Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező."— Előadás másolata:

1 1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező informatika tanár szakos hallgató V. évfolyam 2005

2 2 Hálózatok kialakulása Kezdetben a vállalkozások csak nehezen fogadták be a személyi számítógépeket, de a kifejezetten irodákba szánt szoftverek megjelenésével egyre több helyen kezdték el használni a masinákat.

3 3 Hálózatok kialakulása A kezdeti időkben a vállalatok különálló számítógépeket hasz- náltak, amikhez ese- tenként nyomtatót is csatlakoztattak. Ha egy nyomtatóval nem rendelkező alkalma- zott nyomtatni szere- tett volna, fel kellet vegye floppyra az anyagot és át kellett vinnie a nyomtatós PC-re. „Gyaloghálózat”

4 4 Hálózatok kialakulása A gyaloghálózatok hátrányainak kiküszöbölésére a vállalatok helyi hálózatokat építettek ki, melyek lehetővé tették a fájlok gyors átküldését, és a kényelmes nyomtatást a gyors hálózati nyomtatók segítségével, de még mindig a gyaloghálózat volt az egyetlen megoldás a különböző részlegek, vagy helyi hálózatok közötti adatcserére.

5 5 Hálózatok kialakulása Problémák: 1.Fölösleges eszköz többszörözés 2.Kommunikációs korlátok 3.Rendszerfelügyelet korlátai

6 6 Beszélgessünk! Milyen előnyeit tudnátok felsorolni a mai hálózatoknak az elhangzottakon kívül? Azaz mire használhatók a hálózatok?

7 7 Alapfogalmak A munkaállomás, vagy másnéven HOST Azokat a számítógépeket amelyeket egy számítógépes rendszerben összekötünk hosztoknak (host) nevezzük. Ezt magyarul gazdagépnek hívjuk, itt futnak a felhasználói programok, helyezkednek el az adatbázisok. Ezeket a gépeket kommunikációs alhálózatok kötik össze, amelyek feladata a hosztok közötti kommunikáció megvalósítása, azaz üzenetek továbbítása.

8 8 Alapfogalmak Topológiák, azaz hogyan vannak összekötve a berendezések

9 9 Alapfogalmak Topográfiai szempontból megkülönböztetünk: 1. Helyi hálózatokat (LAN) 2. Nagyvárosi hálózatokat (MAN) 3. Nagykiterjedésű hálózatokat (WAN) SAN=Storage Area Network azaz tárolóhálózat POP=Post Office Protocol azaz levelezés

10 10 Hálózati eszközök A Cisco Systems által használt jelölések, ikonok

11 11 Hálózati eszközök Jelgyengülés miatti adatvesztés kiküszöbölése ismétlővel

12 12 Hálózati eszközök A koaxiális kábel: Árnyékolatlan és árnyékolt érpár: Üvegszál:

13 13 Hálózati architektúra A mai modern számítógép-hálózatok tervezését struktúrális módszerrel végzik, azaz a hálózat egyes részeit rétegekbe (layer) vagy más néven szintekbe (level) szervezik, amelyik mindegyike az előzőre épül. A kommunikációnál használt szabályok és megállapodások összességét protokollnak (protocol) nevezzük. A rétegek és protokollok halmazát nevezzük hálózati architektúrá-nak.

14 14 Egy architektúra Az OSI modell hét rétegből áll, és a kialakításuknál a következő elveket vették figyelembe: – minden réteg feladata jól definiált legyen, és ez a nemzetközileg elfogadott szabványok figyelembe vételével történjen, – a rétegek közötti információcsere minimalizálásával kell a rétegek határait megállapítani, – elegendő számú réteget kell definiálni, hogy a különböző feladatok ne kerüljenek feleslegesen egy rétegbe.

15 15 Az OSI működése


Letölteni ppt "1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező."

Hasonló előadás


Google Hirdetések