezésére használj mosolygó arcokat, de ne ess túlzásba!

3 Csevegés Mielőtt elküldöd az üzeneted, olvasd el a csevegő szoba, a fórum vagy internetes közösség szabályait! Soha ne szerepelj a teljes neveden. Ne kérdezd meg mások teljes nevét! Ne térj el a tárgytól! Ne alkalmazz bántó nyelvezetet. Ne használj trágár kifejezéseket! Ne használj CSUPA NAGYBETŰT – ez olyan, mintha kiabálnál! Ügyelj a helyesírásra, használd a helyesírás ellenőrzést, ha van rá lehetőség!

4 Levelezési listák, fórumok A fel- és leiratkozó üzeneteket a megfelelő címre küldjük, mentsük el a feliratkozásra kapott választ (tartalmazza a leiratkozáshoz szükséges információkat). Mielőtt postázunk valamit, bizonyos ideig olvassuk az adott levelezési listát, ismerjük meg a közösség szokásait. Amit írunk széles közönség olvassa. Vigyázzunk a levél tartalmára. Mielőtt elküldünk egy levelet, ellenőrizzük. Az elküldött levelet nem lehet visszavonni. Az üzenet címét mindig ellenőrizzük: a csoportnak, vagy csak egy személynek szeretnénk küldeni. Válaszüzenet esetén idézzünk csak annyit az eredetiből, hogy a válsz érthető legyen. Helytelen nagy fájlokat küldeni egy listára. Ha kérdést teszünk fel, akkor készítsünk a válaszokból egy gondos összegzést és küldjük el a listára. Privát levelezési listára, ha nem hívnak meg, akkor ne küldjünk üzenetet. Ilyen listák üzeneteit ne küldjük tovább szélesebb körben. Tilos listás leveleket továbbküldeni a küldő engedélye nélkül.

5 A web 2.0 olyan internetes tartalmi szolgáltatás, melynek alapja a kétirányú kommunikáció. Közösségi szolgáltatások (Publikálás, Megosztás, Megbeszélés) Fajtái: Blog (pl. Blogger) Mikroblog (pl. Twitter) Közösségi oldalak (pl. Facebook, LinkedIn) Videó megosztó (pl. Youtube) Képmegosztás (pl. Instagram, Flickr) Tartalom megosztás (pl. Wiki oldalak) Közösségi játékok Online tárhely szolgáltatók (pl. Dropbox) Fórumok stb. Web 2.0

6 A lánclevelek, megtévesztések, hamis riadók a spam-levelek külön csoportját alkotják, ezeket a „hoax” (megtévesztés, becsapás) névvel szokás összefoglalni. A lánclevelek (hoax) fő célja az, minél több emberhez eljutva minél nagyobb fölösleges levélforgalmat generáljanak. A lánclevelek tartalma általában valótlan, félrevezető. A hamis vírusriadók is ebbe a levélfajtába tartoznak. A lánclevél sokszor önmagában nem okoz közvetlen kárt, de bosszúságot okoz, s a rá fordított idő, sávszélesség, a levelezőszerverek terhelése ekkor is jelent anyagi kárt. Hordozhat azonban a lánclevél közvetlen veszélyeket is! Lánclevél és spam A spam a fogadók által nem kért, elektronikusan, például e-mailen keresztül tömegesen küldött hirdetés, felhívás vagy lánclevél.

7 Iskolánk informatikai szabályai TILOS az informatika termekben ételt – italt fogyasztani! TILOS a számítástechnikai eszközöket felügyelet nélkül használni, tanteremben felügyelő tanár nélkül tartózkodni! Külső adathordozók használata (CD, DVD, PENDRIVE, csak tanári engedéllyel lehetséges! TILOS a munkaállomásokra tananyagban nem használt programokat telepíteni, másolni, telepített programokat munkaállomásokról eltávolítani, illetve nem megengedett alkalmazásokat használni! TILOS mások által készített tananyagot, órai munkát letörölni, áthelyezni, lemásolni, átszerkeszteni! TILOS a meg nem engedett témájú oldalak látogatása! TILOS az Intézményi informatikai hálózaton bármilyen illegális anyagot elhelyezni, terjeszteni! Forrás: Pixabay, akg.hu; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "Internetes kommunikáció  2016. Minden jog fenntartva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések