Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tevékenységek tervezése Időtervezés: –Hálótervezés: Kritikus út Tartalék idő Példa ismertetése ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Projekttervezés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tevékenységek tervezése Időtervezés: –Hálótervezés: Kritikus út Tartalék idő Példa ismertetése ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Projekttervezés."— Előadás másolata:

1 Tevékenységek tervezése Időtervezés: –Hálótervezés: Kritikus út Tartalék idő Példa ismertetése ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Projekttervezés

2 Program Evaluation Review Technique (PERT)

3 A HÁLÓTERVEZÉS Komplex feladatok elemi feladategységekre való felbontása, majd az elemi feladatok logikai kapcsolatának (követő, megelőző, párhuzamos kapcsolat) és időtartamának megállapítása. A logikai háló megrajzolásával az ún. kritikus út meghatározására. (Critical Path Method) A logikai háló alkalmas a költségek és a munkaerő szükséglet meghatározására és alkalmazása az alábbi előnyökkel jár: –teljes tevékenység jól átláthatóvá, ezáltal kezelhetőbbé válik, –elősegíti a koordinációt, –a felelősségi viszonyok tisztábban kirajzolódnak –a megvalósítás jobban nyomon követhető, ellenőrizhető, –számítógépes alkalmazás igénybevételével gyorsítja a tervezési, ellenőrzési folyamatokat.

4 PROJECT NETWORK TECHNIQUES Két nagy család ismert: –Activity On Arrow: tevékenység-él –Activity On Node: Tevékenység-csomópont Korlátok: –Nem használható folyamatos tevékenységnél: termelés –Nem old meg problémát csak megvilágítja –Érdemes egyszerű esetekkel kezdeni –A háló túlzott részletessége

5 TEVÉKENYSÉG ÉLŰ HÁLÓK (AOA) Két alapvető elem: –Tevékenység, amely a projekttel együtt járó munka eleme (néha a munka sem pénz sem energiafelhasználással sem jár). Olyan folyamat, mely adott időben, időtartam alatt játszódik le, és erőforrást, költséget igényel.

6 TEVÉKENYSÉG ÉLŰ HÁLÓK (AOA) –Esemény, amely egy tevékenység kezdete és/vagy vége (más néven: csomópont, mérföldkő). Valamely folyamat, tevékenység kezdetét és befejezését jelentő pont, időt, erőforrást, költséget nem igényel. Az események lehetnek: normál, kiemelt (mérföldkő), és kapcsolódó (interface) események.

7 TEVÉKENYSÉG ÉLŰ HÁLÓK (AOA) Események Normál esemény: a többséget kitevő és semmiféle megkülönböztetést nem igénylő időpont. Kiemelt esemény: olyan esemény, amelyet a projekt előrehaladásában különösen fontosnak tartanak (általában dupla körrel jelölik). Kapcsolódó esemény: közös intézkedési pontot jelenti a hálón belül (háló szétszedése, összerakása). Ezek az időpontok, hasonlóan a kiemelt eseményekhez előre ismertek (általában két körrel jelölik). Kezdő (nyitó) esemény: melyet nem előz meg más esemény és csak követő eseményei vannak. Záró (vég) esemény: amit nem követ több esemény, csak megelőző eseményei vannak.

8 TEVÉKENYSÉG ÉLŰ HÁLÓK (AOA) Két fő szabály –Az idő balról jobbra áramlik –A tevékenység kezdeténél lévő eseményeknek kisebb száma van, mint a végénél levőnek

9 12 Gödör kiásása ij Leírás Időtartam 5 15 20 10 A C B

10 PÉLDA: Tevékenységélű hálóra A módszer alapja, hogy a projekt során megvalósítandó tevékenységeinket balról jobbra haladva felvázoljuk és bemutassuk a logikai kapcsolatokat. Ábráinkon a csomópontok (nyolcszögek) a mérföldköveket és azok számait, míg a nyilak a tevékenységeket, és a számok azok hosszát jelölik.

11 Látható, hogy az 1-el jelölt mérföldkőből kiindulva kíván a projektünk eljutni a 4-el jelölt mérföldkőbe. Ehhez mind a 1-2, 2-4, mind a 1-3, 3-4 közötti tevékenységeinket el kell végeznünk.

12 A kritikus út meghatározása a következő módszerrel történik. Az 1 mérföldkő mellé a nulla időpillanat száma kerül egy kis négyszögbe. Ez a kiinduló időpillanat, a projekt kezdete.

13 Az 1-2 mérföldkövek közötti tevékenység elvégzése 3 időegységbe kerül, ezt a 2 csomópont mellé írjuk fel.

14 A 2-4 közötti tevékenység 7 egységnyi idejét hozzáadjuk a 3-hoz, így a 4 csomópont elérésének ideje ezen az ágon 10 egység.

15 Az 1-3 tevékenység időtartama 4 egység, míg a 3-4 tevékenység időtartama 1 egység, ez összesen 5 időegységet jelent. A 4, végső csomópont mellett most két szám található, mivel mi a kritikus (leghosszabb) útra vagyunk kíváncsiak, ezért az alacsonyabb számot töröljük.

16 A következő részben nyílik lehetőségünk a kritikus út és a tartalékidők meghatározására. A 4 csomópont mellé felírjuk egy háromszögben a legmagasabb (jelen esetben 10) számot, hiszen ez jelöli a leghosszabb időtartamot.

17 Majd visszafelé haladva levonjuk a tevékenységek időtartamát ebből az értékből. Előbb az egyik ágon végighaladva 10-1=9 és 9-4=5. Majd a másik ágon 10-7=3 és 3-3=0.

18 A visszafele haladásnál mindig a legkisebb „háromszöges” számot kell figyelembe vennünk, ezért a 1 csomópontban az 5 számot töröljük. A kritikus út természetesen a leghosszabb út, vagyis azaz út, ahol a négyszögben és háromszögben lévő számok megegyeznek. Jelen esetben ez a vastag vonallal jelölt, 1-2-4 mérföldköveken átvezető utat jelöli.

19 Tartalékidőt a másik úton találunk, jelen esetben ez 9-4=5 időegység tartalékidőt jelent. Ezek a projekttevékenységeink tehát 5 időegységet csúszhatnak, a projekt teljes időtartamát nem fogják befolyásolni, nem kritikus tevékenységek.

20 Critical Path Method (CPM) Függőségi szabály: –Egy tevékenységre nem lehet azt mondani, hogy bekövetkezett, amíg a realizálásra irányuló összes tevékenységet el nem végeztük –Egyetlen tevékenység sem kezdődhet el, amíg a végpont eseményét nem valósították meg (B esemény nem valósulhat meg, míg 10 meg nem valósul) Logikai hibák: –Hurok –Több kezdő és/vagy végpont (dangler-belógatott)

21 HUROK –Egyetlen tevékenység sem kezdődhet el, amíg a végpont eseményét nem valósították meg (B esemény nem valósulhat meg, míg 10 meg nem valósul) 78911 10

22 DANGLER TEVÉKENYSÉGEK (több kimenet a hálótervben) Minden tevékenyégnek csomóponttal kell kezdődnie és végződnie Minden csomópontnak legalább egy bemenő és egy kimenő tevékenységgel kell rendelkeznie (kivéve első – utolsó) 78910 11

23 HÁLÓTERVEZÉS (CPM) I’ I’’ A legkorábbi A legkésőbbi bekövetkezés 01 27 3 7 7 19 9 16 4 5 8 9 10 11 6 0 0 4 4 9 16 13 20 19 26 19 29 25 41 Kritikus út Nem megengedhető semmiféle csúszás „a két idő ugyanaz 4 3 7 4 5 12 5 6 7 0 0 4 6 3 4

24 TARTALÉKIDŐK Teljes tartalék idő: –Az, az időtartam/érték mely a tevékenység megkezdésének esetleges elhúzódásával a legkedvezőbb esetben még rendelkezésünkre áll. Szabad tartalék idő: –Az, az időmennyiség melynek értékével i-j tevékenység kezdete eltolható anélkül, hogy a rákövetkező (jk) tevékenység legközelebbi kezdési idejét befolyásolná. Csak olyan eseményeknél van ahol csomópont van.

25 AZ ELEMZÉSI EREDMÉNYEK FINOMÍTÁSA Az első időelemzés és erőforrás ütemezés után csak ritkán kapunk reális, végrehajtható ütemtervet. Ahhoz, hogy a problémák okát megtaláljuk, elemeznünk kell az ütemtervet, meg kell vizsgálnunk: –a tevékenységek közötti kapcsolatokat és a kritikus utat, –a tevékenység időtartamokat, –a tartalékidőket, –az időkorlátokat, –a túlterhelt erőforrásokat, –a tevékenységek költségét.

26 AZ ÁTFUTÁSI IDŐ RÖVIDÍTÉSE A kritikus út módosítása Tevékenységek törlése, vagy összevonása, Tevékenységek kapcsolatainak ésszerűsítésével, a felesleges kapcsolatok megszüntetése Résztevékenységekre bontás A kapcsolati idők és a kapcsolatok jellegének vizsgálata A határidők vizsgálata

27 TELJESÍTÉSI TERV - ÖSSZEGZÉS A kiindulási alap mindig a struktúraterv A terv részletezettsége mindig az információigényhez alkalmazkodjon –Az operatív irányítás részletes tervet igényel –A felsővezetői szint általában az időtervre támaszkodik Az időterv során figyelembe kell venni a bizonytalanságokat


Letölteni ppt "Tevékenységek tervezése Időtervezés: –Hálótervezés: Kritikus út Tartalék idő Példa ismertetése ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Projekttervezés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések