Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR A közösségi egészségtervezés útkeresései Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna PTE ÁOK Magatartástudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR A közösségi egészségtervezés útkeresései Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna PTE ÁOK Magatartástudományi."— Előadás másolata:

1 PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR www.aok.pte.hu A közösségi egészségtervezés útkeresései Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet INNOVÁCIÓ AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSBEN Információk a megújuló lakóhely-közeli egészség szolgáltatásról NEFI, Budapest, 2015. szeptember 29.

2 www.aok.pte.hu Az egészségtervek hazai története  ENSZ WHO – Healthy Cities  1994-95: Pécs, Fact Alapítvány (OEP)  1995-96: pécsi modell – 13 másik településen (OEP)  1998-2003: Soros Alapítvány községi és települési ET-k  2003-tól OEFI (fókuszban az önkormányzatok)  2004-től civil szervezetek: Egészséges Településekért Alapítvány, Tegyünk Egészségünk Színvonaláért Alapítvány, Egészségporta Egyesület, Béres Egészség Hungarikum Alapítvány  Munkahelyi egészségtervek  Iskolai egészségtervek

3 www.aok.pte.hu Az egészségtervek hazai története  Egészségtervek, mint pályázatok előfeltétele: - Világbanki program (90-es évek második fele); - TÁMOP programok (2000-es évektől) : felületes bírálatok; nem kívánt következmény egészségterveket készítő „szabadcsapatok” portyázása, súlyos károkozása  Jelenleg: TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 "Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben - Területi együttműködések kialakítása”- Közösségi egészségtervezés módszertanának kialakítása  TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001„Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” NEM TÖRTÉNT VALÓDI ÁTTÖRÉS A MEGVALÓSÍTÁSBAN!

4 www.aok.pte.hu Egészségtervek a felsőoktatásban  Népegészségügyi Iskola (Boján Ferenc ismeri fel…)  SOTE (SE) Egészségügyi Menedzserképző  PTE Egészségtudományi Kar (jelenleg is!)  Corvinus Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar  Széchenyi István Egyetem, Egészségtudományi Tanszék NEM TÖRTÉNT VALÓDI ÁTTÖRÉS AZ OKTATÁSBAN!

5 www.aok.pte.hu Az egészségtervezés fókuszának különbségei  Nincsenek egységes alapelvek (értékek és érdekek), célok, eltérő a gondolkodásmód és nincs bizalom.  Ezekből adódik a módszertan különbözősége is.  Kikre helyezzük a fókuszt a módszertan és a tervezés során? - a döntéshozókra, politikusokra? - az önkormányzatokra? - a szakértőkre? - a civil társadalomra?  Hatékony lehet egyedül bármelyik szereplő? Kell-e választanunk közülük?

6 www.aok.pte.hu Az egészségtervezés fókusza  Önmagában lehet-e az egészséget fejleszteni az életfeltételek és az életminőség javítása nélkül?  Alulról építkezzen vagy felülről irányított legyen?  A helyi szükségletekre épüljön, amit az egészségpolitika is támogatni akar és képes, vagy a központi irányelveket alkalmazzuk a helyi szintekre?  Kell-e kizárólagosan választanunk?

7 www.aok.pte.hu Az egészségtervezés fókusza  Az „alulról-belülről” építkező és „felülről-kívülről” támogatott egészségtervezés segíti  a különböző aktorok együttműködését és a helyi szereplők aktív bevonódását  a szakértők „helyén” kezelését  az egészség-egyenlőtlenségek csökkentését a közösségi erőforrások igazságosabb hozzáférhetősége által.  Ehhez kell:  folyamatos oda-visszacsatolás és fejlesztés  hálózatosodás a szereplők között  bizalom minden szereplő között (a szakértők között is)

8 www.aok.pte.hu Feltételek  Társadalmi normák (benne a jogi normákkal) alakítása – döntéshozói felelősség  Társadalom, helyi társadalmak egészségpolitikát alakító lehetőségeinek, szerepének és felelősségének megteremtése a saját közösségeiken keresztül  Bizalom építése az egyes szereplők között (amely kompetencián és jellemen alapul, legyenek a szereplők egyének vagy intézmények)  Rendszerszemlélet és innováció a módszertanban (és annak érthető, pontos, felhasználóbarát leírása)  Hitelesség, helyi demokratikus gyakorlat, folyamatos „tanulás”, fejlesztés

9 www.aok.pte.hu Ami nélkül nem megy… Megalapozó filozófia, világos értékek, célok (Koleszterin-szinteket csökkentünk, vagy az emberi életeket tesszük jobbá, boldogabbá, magasabb minőségűvé? Miközben a holisztikus egészségfogalom mellett tesszük le a voksunkat, továbbra is medikális modellekkel dolgozunk. ) Azok a boldogabbak, elégedettebbek az életükkel akik egészségesek? vagy Azok érzik magukat egészségesebbnek, akik boldogok, elégedettebbek az életükkel ? (utóbbiak: 30%-al alacsonyabb rizikó a kardiovaszkuláris halálozásra)

10 www.aok.pte.hu Az egészségtervezés paradigmája

11 www.aok.pte.hu Ami nélkül pedig nincs értelme… Közösségek Egészség

12 www.aok.pte.hu „MINTHA LEHETNE MÁSKÉPP IS” Íme Medveczky Medve úr, amint bukdácsol lefelé a lépcsőn, kopogtatva feje búbjával, kipp- kopp, minden lépcsőfokon egy koppanás. Előtte Róbert Gida az ő gazdája. Amennyire Micimackó értelme terjed, meg van győződve róla, hogy ez az egyetlen módja a lépcsőn való közlekedésnek. Néha ugyan kétség fogja el, mintha lehetne másképp is, de ezt csak akkor tudná megfontolni, ha egy pillanatra megállnának a lépcsőn, és módjában állna fontolgatni. Talán akkor se. A.A. Milne


Letölteni ppt "PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR A közösségi egészségtervezés útkeresései Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna PTE ÁOK Magatartástudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések