Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben."— Előadás másolata:

1 Duna-Ipoly Nemzeti park

2 Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben alakították a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzetekhez kapcsolva az Ipoly érintett szakaszát és ártereit.

3 Tájegységei  A nemzeti park két nagy hegyvidéke a Börzsöny és a Dunazug- hegység északkeleti része:  Visegrádi-hegység,  Pilis,  Budai-hegység.  Középső Ipoly-völgy:  Balassagyarmat,  Patak,  Dejtár,  Ipolyvece,  Drégelypalánk,  Hont;  Alsó Ipoly-völgy:  Ipolydamásd,  Szob.

4 Növényzete  A Börzsöny az Alföld és a magasabb területek határán található, így sok növény elterjedési határa.  A szirti páfrány, havasalji rózsa és a gímpáfrány ritkán fordul elő, a kosbor- és nősziromfajok gyakoriak.  A Pilis érdekessége a medvehagyma, a budai nyúlfarkfű és a magyarföldi husáng. Az Ipoly árterének rétjein él a réti iszalag. A Szentendrei-sziget aljnövényzetében előfordul a védett piros madársisak.

5 Állatvilága  A Középső Ipoly-völgyben él a bennszülött magyar tavaszi fésűs bagolylepke.  A tiszta vizű folyókban, a parthoz közel tömegesen élnek a  kérészek,  álkérészek,  tegzesek,  bolharákok.  A Dunakanyarban ritka csigafajok élnek, mint a bödöncsiga és a rajzos csiga.  halfajok:  a legértékesebb faj a petényi-márna;  főképp a Középső Ipoly-völgyben él a selymes durbincs;  a Börzsöny tiszta vizű patakjaiban a sebes pisztráng;  sárgahasú unka,  levelibéka,  foltos szalamandra  kerecsensólyom,  parlagi sas,  kígyászölyv,  haris.  A háborítatlan erdőkben hiúz  a vizek mentén vidra  erdei cickány,

6 Képek az állatokról

7 Tájvédelmi körzetek  Budai Tájvédelmi Körzet  Gerecsei Tájvédelmi Körzet  Gödöllői Tájvédelmi Körzet  Ócsai Tájvédelmi Körzet  Sárréti Tájvédelmi Körzet  Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet  Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet  Vértesi Tájvédelmi Körzet

8 Bemutató helyei  Királyréti Látogatóközpont és Tanösvény  Szénások Európa Diplomás Terület  Esztergomi Bemutatóközpont  Nagykáta Egreskátai major, Hajta-túra  Ócsai Tájház és Turján Ház

9 Képek

10 Készítette a 9.csapat  Bali Zsófia és Budavári Barna Ákos  A Vácszentlászlói Szent László Általános Iskolából


Letölteni ppt "Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések