Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Linux által ismert legfontosabb fájlrendszerek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Linux által ismert legfontosabb fájlrendszerek."— Előadás másolata:

1 A Linux által ismert legfontosabb fájlrendszerek

2 Te r m i n o l ó g i a Metaadatok A fájlrendszer belső adatszerkezete, mely az adatok rendezett elhelyezését valamint azok elérését biztosítja. A metaadatok szerkezete a fájlrendszer teljesítményének egyik legfontosabb tényezője.

3 Terminológia Inód Az inódok (angolul inode) a fájl legfontosabb paramétereit tárolják, mint például annak nevét, méretét, az utolsó módosítás dátumát stb. Továbbá egy mutatót (angolul pointer), mely arra a helyre mutat, ahol a fájl fizikailag található a merevlemezen.

4 Terminológia Napló A napló egy belső szerkezet a merevlemezen, melybe a fájlrendszer egy bizonyos protokollon keresztül folyamatosan jegyzi a (meta)adatok változásait. A naplózás (angolul journaling) lényegesen csökkenti a Linux rendszer összeomlását követő, a rendszer visszaállítására fordított időt.

5 A legfontosabb linuxos fájlrendszerek Egyik fájlrendszer sem tökéletes – mindnek vannak erősségei és gyengeségei! A legtökéletesebb fájlrendszer sem pótolja a rendszeres biztonsági mentést!

6 Ext2 Elődje, a Linux Extended Filesystem (Ext) a 0.96c verziójú kernellel került a Linuxba. Második kiadása, az Ext2 a leggyakoribb fájlrendszer. Háttérbe szorulását a naplózó fájlrendszerek előretörése okozza.

7 Az Ext2 tulajdonságai Stabilitás Sok felhasználó tesztelte régóta. Rendszerösszeomlás esetén egy segédprogram automatikusan ellenőrzi az adatokat, és kijavítja, ha lehetséges. Mivel ez a teljes fájlrendszer ellenőrzését jelenti, hosszú ideig tart. Mivel naplót nem vezet és kevesebb memóriára van szüksége, menet közben gyorsabb lehet a többinél.

8 Az Ext3 fájlrendszer Az Ext3 Stephen Tweedie fejlesztése. Nem egy új eljáráson alapszik, hanem az Ext2 fájlrendszeren. A két fájlrendszer nagyon közel áll egymáshoz, úgyhogy Ext2 fájlrendszerről nagyon könnyű Ext3 fájlrendszerre átállni. Az alapvető különbség a két fájlrendszer közül az, hogy az Ext3 támogatja a naplózást.

9 Az Ext3 előnyei Könnyen és biztonságosan frissíthető az Ext2 fájlrendszerről Mivel az Ext2-n alapul, akár csatolt partíciót is át lehet alakítani Ext3-ra.

10 Az Ext3 előnyei Megbízhatóság jó teljesítmény mellett Az Ext3 nem csak a metaadatokat tudja naplózni, hanem magát az adatok naplózását is képes elvégezni, ha megfelelően állítjuk be. data=journal mód: a legmagasabb bizt. szint data=ordered mód: csak a metaadatokat naplózza data=writeback mód: a metaadatok naplózása után az adatok a fájlrendszerre kerülnek.

11 ReiserFS A 2.4-es rendszermag újdonsága (bár a SuSe Linux már a 2.2-es kernellel tartalmazta). Jobb helykihasználás, gyorsabb hozzáférés, gyorsabb fájlrendszer-visszaállítás. Fejlesztője Hans Reiser cége, a Namesys. A fejlesztés abbamaradt, mikor Reisert bűnösnek találták felesége meggyilkolásában, azóta önkéntesek foglalkoznak vele.

12 A ReiserFS előnyei Optimális helykihasználás a merevlemezen ● Minden adat kiegyensúlyozott bináris fa szerkezetben tárolódik. ● Minden adatnak annyi hely jár, amennyin tárolódik. ● Inódok dinamikus kiosztása – nem a fájlrendszer létrehozásánál kell megadni, így rendkívül rugalmas.

13 Gyorsabb hozzáférés az adatokhoz Kis adatoknál szinte egymás mellett kerülnek mentésre az adatok valamint a az inódokról szóló információk. A szükséges információk eléréséhez így csak egyszer kell hozzáférni a merevlemezhez. A ReiserFS előnyei

14 Gyors visszaállítás rendszerösszeomlás esetében A napló alkalmazásával, mely rögzíti a metaadatokon utoljára végrehajtott műveleteket a fájlrendszer ellenőrzése - akár nagyon nagy fájlrendszereknél - csak néhány másodpercet vesz igénybe.

15 JFS Journaling File System Az IBM fejlesztette AIX rendszereihez. Szerverkörnyezetben történő használatra tervezték, ahol csak és kizárólag a teljesítmény számít.

16 A JFS előnyei Gyors naplózás Csak a metaadatokat naplózza (mint a ReiserFS), Ez lényegesen csökkenti a helyreállítás idejét. Hatékony könyvtárkezelés Kis könyvtáraknál lehetővé teszi a könyvtár tartalmának mentését közvetlen az inódban. Nagyobb könyvtáraknál a fent említett B trees módszert használja, ami lényegesen csökkenti a könyvtárak karbantartását.

17 Optimális helykihasználás az inódok dinamikus kiosztásával Nem kell törnünk a fejünket a fájlrendszer létrehozásakor az inódok sűrűsége miatt, hiszen a JFS dinamikusan osztja ki az inódok tárhelyét. Ha nincs rá többé szükség, újra rendelkezésre bocsátja. A JFS előnyei

18 További támogatott fájlrendszerek Főleg az adatok kompatibilitása, és az operációs rendszerek közötti adatcsere céljából különböző egyéb fájlrendszereket is támogat a Linux.

19 Linux által támogatott fájlrendszerek cramfs Compressed ROM file system: tömörített fájlrendszer, mely ROM-okhoz biztosít olvasási hozzáférést. hpfs High Performance File System: az IBM OS/2 alapértelmezett fájlrendszere - csak olvasási módban támogatott. iso9660 CD-ROM-ok alapértelmezett fájlrendszere. minix Ezt a fájlrendszert, mely a Linux első fájlrendszere volt, kutatási célból hozták létre. Manapság már „csak” hajlékonylemezek formázására szoktuk használni.

20 msdos FAT, eredetileg DOS alatt használt fájlrendszer, amelyet ma különböző operációs rendszerek használnak. ncpfs hálózaton keresztül történő Novell kötetek csatolásához szükséges fájlrendszer. nfs Network File System: lehetővé teszi, hogy egy hálózaton belül bármelyik gépen és szinte bármelyik fájlrendszeren lévő adatokhoz hozzá lehessen férni. Linux által támogatott fájlrendszerek

21 smbfs Server Message Block: többek között a Windows által használt fájlrendszer a hálózaton keresztüli adateléréshez sysv SCO UNIX, Xenix és Coherent alatt használt fájlrendszer (kereskedelmi UNIX rendszerek PC-khez). ufs a BSD, aSunOS és a NeXTstep által használt fájlrendszer. Csak olvasási támogatással. Linux által támogatott fájlrendszerek

22 umsdos UNIX on MSDOS: szokványos FAT fájlrendszeren alapuló fájlrendszer, mely a Unix alatti funkcionalitást (jogosultságok, hivatkozások, hosszú fájlnevek) teszi lehetővé külön, erre a célre létrehozott adatok segítségével. vfat Virtual FAT: a FAT fájlrendszer bővítménye (hosszú fájlnevek támogatása). ntfs-3g: Windows NT file system, teljes támogatással. Linux által támogatott fájlrendszerek


Letölteni ppt "A Linux által ismert legfontosabb fájlrendszerek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések