Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pannon Egyetem Gépészmérnöki szak Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet idegen nyelvet ismerő és megfelelő számítástechnikai alapokkal rendelkező.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pannon Egyetem Gépészmérnöki szak Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet idegen nyelvet ismerő és megfelelő számítástechnikai alapokkal rendelkező."— Előadás másolata:

1

2 Pannon Egyetem Gépészmérnöki szak Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet idegen nyelvet ismerő és megfelelő számítástechnikai alapokkal rendelkező gépészmérnökök iránt. A Pannon Egyetemen 1987. óta (akkor Veszprémi Egyetem) folyik gépészmérnök képzés, amely iránt az érdeklődés azóta fokozatosan növekszik, ugyanis itt a hallgatók a korszerű piacképes ismereteket sajátíthatják el, így a végzett mérnököket jó álláslehetőségek várják nemcsak a gépiparban, hanem a gazdaság más területein is.

3 2/14 Jelenleg választható szakirányok  mechatronika  szilikátipari gépész

4 3/14 A gépészmérnöki szakról A szak célja gépészmérnökök képzése, akik megfelelő matematikai, mechanikai és konstrukciós ismeretek birtokában rendelkeznek azon szakirányú ismeretekkel, amelyek segítségével képesek megoldani a gyakorlatban felmerülő műszaki jellegű üzemeltetési, irányítási feladatokat, valamint a tervezés és a fejlesztés egyes részfeladatait. E cél érdekében a szakmai ismereteken kívül megfelelő tájékozottsággal kell rendelkezniük a gazdasági és vezetési ismeretek terén is.

5 4/14 A képzésről A gépészmérnök szakos hallgatók hét féléves képzésük során – az elméleti alapokon túlmenően – laboratóriumi mérésekkel, számítógéppel segített tervezéssel, adatfeldolgozással ismerkednek meg. A számítógépes tervezés keretében elsajátítják a korszerű tervezési módszereket. A hallgatók a második év végén szakirányt választanak, amelynek keretében speciális tantárgyakat tanulnak. Megfelelő nyelvtudással külföldi részképzésre, szakmai gyakorlatra is lehetőség nyílik, pl. Finnországban, Németországban, Írországban.

6 5/14 A képzés felépítése A/ Természettudományi alapismeretek  30 % (matematika, fizika, áramlástan, hőtan, műszaki mechanika) B/ Gazdasági és humán ismeretek  10 % C/ Műszaki alapozás  20 % (anyagismeret, géprajz, gépelemek, általános géptan, ábrázoló geometria) D/ Szakmai alapozás  5 % (erő- és munkagépek, gépipari technológiák) E/ Differenciált szakmai törzsanyag  35 %

7 6/14 Tanulmányi követelmények – a vizsgák száma:  30 – szigorlatok: matematika, mechanika – szakdolgozat elkészítése – nyelvvizsga:C-típusú középfokú – nyári gyakorlat: (4 hét)

8 7/14 Mechatronika szakirány A szakirány néhány tantárgya: A mechatronika elemei, Elektronika, Finommechanika, Különleges megmunkálások, Irányításelmélet és technika, Mechatronikai rendszerek, Méréstechnika, Számítógépes folyamatirányítás. A mechatronika szakirányon olyan szakemberek képzése a cél, akik az általános gépészeti feladatok ellátása mellett a finommechanika, az elektronika és az elektronikus érzékelés és vezérléstechnikai integrációja – vagyis a mechatronika – területén is képesek tervezési és kutatási/fejlesztési részfeladatok megoldására.

9 8/14 Szilikátipari gépész szakirány E szakirányon elsősorban olyan gépészmérnökök képzése folyik, akik a szilikát és anyagipar (cement, mész, tégla, cserép, üveg, kerámia, szigetelő és egyéb anyagok) gyártásai folyamataiban szereplő technológiák és berendezések gépészeti problémáit képesek megoldani. A szakirány jellemző tantárgyai: Szilikátkémia, Szilikátipari technológia, Szilikátipari gépek, Szilikátipari hőkezelő műveletek, Anyagmozgatás és gépei.

10 9/14 A korszerű tervezést, gyártást, adatgyűjtést segítő szoftverek – Gyártmánytervezés: ProDesktop, AUTOCAD, INVENTOR, IDEAS végeselemes programcsomaggal – Konstrukciós tervezés: StruCAD5 – Végeselemes programok: COSMOS/M – Gyártás, szerelés, minőségbiztosítás: DFMA/QFD – Adatgyűjtő, modellező szoftver: LabView

11 10/14 A gyakorlati oktatás helyszínei A tanszéki laboratórium

12 11/14 A szemléltetés kellékei

13 12/14 Műhely

14 13/14 Hagyományok (szakest) A veszprémi gépészhallgatók ápolják a régi diákhagyományokat, melyek egyik megnyilvánulása az őszi és a tavaszi szakest. A szakesten nemcsak a hallgatók, hanem oktatóik és a korábban végzettek is szép számmal vesznek részt. A fősámán és a védnökAz új e lnök

15 14/14 A gépész kopjafaliget A gépész dalárda Egyetemi életképek


Letölteni ppt "Pannon Egyetem Gépészmérnöki szak Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet idegen nyelvet ismerő és megfelelő számítástechnikai alapokkal rendelkező."

Hasonló előadás


Google Hirdetések